Monday, July 1, 2024

The Cobbler – Obučar (2014) Recenzije Filma

Share

- Advertisement -

The Cobbler (2014)

Žanr Komedija, drama, Fantazija
Godina 2014
Redatelj: Tom McCarthy
Glavne uloge:   Adam Sandler, Melonie Diaz, Steve Buscemi
Trajanje filma : 01:39:00
Datum izlaska :   13 March 2015 (USA)Max radi kao obućar u maloj radnji koju njegova porodica ima generacijama. Jednog dana će, sasvim slučajno, naići na magičnu mašinu koja popravlja obuće i koja će mu promijeniti život.

Nakon odličnog trejlera koji me je itekako kupio i kada sam konačno pomislio da se Adam Sandler vratio iz mrtvila u kojem je snimao samo loše, glupe i besmislene filmove, većinom komedije, film je došao među kritičare i doživio razapinjanje.

I baš iz tog razloga, što je javno(naravno jer neće tajno) dočekan na nož, još više me zanimalo zašto je ovako nešto što je izgledalo sasvim pristojno i dobro, zapravo na kraju ispalo katastrofalno, barem po mišljenju stručnjaka. Uglavnom, radnja se vrti oko Maxa, lika kojeg tumači Adam Sandler i koji je već upao u takvu svakodnevnicu svog posla i obaveza prema majci sa Alhzajmerovom bolešću, da se jednostavno više ne osjeća vrijednim. Nakon što jednog dana crkne njegova mašina kojom popravlja obuću, on u podrumu svoje radnje nađe magičnu mašinu koja jednako dobro popravlja obuću ali ovog puta, ukoliko ih obučeš, postajete osoba u čijem su vlasništvu zapravo te cipele. Da, da, upravo tako i zbog toga je ovaj film u jednu ruku i ‘fantazija’, dakle žanr u kojem spadaju i filmovi poput ‘Harry Pottera’ i ‘Gospodara Prstenova’. Prvi ću istaći da ‘The Cobbler’ zapravo nije loše ostvarenje kako su ga opisali, a onda ovo zapravo nije ni k od komedije. Okej, ima jednu dvije simpatične i onako humorne scene, ali u suštini ‘The Cobbler’ je jedna drama koja ide iz krajnosti u krajnost. Počinje kao harmonična realistična priča o ljudima koji su zapali u svakodnevnicu, pa onda se pretvara u sentimentalnu dramu gdje nam ništa ni ne može biti smiješno, da bi zadnji dio filma izgledao više kao kriminalistička crna i surova priča o ubistvima, progonu i ucjeni. Vjerovatno zbog nemogućnosti da izabere svoj vlastiti identitet i putanju film je osuđen na neuspjeh, ali inače se da pogledati i pravo je iznenađenje koje je umio ponuditi Sandler. Svidjelo mi se i to što je nepredvidljiv i iako time dolazi do apsurdnosti, barem je odskočio od tipičnosti i onoga što smo za kraj predviđali kod ovog filma. Pored Sandlera, ne mogu a da ne izdvojim nastupe Buscemia i Lynn Cohen, koji su zaslužni za još jednu dobru stranu filma, dakle performanse.

Ocjena na IMDb.com mu je malih 5,8/10 a na Tomatoesima nezavidnih 7%. Da, o tome vam pričam. Podataka o zaradi još uvijek nema. Reditelj filma je Thomas McCarthy koji ima nominaciju za Oskara već a iza sebe ima glasovite naslove poput ‘The Visitor’, ‘Win Win’ i ‘Station Agent’.

Nije najbolji način na koji nam je Sandler mogao pokazati da mu karijera nije još propala i da nije najomraženiji glumac, ali ‘The Cobbler’ je dokazao da ovaj glumac može kad hoće i kad nije poveden novcem da radi nešto što je užasno i jadno.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave