Tuesday, December 7, 2021
HomeAdventureThe Book of Life - Knjiga Zivota (2014) Recenzija

The Book of Life – Knjiga Zivota (2014) Recenzija

-

 

 

 

 

The Book of Life (2014)
KNJIGA ŽIVOTA
Žanr:  Animirani/Avanturistički/Komedija
Godina: 2014
Redatelj:  Jorge R. Gutierrez
Glavne uloge:  Channing Tatum, Zoe Saldana, Danny Trejo
Trajanje filma : 01:35:00
Datum izlaska :    17 October 2014 (USA)

Manolo, mladić razapet između vlastitih želja i očekivanja njegove obitelji, putuje kroz tri različita svijeta kako bi se suočio sa vlastitim strahovima.

Nikad nisam odbijao animirane filmove, ali doza skepticizma postoji kada se radi o projektima kao što je ovaj, koji, u želji da bude originalan i drugačiji od većine, a u isto vrijeme i dobar, mnogo riskira a koliko profitira?

Kada bi ste u isto vrijeme u kinima puštali, npr. ‘Transformerse’ ili iranski film koji osvojio svijet 2011 godine, ‘Nader i Simin se rastaju’, šta mislite koji bi film zaradio više i gdje bi publika više nagrnula? Eh, nekako je slično i sa ovim animiranim filmom koji očigledno odskače od većine, prije svega zbog načina na koji snimljen, ali i zbog tematike kojom se bavi. Naime, radnja filma se odvija za vrijeme meksičkog praznika ‘Dan Mrtvih’, tako da je ovo očigledno, kako film za djecu, tako i za odrasle. I, mada se mene nije dojmio jer sam očekivao prijatno iznaneđenje kao što su bili ‘The Boxtrolls”, mislim da će mnogi biti i više nego zadovoljni ovom ‘Knjigom života’. Ono što ja smatram najvećim adutom filma je vizualna strana priče koja je i više nego zapanjujuća, i dovoljna da u više navrata prekrije nedostatke ali i začini gledanje najmlađoj publici koja je očigledno primarna meta čitavog projekta. Nije najbolje iz polja animiranih filmova za 2014tu godinu na izmaku, ali glasovna potpora koja se proseže od Tatuma do Dannya Treja i par komičnih momenata čine film ‘prolaznom’ poslasticom, s tim da vam dajem do znanja da će film nadmašiti visokobudžetniji projekti i nešto što je mnogo konkretnije, a samim time i bolje. Nadam se da nisam bio pun kontradiktornosti u ovoj recenziji.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,5/10 a na Tomatoesima zavidnih 82%. Film je zaradio preko 91 milion dolara na budžet od 50 miliona dolara, što je relativno slabo i odnosi se na ono što sam vas pitao u početku recenzije. Reditelja filma je Jorge R. Gutierrez koji debitira s ovim filmom.

‘Knjiga života’ za mene nije bilo i neko iskustvo i mislim da će ga srušiti veći filmovi, nažalost, s obzirom da je pokazao ogroman potencijal i da je imao nevjerovatno zanimljivu priču ali i likove. Ovako, ova knjiga ostat će na polici da kupi prašinu.

Ocjena:6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts