Thursday, June 13, 2024

The Maze Runner – Labirint: Nemogući bijeg 2014 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Labirint: Nemogući bijeg (2014)
The Maze Runner

Žanr Akcija, Misterija, SF
Godina 2014
RedateljWess Ball
Glavne ulogeDylan O’Brien, Kaya Scodelario, Will Poulter
Trajanje filma : 01:53:00
Datum izlaska : 11. Rujan 2014.Mladić Thomas budi se u čudnom okruženju, ubrzo shvatajući da se ničeg ne sjeća osim svog imena. On i ostatak ekipe pokušavajući pronaći put kroz labirint do slobode.

Za neke je ovo dugoočekivani film, za neke nešto što ne bi pogledali ni da im se plati, a za mene nešto tipa: pih, došao je, mogao sam ga već i pogledati kad je tu. Očekivanja su bila velika iz razloga jer je najava obećavala zabavu.

Imali smo prije par godina svjetki fenomen zvani ‘Twilight’ koji je došao u nastavcima. Taman kad se slegla prašina oko te stvari za kojem su ludili tinejdžeri a i oni nešto stariji, došao je ‘The Hunger Games’, itekako kvalitetniji ali sa sobom je povukao lavinu sličnih filmova koji su u cilju imali ispričati isti priču i zaraditi tonu novca. Najsvježiji primjer je svakako ‘Divergent’, pa je netom uslijedio ‘The Giver’, koji se pak nije toliko proslavio, a onda ovaj. Mislite da je drugačiji od ostalih. E pa pogledajte ga i vidjet ćete da su sličnosti neizbježno vidljive. Bez obzira na to, bio sasm u fazonu, odgledat ću ga, možda mi se i svidi jer u početku nije nagovještavao da će se već do zapleta totalno raspasti. Jedine stvari koje mogu izdvojiti kod filma, kao pozitivne, jedino su činjenica da ima dosta napetih i uzbudljivih momenata ali i misteriozna atmosfera koju gradi kroz film ali i ruši takođe. Težnju bacam na ovo ”ruši”, jer ja sam izgubio interes za film već oko sredine pa sam nekako uspio progurati do kraja čisto da vidim ko je stoja iza labirinta. Ne želim se puno osvratit na glumačke poduhvate glavnih ali i sporednih glumaca jer čim ne želim, dakle, nije vrijedno bilo kakvog pomena. Ono što još mogu istaći ka solidnu stvar jesu svakako efekti koji su dovedeni skoro do savršenta za relativno malo para. To je u jednu ruku ekonomičnost i zavidan uspjeh a u drugu ruku stvar koju je film morao imati jer ih danas skoro filmovi imaju, inače bi bio totalni promašaj.

Ocjena na IMDb.com mu je previsokih 7,3/10 a na Tomatoesima solidnih 63%. Film je zaradio fenomenalnih 333 miliona dolara na budžet od 34 miliona dolara. Sam kraj filma ali i ova zarada zeleno su svjetlo za nastavak koji možemo očekivati već sledeće godine. Reditelj filma je Wes Ball kojem je ovo prvi filmski dugometražni uradak.

Iako izgleda nabijen nekom novom, osvježavajućom akcijom i iako se čini tako inovativnim i drugačijim od ostalih, film bezuspješno pokušava, pomjeranjem labirinta i zidova u njemu stvoriti bilo šta a da nije klišee i da nije već viđeno. Možda se nekom učini kao solidna i gledljiva stvar, ali ako ćete vjerovati mene, onda je ovo ”za zaobići i ne pogledati” stvar.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave