Friday, July 19, 2024

The Odyssey / L’Odyssée 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -
The Odyssey / L'Odyssée 2016 Recenzija Filma
The Odyssey / L’Odyssée 2016 

The Odyssey 2016
L’odyssée
Žanr:  Adventure, Biography
Godina 2016
Redatelj:  Jérôme Salle
Glavne uloge:    Jean-Michel Cousteau (book), Albert Falco (book)
Trajanje filma: 02:00:00
Datum izlaska:    12 October 2016 (France)

Protagonista Odyssey francuskog redatelja Jérôme Salleh je sam po sebi, naravno Jacques Cousteau: Daredevil i sanjar čije ime je postalo jedno od glavnih popularne kulture u kasnom 20. stoljeću. Aviator koji je nakon ozljede u saobraćajnoj nesreći pronašao novi ljubavni život: ocean. I uspio je da inspiriše publiku širom svijeta. Iako je glavni izlaz za avanturistički dokument očigledno bila na drugom mjestu – u Americi. Za njega, ona je stvorila originalan način predstavljanja podvodne ljepote, koja sada ima sljedbenika u brojnim programima žanra. Ne nudi ture samo ispod površine, ali je dramatična priča o posadi Calypso – u dokumentarnom duhu, ali uz veliki udio autorske manipulacije. Možda je to bila dobra odluka Salle da se više fokusira na sukobima između likova i zadržati poruku životne sredine u pozadini gotovo čitav film. Dakle, to nije savršen sat, ali i dalje je prilično dobar i naučio sam mnogo novih stvari o Cousteau, njegovom životu i njegovoj porodici.

Odyssey slika vjerno slijedi moreplovcov život od skromnih početaka za izgradnju cijelog svijeta nakon velikog sna i pronalaženje novih ciljeva. Cousteau se pokazuje kao vizionar i hrabar, ali i kao čovjek koji je u nekim fazama života žrtvujući san i slavu previše: porodičnih odnosa i ličnog integriteta. Dok su članovi porodice bili jedan od stubova Cousteauovig programa. U tom smislu, L’Odyssée ima jasnu namjeru da pokaže odnos između Jacques i Philippe kao metafora za promjene koje se moraju dogoditi u društvu i istovremeno, da se ukaže na rad.

U glumačkoj ekipi nalazimo Audrey Tautou u ulozi supruge. Ona igra kao i obično, žena u fokusu i vrlo izražen karakter. Pierre Niney je također u igri. Ovaj mladi talent koji je poznat po svom performansu u “Franz” i “Pet” je ponovo sjajan u ulozi sina Cousteau. Benjamin Lavernhe koji igra njegovog brata, je mnogo vise diskretan. Što se tiče junaka filma, njega igra Lambert Wilson, koji su prošli strogu dijetu da liči sto je vise moguće njegovom liku. Njegov Jouerie je dobro i savršeno uspio da uđe pod kozu starog francuskog.

“Odiseja” je sprovedena sirom planete, od Hrvatske do Južne Afrike i Antarktika preko Bahama. Ekipa filma je također suočena teškim uvjetima snimanja, uključujući i oluju u Južnom oceanu.Ovaj izuzetan film uključuje prekasne slike morskih stvorenja. Prikazuju se između ostalog kitovi, pingvini,morski lavovi iz zraka.

Na neki način slika je vođena previše – kao što je scena u kojoj Philippe gledajući smeća bačeno u more koja vodi do ekološkog buđenja. Odyssey te svakako može dosta toga naučiti. Ali, u osnovi stvari su samo najbolji poetski film Wesa Andersona The Life Aquatic 2004-čak i ako je poznato, o poznatom Cousteau u svakom slučaju.

Ocjena 7/10

 The Odyssey (2016) on IMDb

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave