Thursday, July 25, 2024

Taken 3 – 96 sati: U bijegu 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

96 sati: U bijegu (2015)
Tak3n

Žanr Akcija, Krimi, Triler
Godina 2015
RedateljOlivier Megaton
Glavne ulogeMaggie Grace, Liam Neeson, Famke Janssen
Trajanje filma : 01:49:00
Datum izlaska :  9. Siječanj 2015.Nakon što je optužen za ubojstvo svoje žene koje nije počinio. Bryan Mills će iskoristiti sve svoje vještine da pronađe pravog ubojicu i otkloni sve sumnje sa sebe.

Prisjetimo se kakvu je samo senzaciju izazvao ‘Taken’ kada je izašao 2008. godine. Glumac iz romantičnih ili ratnih i povijesnih drama, Liam Neeson, odjednom je postao akciona zvijezda i skoro svaka njegova slijedeća uloga bila je ista. Da ne dozvole da im propadne slava koju je ovaj film stekao i da stvore nove mogućnosti zarade, 2012ta godina bila je ko savršena da izbace nastavak ‘Taken’a. Koliko je prvi dio popularan govori činjenica, ne samo da su se snimila dva nova nastavka(to i nije neki pokazatelj popularnosti), nego da se iz prvog dijela pamte i dan danas rečenice poput ”Good luck” i ”I will find you and i will kill you”.

Drugi dio bavio se tada, ne više otmicom kćerke Bryana Millsa, koju igra Maggie Grace, bavio se otmicom samog Bryana i njegove supruge Lenore, koju igra Famke. Kako će sve biti apsurdno i kako ”96 Sati: Istanbul” neće ispuniti očekivanja, govori činjenica da su se već počele zbijati šale kako će u trećem nastavaku Bryan kidnapovati sam sebe, no, doduše, u ovom trećem, nadamo se i zadnjem dijelu, pošto su ga kao zadnji dio franšize i najavili, niko nikog ne otima, nego Liam u ulozi iskusnog operativca Millsa koji se sveti, bježi od organa gonjenja jer je on optužen da je ubio svoju ženu a on to naravno nije učnio. Ovom trećem dijelu se pridružuje kao podrška glumčina Forest Witaker, koji, kako mi se čini, nije opravdao svoj status oskarovca jer je djelovao neuvjerljivo i bez imalo energije kao lik koji je u lovu na ovog slavnog osvetnika i očigledno mu nije pošlo da rukom da stvori osebujnog i specifičnog lika detektiva. No nije on glavni problem kod ovog filma. Osim što ću reći da je ovo bijedan završetak priče o otimanju i osvetama, u usporedbi sa onim što je prvi dio bio, film je, što se tiče kvalitete i pozitivnih stvari, imao samo da ponudi dobre akcione scene, dosta scena napetosti i adrenalina, dok je sve ostalo već kopija iz prošlih dijelova, nešto već prerađeno što sada izgledao samo kao uzaludan ali i dosadan pokušaj da nas zabavi i da učini da nam se film svidi. Možda se i slijepim fanovima ovog serijala i zadnji nastavak svidi, ali priznat ću samo da je meni bio u par trenutaka dobar, imao je i par humorističnih dosjetki, dok je sve u svemu prazna plitka priča koja je za cilj imala da zgrne lovu dok je još uvijek aktuelna i to je to. To što se narušio ugled dobrog, glasovitog ”Taken”a nikom ništa. I želim istaći nešto što mi je oko početka samog filma zapalo za oko. Prije svega, sam početak, ili ko što bi ameri rekli ”very beginning” izgleda kao scena iz dječijih serija o ‘X-Menu’ koje smo prije imali prilike gledati na domaćim televizijama, ono kad je pola radnje serije zapravo crtani film pola igrani film. Da, toliko nemaštovito i bez stila. A onda kada Bryan kćerkici koja je sada i trudna kupuje veliku plišanu igraku. Ma daj ba, znamo da ti je kćerka i znamo da je voliš, ali prošli smo već taj period kad je gledaš ko curicu i odavno smo shvatili da je sposobna za mnoge stvari što je nikako više ne čini malom. Ali dobro, ne može svako snimiti pametan i normalan film.

Ocjena na IMDb.com mu je, do sada najnižih 6,1/10 a na Tomatoesima skroz slabih 10%. Treći nastavak je najslabije prošao u kinima, ali je opet solidno zaradio, čak više od 287 miliona dolara na budžet od 48 miliona. Reditelj filma je Olivier Megaton koji je radio i na prošlom dijelu ali i na filmovima poput ‘Exit”, ”Transporter 3” i ”Colombiana”. Dakle ništa kvalitetno i vrijedno da on preuzme rediteljsku palicu iza ’96 Sati” ali šta je, tu je .

Koliko sam bio neupućen u snimanje trećeg dijela govori činjenica da sam samo par mjeseci prije nego što će izaći saznao, i to preko sestre, da je izašao trejler. Bio sam i više nego iznenađen jer sam mislio da na drugom staju, ali nisu. Nastavili su uništavati svetost ‘Taken’a, ali šta im se može kad su to radili sve zarad novca. I pokušaj da od zadnjeg dijela naprave neku misterioznu i sentimentalnu priču je propao.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave