Sunday, July 21, 2024

The Green Inferno (2015) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

The Green Inferno (2015)

Žanr: The Green Inferno (2015)
Godina 2015
Redatelj: Eli Roth
Glavne uloge: Lorenza Izzo, Ariel Levy, Aaron Burns
Trajanje filma : 01:40:00
Datum izlaska :   25 September 2015 (USA)Grupa studenata aktivista odlazi u Amazoniju kako bi spasili kišne šume od uništavanja no ubrzo shvataju da nisu sami i da dobra djela ne prolaze nekažnjeno.

Kad je vikend, kad ste i umorni i bolešnjikavi, nema ništa boljeg od izležavanja, liječenja i gledanja filmova. Konačno je došao jedan dan za obaveza za mene pa sam na tapetu stavio dva, tri filma, čisto da ostanem aktuelan, a sada vam donosim osvrt o filmu kojeg sam vam neki dan spominjao, pišuću recenziju za ‘Knock Knock’ wanna be horor Eli Rotha, Ovo je njegov film snimljen još prije dvije godine ali koji je zbog problema u post-produkciji, tek nedavno doživio premijeru, stoga on je ove godine imao, pa malte ne, dva filma zaredom.

Ovaj od samog postera, naslova, radnje i trejlera je plijenio pažnju. Kanibali u horor žanru nisu česta pojava, ali nikada nisu nezanimljiva. Prije više od tridestak filmova izašao je jedan film slične tematike koji i dan danas stoji na vrhu liste najbizernijih filmova, filmova sa najviše zabrana i jedan od najšokantnijih. Riječ je o ‘Cannibal Holocaustu’, a sve epitete koje su vezali za njega, vezali su s razlogom jer mnogo ubijenih životinja u filmu se zapravo dogodilo, sumnjalo se da su i neki glumci umrli tokom snimanja pod sumnjivim okolnostima, da su scene silovanja bile stvarne a reditelj je malo nešto odležao i u zatvoru. Eli Roth, reditelj s jako čudnim stilom, sada nam donosi ponovo kanibale u plemenima, zalutale amere i puno krvi i mesa.Jedan film ovakve tematike ne može proći naravno bez ogavnih scena, ali mislim da su malkice pretjerali, mada se meni to sve lično ne gadi no lijepo je poznavati granice. Ali pored toga, mislim da imamo jedan solidan hororčić koji je pomalo izgubio ravnotežu u sredini, nije imao tako pametan kraj a sve je u globalu djelovao nešto suviše kratko i nedorečeno mada sa jasnom poukom. Meni je bio zanimljiv iz razloga što su pleme, uzet ćemo ga kao jedan zaseban karakter, odradili jako dobro, a glumica, pored svih njih, koja se itekako izdvaja i koja će, kako je krenulo, početi stvarati ozbiljniju karijeru, kako u ovom žanru tako i u drugima, Lorenza Izzo, nekako mi je najpozitivniji i najkarizmatičniji segment ovog filma. Ona je bila jedna od glavnih uloga i u njegovom neuspjelom pokušaju oživljavanja horor sa igrom mačke i miša ‘Knock Knock’ o kojem sam neki dan pisao. Sudbinu jednog od likova su totalno izostavili a neću spojlati o kome je riječ, nego ćete sami otkriti ako ga budete gledali. Uz trejler koji je prikazivao užasavajuće inserte iz filma i koji je najavljivao zastrašujući film kakav nismo nikad gledali, očekivao sam, skromno govoreći, nešto stvarno epsko i revolucionaran horor, a dodatno ulje na vatru dodavali su odgađanjem datuma premijere koji je čitav projekat činio misterioznijim i još više traženim, a ovako je ispalo kao film za jednokratnu upotrebu i to uz uslov da vas je zaintrigirala moja kritika.

Ocjena na IMDb.com mu je malih 5,7/10 a na Tomatoesima niskih 37%. Zaradio je 6 miliona dolara u Americi a košta oko 5, što još jednom pokazuje koliku nepopularnost uživa reditelj filma koji očigledno ništa ne uči od svojih bliskih prijatelja, Quentina Tarantina i Roberta Rodrigueza i sa sjetom u očima gleda nekad svoje najuspješnije projekte kao što su ‘Hostel’ ili ‘Cabin Fever’.

Nije loš i nije za bacanje, definitivno, ali mislim da je u trenucima neozbiljno shvatio tematiku kojom se bavi i nije nam donio toliko akcije i dinamičnosti kako smo se nadali. Reditelj je vjerovatno očekivao da će biti spektakularno, a zauzvrat smo dobili samo ‘SPE’.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave