Sunday, July 21, 2024

The Night Of (TV Mini-Series 2016) Recenzija

Share

- Advertisement -

The Night Of (TV Mini-Series 2016)

Žanr: Crime, Drama
Godina 2016
Redatelj: Richard Price
Glavne uloge:  Riz Ahmed, Bill Camp, Peyman Moaadi
Trajanje filma : 01:00:00
Datum izlaska :  TV Mini-Series (2016)Kada jedne noći krene na studentsku zabavu, mladi njujorčanin Naasir Khan,spetljat će se sa nepoznatom ženskom osobom koja poslije biva izbodena na smrt. Jedini osumnjičeni bit će Nasir.

Prvi put za ovih šest i po godina blogovanja i kritikovanja filmova pišem o jednoj seriji, tačnije mini-seriji koja se prikazivala u osam epizoda i to čisto da razbijem monotoniju, uvedem neku svježinu i proširim krug čitalaca.

Nije prvi put da gledam neku mini-seriju; ”And Then There Were None” je bio moj prvi susret sa ovom vrstom tv-projekta, a riječ je o najnovijoj ekranizaciji krimi romana Agate Kristi ”Deset malih crnaca”. S obzirom da sam upoznat s izvornim djelom, htio sam upoznati i serijsku ekranizaciju koja me u potpunosti oduševila i zadivila. Vođen tom logikom da se ne treba susprezati od ovakvih ostvarenja, na ljeto počnem pratiti još jednu mini-seriju; ponovo krimić, ovog puta radnja smještena u novo stoljeće. ”The Night Of”, pomalo neobičnog naziva, a kod nas preveden jednostavnije ”Kobna noć”, sadrži osam epizoda, od kojih svaka traje po sat, osim zadnje, koja traje sat i po. Radnja prati njujorčanina koji ima pakistansko porijeklo, Nasira Kana koji biva optužen za ubistvo nakon što bude uhapšen u jednoj noći poslije drogiranja i pijančenja sa mladom nepoznatom djevojkom.

Prva epizoda nas upoznaje sa svim glavnim protagonistima; sa Nasirom, njegovom porodicom, žrtvom misterioznog ubistva, advokatom kojeg igra Torturo i u raspletu nas kupuje i automatski veže za sebe. Dakle, gotovo je, već ste pali i šanse su velike da ćete nastaviti do kraja u želji da otkrijete počinioce zločina, dok ste čitavo vrijeme na strani Nasira Khana i na strani njegove nevine, nimalo zločinačke face(osim ako niste islamofob). I ja sam odmah pao na mračni i hladnu atmosferu kroz koju nas vode likovi i sama priča i zarekao sam se da ću odgledati seriju do kraja,ali ja sam produžio gledanje sve do oktobra, iako sam mogao sve završiti s augustom, no … druge obaveze, veći prioreti.

U drugoj epizodi smo suočeni sa ozbiljnim problemom u kojem se našao Nasir i s činjenicama da njegova porodica trpi posljedice. Nemaju novca za ozbiljnu odbranu, ali advokat Jack Stone(Torturo) koji boluje od neke zarazne bolesti(nekog svraba i infekcije koja se očituje na njegovim stopalima) preuzima odgovornost na sebe i zauzima se za ovog, naizgled nevinog mladića. Upoznajemo se i sa detektivom koji je pred odlaskom u penziju ali istražuje slučaj, a predstavljena nam je i tužiteljica Helen Weiss (Jeannine Berlin – za koju mnogi kažu da je loša odluka kastinga, ali meni je baš bila uvjerljiva i nekako simpatična).

Treća epizoda uvodi nove likove i upoznaje nas sa, nimalo jednostavnim i mnogo nemilosrdnim životom iza rešetaka kojeg proživljava Nasir. Njegov otac se bori da vrati taksi koji je jedan od dokaza u slučaju ubistva, a Khan upošljava novu odbranu koja će raditi za njega besplatno, braniteljicu Alison Crowe koju igra Glenne Headly. Stone je otpušten, bori se i dalje sa svojom bolešću, a u međuvremenu dolazi i ispomoć za odbranu, Chandra Kapoor.

Kroz četvrtu epizodu upoznajemo se sa novim osumnječenima, istraga je i dalje u toku i već smo uveliko zaglibili u polovinu priče pa bi bilo glupo sve prekinuti i ne dovršiti istragu zajedno sa svima njima.

U petoj epizodi suočeni smo s tim da Naz možda nikad neće ni izaći iz zatvora u kojem se nalazi; izgleda i više nego kriv, krije stvari od ljudi koji ga žele braniti, a čini i druge zločine. U međuvremenu Stone se bori sa svojom infekcijom, ali ne gubi nadu da će pronaći onoga ko je zaista ubio mladu Andreu, jer vjeruje u nevinost Naza i da je on žrtva predrasuda prema muslimanima.

Šesta epizoda je malo sporija nego ove dosadašnje, no zalazi dublje nego ove dosadašnje. Dublje i mračnije. Svi dokazi i argumenti tužilaštva su protiv Naza, ali Stone traži one koji su zapravo imali motiva da ubiju Andreu.

Sedma epizoda; odbrana je shvatila svoj posao preozbiljno, a mlada braniteljica Chandra kojoj je ovo prvi slučaj, odlično radi svoj posao. U zatvoru u kojem je Naz, stanje se pogoršalo i shvatamo svu muku i torturu koju prolaze i oni koji su krivi i oni koji dokazuju svoju nevinost.

Osma, finalna epizoda: u ovoj epizodi sve se otkriva i sve izlazi na vidjelo. Ustvari, skoro sve: shvatamo ko je zaista bio angažovan u ovom slučaju, ko mu se istinski posvetio, a ko je zapravo trebao sjediti na optuženičkoj klupi. Fina završnica, ali ostavlja dosta neodgovorenih pitanja i dosta toga neistraženog. Jedna hladna krimi drama s ovakvom težinom i ovakvom narativnom vrijednošću trebala je unijeti nešto noečkivano u kraj, donijeti preokret koji bi nas, ili razočarao, ili oduvao. Ovako smo ostavljeni uskraćeni za potencijalno epsku završnicu koja bi ”The Night Of” upakovala u nešto najbolje iz 2016. godine što smo mogli gledati na tv-u. No svejedno, ovo je jedna jaka i intrigirajuća priča koja će slabo koga ostaviti nezadovoljnim i ukoliko ste fan ovih kratkih serija, mislim da ovoj trebate pružiti šansu. John Torturo je bio odličan, a njegov lik naročito dopadljiv zbog predanosti koju pokazuje maksimalno u zadnjoj epizodi. Nasir Khan, odnosno Riz Ahmed, također odličan u ulozi nevinog krivca koji možda i jeste i nije kriv. Da ne bih navodio sve posebice, čitava glumačka ekipa je odradila posao na jednom vrlo zavidnom nivou zato treba pohvaliti ansambl koji se rijetko viđa.

Trenutno pratim(više igram igricu na telefonu, a brat je prati) seriju ”How to Get Away With a Murder’, koja se također bavi sudskim procesima, zločinima i kriminalnom, ali koliko je ta serija, u poređenju s ovomslaba, ušminkana i nezrela, govori činjenica da u toj seriji mrzim najmanje dvoje glumaca koji me pravo nerviraju, a najviše gotivim glavnu glumicu, Violu Davis, koja je jeddina najjača karika te predviljive i neoriginalne serije.

Ova ima 8,8/10 na IMDb.com, a na Tomatoesima zavidnih 95%. Kritičari uglavnom hvale performanse i činjenicu da je serija bogato izgrađena i fino napisana. Kreatori serije su Steven Zaillian (All the King’s Men itd.) i Richard Price (kao scenarista filma ”Ransom” itd.)

”The Night Of” je biser u moru prepunom ajkula, oštrih stijena i santi lenda koje želite samo zaobići. Nije najsjaniji biser, doduše, ali ne treba biti pohlepan kad ne živimo u blagostanju i izobilju što se tiče sedme umjetnosti u zadnje vrijeme. Fine metafore ja napravih, a ?

Ocjena:8/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave