Thursday, July 4, 2024

The Great Wall – Kineski Zid 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

The Great Wall (2016)
Kineski zid

Žanr:  Action, Adventure, Fantasy
Godina 2016
Redatelj:  Yimou Zhang (as Zhang Yimou )
Glavne uloge:  Matt Damon, Pedro Pascal, Willem Dafoe
Trajanje filma: 01:43:00
Država: China, USA
U kinima od : B i H    19.01.2017.
                         Srbija   19.01.2017.
                         Hrvatska 16.02.2017.
                         17 February 2017 (USA)

“The Great Wall” nije dokumentarni film o Koneskom zidu, a nije ni historija zgrada, ali je fantazijska,akciona avantura, s Matt Damon koji je jedna od zvijezda koprodukcije između Hollywooda i Kineske filmske industrije. Ovaj film kreiran je od poznatog kineskog redatelja Zhanga Yimoua, koji je napravio najskuplji kineski film ikada snimljen. Na pitanje, šta je Kineski zid je puno odgovora. Njegov glavni zadatak je bio da štiti okoline od zla, ili šta? Neki su bili pravi, drugi se odnose na legendu. I samo jedna takva legenda pokušava uvjeriti novog okvira, koji je direktor Zhang Yimou.

William Garin je iskusan plaćenik koji je vidio bezbroj bitaka i ratova u mnogim zemljama i pod mnogim zastavama. Njegov vjerni pratilac tijekom susreta protiv neprijatelja horde stampeda na Veliki zid, koji je da se jedni od drugih militanata Nameless narudžbe. Ono što slijedi sljedeći, ili barem oni očekuju. John Doe postupak da se bore protiv zla koje je od naših svjetla su čudovišta koji pokušavaju osvojiti preko zida decenijama. Do sada niko nije bio u stanju da ih tuku. William će imati odgovor o tome kako riješiti zla jednom i za sve?

Zhang Yimou je režiser koji je poznat ne samo kroz svoje filmove, on je jedan od kreatora ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu. Prema njegovim riječima, najveći izazov je bio scenario ovog filma, zbog Amerikanaca, i on je pokušao da ga ubaci u kineska gledališta, jer na kraju riječ je o kineskoj legendi postavljenoj u čistom kineskom okruženju. Adventura Akcija, međutim, je dizajnirana tako da sviđa i Europljanima i Amerikancima, posebno Kinezima, i to su više manje uspjeli.. S jedne strane postoji velika kineska okupacija i, s druge strane, poznati holivudski ljubitelji.

Prva stvar koja je gledaocima upečatljiva na filmu je muzika. Najpopularniji lik uključuje Matt Damona, koji igra glavni lik, William-a. To je hrabar ratnik koji je ne boji ničega. On ima dobro srce, iako možda ne, pokušava kineskim borcima da pomogne da pobjede zlo koje ih tlači.. Njegov bliski prijatelj i pomoćnik lošeg vremena, Tovar kojeg je igrao čileanski glumac Pedro Pascal, koji je postao poznat uglavnom zahvaljujući seriji Game of Thrones. Njegov karakter duhovito posvjetljenje čak i najtežih situacija je njegov sarkastičan humor, koji je između ostalog, bio jedan od istaknutih karakteristika Pascalove ličnosti iz Game of Thrones. Sveto Trojstva, rekao je američki Willem Dafoe, koji igra Ballard. On je proveo 25 godina na zidu, braneći ga sa svojskom, al on planira da pobjegne sa zida. Glavna žensku ulogu je igrala Tian Jing. Njen Lik je neustrašivi komandant trupa na zidu, gdje je živjela cijeli svoj život i kontrolirala velike borbene sposobnosti. Na filmu se također pojavljuju, na primjer, Eddie Peng i Andy Lau, i mnogi drugi.

Važan element se sastoji od kostima koji su zaista šareni. Svaka vojna dionica zida uzima oklop i uniforme različitih boja, od gizdave žute do nebo plave. Ova živost je nešto nezaboravno što pripada kineskoj kulturi i dobro je da je to dio filma. Međutim, prvo što će privući gledaoce na filmu je muzika koja već počinje da bi privukla publiku u akciju. Njemačko-iranski kompozitor Ramin Djawadi je stvorio fascinantanu bitku džinglova, bez kojih scena ne bi radila kako treba. Djawadi je poznat uglavnom po svom radu na već drugoj seriji Game of Thrones, ali i nedavno na filmu Warcraft: Prvi sukob ili seriju Westworld i mnoge druge svjetski poznate radove.

A zahvaljujući prisustvu Pedro Pascal i muzike Ramina Djawadiho nije mogao da odoli u odnosu na Kineski zid i popularne serije na svijetu (i knjige) Game of Thrones. Oba su se održali u “srednjem vijeku” u oba igra značajnu ulogu veliki zid, koji ima zadatak da štiti od vanjskog svijeta i od vanjskih opasnosti, koji u oba slučaja su supernaturalne prirode i imaju mističan karakter. To bi bilo George RR Martin u svojim knjigama, inspiriran kineskim legendama? To se ne može isključiti.

Sveukupno glumci su odradili s prosječnim nastupima. Duboko u sebi znamo, da Matt Damon može puno bolje, kao i Willem Dafoe , koji unatoč činjenici da je podcijenjen, je među holivudskim broj jedan. Oni su gadno iznenadili sa solidnim nastupima za Europljane i Amerikance ne kao poznati kineski glumci. Veliki plus su kostimi i muzika koji su dodati na fantastičnu priču i podsjetiti gledaocu da je to na kraju krajeva izmišljeni ugled. I tako je trebalo da se vidi na filmu, ne treba uzeti kao ne ozbiljno, na kraju krajeva to je avantura priča koja ima za cilj da zabavi, koja zadovoljava. Ljubitelji žanra sigurno neće razočarati.

Ocjena: 6,5/10

 The Great Wall (2016) on IMDb- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave