Wednesday, April 17, 2024

The Revenant – Povratnik 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Povratnik (2015)
The Revenant

Žanr:  Avantura, Drama
Godina 2015
Redatelj:  Alejandro González Iñárritu
Glavne uloge: Tom Hardy, Leonardo DiCaprio, Domhnall Gleeson
Trajanje filma : 02:36:00
Datum izlaska :    2015 (USA)Kada su ga ostavili da umre u divljinama Amerike nakon krvoločnog napada medvjeda, Hugh Glass će se otisnuti na put osvete onima koji su ga izdali.

U zadnje vrijeme pojavljuje se nehuman broj filma a ja jedva stižem sve, no sva sreća pa sam na raspustu pa jednom dnevno priuštim sebi neki novitet.

Danas je na repertoaru bio ovaj dugo, dugoooočekivani film koji još nije službeno izašao u kina, ali procurio je online a internet generacija nikog ne štedi. Zašto je dugo, dugoooočekivani? Pa nakon toliko moćnog trejlera, nakon svih tih najava i sama činjenica da se ovdje Di Caprio, dok diše, tako se i bori za svoj zlatni kipić (dok dišeš, bori se jedna je od pouka u filmu) onda kako da ne budete barem za mrvicu uzbuđeni za ono što slijedi. Di Caprio je navodno u ovom filmu jeo pravu unutrašnjost bika odnosno bizona, a većina scena snimana je na pravim lokacijama. Rediteljski posao i posvećenost detaljima – na nivou. Nakon što je vođa skupine ostavljen da umre na milost i nemilost opasne prirode, on nekim čudom preživljava i kreće po osvetu. Reditelj Innaritu je prošle godine osvojio Oskara za svoj film ‘Birdman’, kao najbolji film godine, a ove godine, radeći vrlo marljivo i predano, priremio je još jedan spektatkl ne odmičući od svog stilskog izražaja i načina pripovjedanja. Iako se tematika i priča uveliko razlikuju od prošlogodišnjeg izdanja, on svejedno uspjeva ostati sebi dosljedan i tako osvojiti, sad za sada, mene, a vjerujem i publiku širom svijeta jer će za par dana i službeno u kina. Vizuelno je jako impresivan i što se tiče toga, film je maestralan, ostavljajući stvarno bez daha jer od početka do kraja prati nas takav način snimanja da djeluje kao da nas silno želi uvući u sebi – i uvlači nas. Svi ti prizori prirode, pejzaži, životinje, ljudi, vatra i snijeg, sve je predstavljeno besprijekorno. A akcija kod ‘Povratnika’ je živa i surova, realistična i napeta i upotpunjuje čitavu priču. Prvo moram naglasiti malo podcijenjenije glumce tipa Tom Hardy i mladi Will Poulter proslavljen ulogom u filmu ‘We’re the Millers’. Oni su također mnogo jake karike u ovom napetom avanturističkom i dramatičnom trileru ali Leonardu ne gine nominacija i to svi već znamo, no da li će ga osvojiti? Pa konkurencija je žestoka, moj drugi favorit je također i Johnny Depp, tako da će ovo rivalstvo biti itekako očigledno na kraju februara ali vjerujem da će se glasači Akademije filmskih umjetnosti voditi logikom ”pa dajte red je da Leu damo jednog Oskara, pa svi ga zezaju”. Pored ove zavzrlame, u još mnogo kategorija bit će mnogo gusto i napeto, ali vjerovatno će uzbudljivu atmosferu ugasiti voditeljski posao Chrisa Rocka. Jedinu zamjerku koju imam prema ovu filmu je to što bi možda mogao uštediti 15ak minuta negdje u sredini čisto da ne izazove osjećaj gađenja kod publike koja ne voli i koja nikada ne gleda duge i teške filmove.

Ocjena na IMDb.com filmu je trenutno 8,5/10 a na Tomatoesima odličnih 83%. Nema podataka o zaradi jer…. nije još izašao, kako smo zaključili, a reditelj Alejandro Gonzalez Innaritu iza sebe ima zvučne naslove tipa, nevjerovatno ‘Babel’, zatim ‘Pasja ljubav’, ’21 gram’, ‘Bituful’ i prošlogodišnji ‘Birdman’.

Ovaj film će još malo popričekati prije nego zaključim da je riječ o najboljem filmu godine koji zaslužuje i Oskara za to, jer imamo još i naslove tipa ‘Room’, Tarantinov ‘Mrska osmorka’ koji nestrpljivo očekujem, ‘Brooklyn’, ‘Spotlight’ itd. Teško remek-djelo kao šlag na kraju torte za ovu uzbudljivu i šarenoliku godinu.

Ocjena:8/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave