Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAdventureThe Legend of Tarzan - Legenda o Tarzanu 2016 Recenzija Filma

The Legend of Tarzan – Legenda o Tarzanu 2016 Recenzija Filma

- Advertisement -

Legenda o Tarzanu (2016)
The Legend of Tarzan

Žanr: Akcija, Avantura
Godina 2016
Redatelj: David Yates
Glavne uloge: Margot Robbie, Alexander Skarsgård, Samuel L. Jackson
Trajanje filma : 01:49:00
Datum izlaska : 7. Srpanj 2016.Tarzan, nakon što se navikao živjeti u Londonu, ponovo se vraća u rodno mjesto kako bi sa ekipom ulagača otkrio mjesto potencijalnih rudnika.

Mjesec august počinje jednim blockbusterom, dugo najavljivanim filmom koji možda nije ostavio očekivani utisak, ali nije prošao neopažen.

Riječ je o još jednoj ekranizaciji popularnog Tarzana, koji je od malih nogu, sa malih časopisa, dospio na velike bioskopske i tv-ekrane i postao planetarna senzacija te nezaobilazni dio svačijeg djetinjstva. Mojeg i ne toliko, jer sam ja bio dječak koji je rastao uz ”Tom i Džerija”, ”Looney Toons”, zatim crtiće s ”Cartoon Networka” i ”Boomeranga” te ”Disney”-eve i ”Pixarove” likove. Da ne razglabam o tome što sam ja gledao, odmah ću preći na srž recenzije, ali nisam se bez razloga osvrnuo na prošlost jer, iako nisam toliko gledao Tarzana, jasno se sjećam da je priča išla drugačije od onoga što gledamo u ovom filmu. Doduše, sasvim je sigurno da je ovo Tarzan za malo stariju ekipu, ali možda se tu i tamo nađe pokoje naivno dijete koje će se obradovati kada vidi naslov, a okahriti kada ugleda realizaciju. Ovaj film je zanimljiv, a zanimljivim ga čine nastupi meni mnogo dragih glumaca, Cristopha Waltza i Margot Robbie i zbog akcionih i šarenolikih scena koji vam neće dopustiti da zaspite, ali ono što sam uvidio, što sam osjetio gledajući ga, jeste manjak duše, površnost i izvještačenost filma. Zašto spominjem Waltza? Pa nakon role u Gadovima, on mi je postao jedan od omiljenih glumaca i nisam propustio njegov film i to me stavlja jedan korak naprijed jer njegova uloga u ”Vodi za slonove”, poslužila je kao inspiracija i temelj za ono što on igra u ovom filmu, što znači da je reditelj htio lika identičnog karaktera i osobina. Slična stvar je i sa glumcem Jim Broadbentom, koji je gotovo istu ulogu imao u avanturističkoj komediji ”Put oko svijeta za 80 dana”. Ali da ne cijepidlačim, ovo repriziranje uloga ne može utjecati na kvalitet filma. Ova adaptacija je korektna i gledljiva, ali bezdušan koncept koji potencira divljinu, romansu u divljini i divlju jedinku koju preobrazuju prave ljudske vrijednosti mogu samo istinske fanatike i sanjare dovesti do psihičkog užitka.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,7/10 a na Tomatoesima 35%. Na 180 miliona dolara, film trenutno teži malo više od 312 miliona. David Yates je reditelj filma poznat po nekoliko dijelova ”Harry Pottera”. Ima i par kratkometražnih iza sebe.

Ne bi bilo na odmet, ako ste zaintrigirani, da ga i pogledate, ali oni koji me već dugo prate i vjeruju u moj ukus, a cijene moju izbirljivost, možda se i neće upuštati u ovu zamku za tuđe novčanike.

Ocjena:5/10

- Advertisement -