Tuesday, June 22, 2021

The Secret Life of Pets – Tajni život ljubimaca 2016 Recenzija Filma

Tajni život ljubimaca (2016)
The Secret Life of Pets

Žanr: Animirani, Komedija, Obiteljski
Godina: 2016
Redatelj: Yarrow Cheney, Chris Renaud
Glavne uloge: Ellie Kemper, Lake Bell, Kevin Hart
Trajanje filma : 01:33:00
Datum izlaska : 24. Lipanj 2016.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAMiran i sretan život malog terijera Maksa mijenja se kada u njegov dom useli veliki pas Duke koji će poremetiti njegove planove.

Prvi teaseri i najave ovog filmića zapalile su publiku i svi su jedva čekali vidjeti šta to rade kućni ljubimci kada nasa nema, a ja kao ljubitelj crtanog filma, također sam strpljivo čekao i eto, dočekao.

Riječ je o originalnoj animiranoj priči koja dolazi iz produkcijske kuće ”Illumination” koja iza sebe ima hitove poput ”Despicable Me” i popularne ”Minionse”. Ovog puta su spremili jednu šarenoliku, živopisnu, uzbudljivu animiranu obiteljsku komediju, dakle sve u jednom paketu, ali ako ćemo bez laganja i zamazivanja očiju, ovo je samo prosječan crtić koji nije zaživio punom snagom. Naravno da ne, jer nije imao toliko snage. Pošto igra po poznatoj formuli, ima poznate i predvidljive likove i pošto sam uspio naći još par zamjerki, poput tankog i slabog scenarija i poruke koja se izgubila u referenciranju na modernu umjetnost i aktuelna dešavanja kroz šalu i pošalicu, ”The Secret Life of Pets” mi je donekle i zabavan i simpatičan, na površini ga vode drži odličan kasting, dakle vokalna potpora te, tu i tamo, pokoja smiješna šala, a sve ostalo je daleko, daleko od nečeg epskog, nečeg vječnog i historijskog. Ustvari, u historiju možda i uđe kao prvi animirani film koji nije nastavak, a da je imao otvaranje od sto miliona dolara u Americi, i to je vjerovatno iz razloga što je imao odličan i dobro osmišljen marketing, te rijetko bi ko propustio ovu priču koja djeluje kao mješavina ”Bolt”a i ”Toy Story”-a, ali ako je ciljao na mjesto gdje stoje ”Nebesa”, ”Wall-E” itd., onda je promašio. Itekako promašio. Spomenuo sam i promašenu poruku. Eh pa, riječ je o tome kako film potencira kućne ljubimce, tačnije, napuštene životinje, ali u cilju da budi i probudi svijest o tome i proširi koju korisnu informaciju, film se distancirao od takve vrste patetike, te se sasvim sigurno upleo u, još jednom da podcrtam, klišeiziranu priču, zaplet i rasplet, gdje smo sasvim sigurno dobili samo zabavni, šareni filmić koji se udavio u vlastitim ambicijama. Lik napuštene i izranjavane sfinks mačke koja ima engleski akcent, definitivno mi je omiljeni i najbolji lik iz ovog crtaća.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,8/10 a na Tomatoesima 74%. Reditelji filma su Chris Renaud(Despicable Me 1&2 i Lorax) te Yarrow Cheney, kojem je ovo rediteljski debi. Na 75 miliona dolara, film trenutno teži više od 403 miliona.

Možda sam prethodno zvučao previše formalan i direktan, ali sad ću vam na najprostiji način saopštiti, na mom maternjem bosanskom jeziku: film nije loš, ali jednostavno nije ispunio moja očekivanja. Eto, može li jednostavnije?

Ocjena:6/10

Mortal Kombat (2021) Recenzija Filma

Prvo izdanje Midway Games 1992. godine, Mortal Kombat je odmah stekao popularnost među ljubiteljima...

Godzilla vs Kong (2021) RECENZIJA Filma

Monsterverse koji je prvi put osnovan 2014. godine na Godzilli, od tada se proširio...

Deadly Illusions (2021) RECENZIJA Filma

Tijekom ovog vikenda nije bilo toliko filmova / serija kojima sam se zaista radovao...