Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAdventureTerminator Genisys 2015 Recenzija Filma

Terminator Genisys 2015 Recenzija Filma

- Advertisement -

Terminator: Genisys (2015)
Terminator: Genisys

Žanr: Akcija, Avantura, SF
Godina 2015
Redatelj: Alan Taylor
Glavne uloge: Emilia Clarke, Matt Smith, Arnold Schwarzenegger
Trajanje filma : 01:46:00
Datum izlaska :   2015.John Connor šalje Kyle Reese nazad u prošlost, tačnije u 1984. godinu kako bi spasio Sarah Connor, ali tamo ništa nije kako je on očekivao.

Ako se vratite na kraj 2014te godine i pogledate listu najočekivanijih filmova za ovu godinu na izmaku, listu onih koji mnogi nazivaju ‘velikim’ filmovima, definitivno ćete ugledati i ovaj naslov. Ne treba se puno pričati jer znamo da je ‘Terminator’ klasik sam po sebi, film kojim se mnogi klanjaju, a peti dio je neka vrsta iskupljenja za onaj sa Christanom Baleom iz ’09 ‘Terminator: Salvation’.

Da bi ste se posvetili ovom filmu iskreno, morate biti upućeni na dešavanja iz prethodnih dijelova, a vjerujem da jeste jer inače ne bi ste čitali ovu recenziju. Ja sam jedan od onih koji je po više puta pogledao prva tri dijela i to još kao dijete, dok sam četvrti započeo ali ga nikad nisam završio. Radnja u petom dijelu filma je poprilično je kompleksna, sadrži dosta putovanja kroz vrijeme, mnogo terminatora i pozitivaca i zlikovaca, ali se da upratiti. Uglavnom, srž čitave priče je ubijanje Sarah Connor kako ona ne bi imala potomka koji bi porazio Skynet koji prave zle terminatore i petljaju nešto u svezi smaka svijeta. To je najjednostavnije rečeno, vjerujte. Ja sam bio itekako nabrijan za gledanje ovog petog nastavka odmah po izlasku trejlera jer je izgledao ubitačno, a sva ta glumačka ekipa me dodatno zaintrigirala. No sada nerado priznajem da sam malkice razočaran jer sam sve do zadnje trećine filma bio siguran da se radi o zabavnom, brzom filmu bez mozga koji je svejedno gledljiv, pa me zadnja trećina filma uvjerila da se radi o filmu bez mozga koji je ugasio sve dobro i ostavio nas na milost i nemilost svega što smo već proživjeli. Većina se filma bazira na akcionim sekvencema bez imalo smisla, na to da Arnold ima što više epskih citata, iako ništa naravno ne može prkositi onom ‘I’ll be back’ iz prvog dijela, i na kopiranje scena i likova iz prva dva dijela, pa i sam završetak je skoro isti onoj sceni u drugom dijelu kada Arnold tj. Terminator uranja zajedno sa negativcem u istopljeni vreli metal. Ipak, nije sve tako sivo i film ima momenata na koje se može osloniti. Dosta dobrih akcionih momenata, dosta napetosti i zabave i likova zbog kojih je sama franšiza i dan danas popularna, pa tako u ovom dijelu, i dalje obara s nogu fenomenalni Arnold u staroj dobro poznatoj ulozi, odličan rad kastinga što se tiče Emilie Clark, Jasona Clarka pa i par momenata gdje možemo vidjeti J.K. Simonsa, mada smatram da je Jai Courntey veliki promašaj za ovu ulogu. Smatram da su dodatni čavao u lijes ove franšize dodali oduzimanjem emotivne strane filma po kojem je sve ostalo prepoznatljivo te još jedan čavao zbog izuzetno ali bespotrebno komplikovane radnje.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 7/10 a na Tomatoesima siromašnih 26%. Film je zaradio više od 318 miliona dolara širom svijeta na budžet od 155 miliona. Alan Taylor je reditelj filma poznat po nastavku ‘Thor’a i nekim serijama.

Ove godine bude sjećanja na ‘Jurski Park’, na ‘Terminator’a i na ‘Ratove zvijezde’. ‘Jurski park’ se može najviše pohvaliti jer je prošao najbolje, ali imao je nešto što ovi filmovi nisu. Imao je dinosaoruse i Chris Pratta ali ja ću opet radije pohvaliti ovaj kojeg upravo odgledah nego sve njih jer se doista potrudio da na barem na tren donese sjaj devedesetih.

Ocjena:5/10

- Advertisement -