Monday, July 1, 2024

The Hobbit: The Battle of the Five Armies – Hobit: Bitka pet vojski 2014 Recenzija

Share

- Advertisement -

Hobit: Bitka pet vojski (2014)
The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Žanr: Avantura, Fantazija
Godina 2014
Redatelj: Peter Jackson
Glavne uloge: Benedict Cumberbatch, Manu Bennett, Richard Armitage
Trajanje filma : 02:24:00
Datum izlaska :  17. Prosinac 2014.Bilbo i kompanija su prisiljeni da ratuju sa onima koji žele osvojiti Usamjenu Planinu koja krije strašne tajne i posjeduje mračnu silu.

‘Gospodar Prstenova’, ne samo da su bili vrhunski filmovi i filmovi koji su bili toliko uspješni i popularni, nego su ostavili pečat za sva vremena na karijere onih koji su učestvovali u snimanju, ali i pečat na američku kinematografiju. Peter Jakson je tako vjreodostojno i sa neviđenom količinom entuzijazma prenio Tolkienova djela na ekran, pa je zbog toga uživao u svoj toj slavi i novcu. Od 2012. kreće nova saga zvana Hobit, koja je trebala da učini istu stvar.

Kada nas je, a pogotovo fanove ‘Middle-Earth’a, obradovala vijest da kreće prequel pod nazivom ‘Hobit’, očekivanja su bila visoka i zagrijavali smo se za još tri prelijepe bajke o patuljcima, čarobnjacima i ostalim bićima koji upadaju u nove avanture i nevolje i susreću se sa novim likovima i izazovima. Međutim, sa prvim ‘Hobitom’ shvatili smo ćemo dobiti jednu nježniju i djetinjastu verziju ‘Prstenova’ te da se nikada neće ponoviti isti osjećaj magije koji je nekad postojao. Sa ‘Neočekivanim putovanjem’, dakle sa prvim dijelom, dobili smo jedan fini, pomalo humoristični, ali dopadljivi uvod u novu avanturu, pa smo nestprljivo grizli usne za ‘Smaugovu pustoš’, koja je, po mom mišljenju, i najbolji dio ‘Hobita’ i čitave trilogije. No mnogi su shvatili da je Jakson, dakle reditelj ovih filmova, radeći tri filma na osnovu jedne knjige zapravo ispred sebe imao samo brdo love te da mu je nedostajalo mašte, prave strasti i onih ambicija koje su itekako bile vidljive u trilogiji ‘Prstenova’. Ne želim reći da je napravio loš posao, no nažalost, treći nastavak ‘Hobita’, ujedno i zadnji, koji je trebao biti samim time i najbolji, urađen je najslabije, nekako jedva, i razvukao se na dva sata samo eto da postoji i da se broji da se zaokružila čitava priča, ali je zaokružena na jedan grub, nedomišljat i tupav način da se filmu nisam mogao u potpunosti prepustiti jer se jasno vidio nedostatak onoga što ‘Gospodare prstenova’ danas čini kultnim filmova avanture i fantazije. ‘Bitka pet vojski’ je solidan, a to dokazuje da sam ga odgledao u komadu i da sam zadovoljan nekim stvarno impresivnim scenama, pogotovo scenama borbe, ali tako je očit umor ekipe, nedostatak elana i želje da se uradi nešto što će godinama unaprijed biti prepričavano. Neki performansi, naročito od Luke Evansa, i više su nego patetični a to je neoprostivo za film ove veličine, no nije on jedini problem koji je unazadio ovu sagu, ali kad već spominjem ekipu, i to onu ispred kamere, njega želim posebno istaći. ‘Bitka pet vojski’ je nepotrebno zakomplikovana nekim novim likovima i agresivnim pristupom publici da se riječ ‘Bitka’ stvarno oslika i dostavi, što je nažalost još jedan od elemenata koji čini ovaj zadnji ‘Hobit’, najlošijim. Nisam se pokajao što sam ga odgledao i što sam zauvijek ispratio patuljke, čarobnjake i ostale, ali ostao sam razočaran jer sam očekivao i tražio mnogo više.

IMDb.com mu daju ‘podnošljivih’ 7,7/10 a na Tomatoesima graničnih 60%. Film je širom svijeta zaradio nešto više od 788 miliona dolara na nepoznat ali vjerovatno visok budžet. Jackson je poznat ne samo po ‘Prstenovima’ nego i po ‘King Kong’u, ‘Ljupkim Kostima’, ‘Zastrašivačima’ itd. Ovaj zadnji dio ‘Hobita’ nominiran je u samo jednoj kategoriji za Oskara i to samo za montažu zvuka, što je očiti pokazatelj da ga se više skoro niko ni ne sjeća. Prošla dva su makar bili nominirani za po tri Oskara, ali opet samo za tehnička dostignuća.

Bez puno prave magije, bez imalo prave strasti, ‘Hobit’u mnogo toga nedostaje da opravda i prestigne prva dva dijela, a kamoli da ga se usporedi sa bilo kojim dijelom ‘Prstenova’ pa je tako ovo jedno loše zaokruživanje čitave priče koje izgleda da je snimljeno iz razloga što je Jackson, ili želio još novca, ili je bio obavezan nekim ugovorom da snimi zadnji dio i time konačno spusti rediteljsku palicu kojom je dugo komandovao na snimanjima epskih filmova.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave