The Man From U.N.C.L.E (2015) Recenzija Filma

Šifra U.N.C.L.E. (2015)
Man From U.N.C.L.E.

- Advertisement -

Žanr:  Akcija, Avantura, Komedija
Godina 2015
Redatelj: Guy Ritchie
Glavne uloge: Alicia Vikander, Henry Cavill, Elizabeth Debicki
Trajanje filma : 02:01:00
Datum izlaska : 14. Kolovoz 2015.U šezdesetim godinama, za vrijeme Hladnog rata, jedan američki tajni operativac i jedan ruski, moraju se udružiti kako bi spasili svijet od neprijatelja koji upravlja nuklearnim oružjem.

Sve kod ovog filma mi je bilo pravo zanimljivo i zagrijalo me, bez obzira što je doživio blagi krah što se tiče povrata financjia, ne samo iz razloga što je izgledao pravo dobro već i zbog toga što pravo stručna ekipa stoji iza naslova. Ovo je obrada nekad kultne serije za koju vjerujem da niste nikada čuli, ali eto sada imamo priliku upoznati je u novom ruhu.

Sam početak filma je odličan, dosta obećavajuć i vjerujem da će prikovat bilo kog uz sebe. Potjera, špijuni, zavjere i sve što leži ispod tog. Američki špijunac je naizgled pozitivac a ruski je onaj loši, što se podrazumijeva, no dva nespojiva profila ličnosti se moraju udružiti kako bi spasili svijet a tu je i fatalna ženska i predstava može početi. Imamo tu standardnu postavu ali opet vrijednu gledanja koja će biti utočište onima koji traže zabavu i dobru krimu priču, ali ovo previše ”standardno” postaje toliko prožvakano i na kraju ispljunuto da na u finalu, film nije ispao ono za šta sam se nadao da će biti. Nije on loš, nepreporučljiv i tip filma za zaobilazak, ali kada film režira čovjek koji važi za jednog od najvećih reditelja u Holivudu trenutno, onda u konačnici sve ispada kao mlaka i prosječna krimi pričica.Reditelj o kojem pričam je Guy Rithice i iz prošla dva filma naučili smo da on scenu, kostimografiju i koreografiju ne prepušta slučaju. U ovom filmu je to dovedeno do savršenstva, što se olako vidi pa je to praznik za oči, a humoristična pozadina filma ublažava antipatiju i negodovanje zbog dosade, tako da ‘The Man from U.N.C.L.E’ mogu proglasiti relativno propalim pokušajem oživljavanje stare serije koji će manjini biti dobar za jedno gledanje. Što se tiče samog kastinga, on je još jedna od nepogrešivih segmenata kod ovog akcijskog humorističnog krimića, a mislim da je uloga posebno legla Henry Cavillu, koji je razbio svoj type-cast nakon što je donio na život Supermena koji nije svima legao. Svoju usporenost film će gasiti i šarmom koji proizilazi iz tog perioda kada je radnja zasnovana, ali mislim da ste svoju savršenu priliku za gledanje filma propustili jer je prošlo prikazivanje u kinima a tad bi doživljaj bio enormno veći, samim tim i utisak vjerujem pozitivniji. Ovako, ko voli nek izvoli…

Ocjena na IMDb.com mu je 7,6/10 a na Tomatoesima dobrih 68%. Zaradu koju sam pomenuo u početku sada ću obrazložiti; film je na budžet od 75 miliona dolara koji ne broji marketing i distribuciju, zaradio ravno sto miliona što neki smatraju itekako premalo. Guy Ritchie, reditelj filma, smatrao je opet da može sa dopadljivim duuom napraviti pomak, kao što je to bilo u slučaju njegova dva prošla filma ‘Sherlock Holmes’, ali slabi dijalozi i predvidljivost je ubila tu šansu. On je još poznat po naslovima kao što su ‘Rock’n’Rolla’, ‘Revolever’ i ‘Snatch’.

Nismo dobili ništa novo, niti nam je ponuđena priča vrijedna pamćenja, ali ‘The Man from U.N.C.L.E’ nije ni loš u fazonu totalnog bacanja na nož i pljuvanja jer uloženi trud koji izgleda solidno upakovan može zavrijediti vašu pažnju. Opet kažem, ko voli, nek izvoli…

Ocjena:6/10

- Advertisement -

Povezani Članci

Najnoviji članci

Pročitajte jos...