Thursday, June 13, 2024

The Descent II – Špilja užasa 2 (2009.)

Share

- Advertisement -

The Descent II
Špilja užasa 2 (2009.)
Žanr:   Adventure, Horror, Thriller
Godina: 2009
Redatelj: Neil Marshall
Glavne uloge: Shauna Macdonald, Natalie Mendoza, Alex Reid
Trajanje filma : 01:39:00
Datum izlaska :  4 August 2006 (USA)Kako privući pozornost publike od prvog trenutka? Pa dajte im šokantnu scenu koja će ih prikovati za sjedala, znojnih i drhtavih ruku čvrsto stisnutih na rukohvatima. E pa Marshall kreće upravo takvim iznenadnim prizorom automobilske nesreće. Naime Sarah se zajedno s mužem Paulom i kćerkicom Jessicom vozi prema hotelu. U trenutku nepažnje Paul izazove nesreću i kao što znamo dovoljan je i jedan trenutak da čovjek ostane bez glave. Ne, mislim ozbiljno, ostane bez glave! I da, netipično za američke filmove (a ovo je btw britanski film) Paul nije jedini obezglavljeni putnik u automobilu…

Godinu dana kasnije Juno, Sarah, Beth, Sam i Rebecca kreću u zajedničku pustolovinu – istraživanje špilje Borhem. Tj. one su barem tako zamislile pustolovinu. Međutim ubrzo shvaćaju da ne samo da nisu u željenoj špilji, već i da im je povratak na površinu istim putem onemogućen. Zarobljene u klaustrofobičnom okruženju prepuštene su same sebi i svojoj spretnosti. Očajnički kreću u potragu za novim izlazom. I ovaj dio filma je gotovo pa savršen. Gledajući ih kako hodaju, puze, plaze kroz klaustrofobičan podzemni pejzaž ispunjen jedino svjetlošću baterija osjetio sam svu snagu panike koja mora ovladati iole normalnim ljudskim bićem (ok, nisam ja baš ogledni egzemplar „normalnog“, naprotiv icon wink The Descent (2005) ). Pa da je film ostao na ovom dijelu bio bi to savršen primjer kako napraviti dobar thriller (horror?). Međutim Neil Marshall je imao sasvim druge planove za nas (oprez, još jedan spoiler u nizu, ali vi ste već navikli na to, zar ne?).

Naime naše heroine nisu jedine koje trenutno nastanjuju špilju. A drugi stanari nisu baš druželjubivi, a bogami su i poprilično gladni. A znate kako je to u podzemlju, ukusnih zalogaja i nema baš na izbor, pa su naše junakinje gotovo kao zalihe na Konzumovim policama. Nažalost upravo taj dio mi je malo srozao film. Iako, napetosti, iznenađenja i užasa ne nedostaje, ipak su mi te verzije Morlocka nekako pokvarile onaj početni osjećaj klaustrofobije, koji je zamijenila već poprilično ofucana atmosfera bijega pred krvolocima, pa ma kako se oni zvali. Bilo kako bilo, riječ je o vrlo dobrom filmu kojeg bi svaki ljubitelj horrora morao uvrstiti kao obavezno štivo.

Ocjena: 7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave