Tuesday, May 17, 2022
HomeDramaThelma (2017) Recenzija Filma

Thelma (2017) Recenzija Filma

-

Thelma (2017)

Žanr: Drama, Fantazija, Misterija
Godina: 2017
Redatelj: Joachim Trier
Producent: Joachim Trier, Eskil Vogt
Glavne uloge: Eili Harboe, Okay Kaya, Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Ludvig Algeback. Vanessa Borgli, Peter Ekedahl, Grethe Eltervåg, Vidar Fransson, Ingrid Giæver. Steinar Klouman Hallert, Jonas Jörgensen, Anders Mossling, Oskar Pask, Marte Magnusdotter Solem
Zemlja: Danska, Francuska, Norveška, Švedska
Trajanje filma: 01:56:00
Datum izlaska: 20.08.2017 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 26.04.2018.
Hrvatska 26.04.2018.
Srbija –

 

Zamrznuto jezero, telekineza i napadaji koji su se u vrijeme Inkvizicije smatrali čarobnjaštvom. Film Thelma norveški-danski redatelj Joachim Trier (2017) govori o manjinskoj seksualnosti u vezi s prirodnim elementima, posvećenju i izumiranju pod roditeljskom kontrolom u eskalaciji neobičnih događaja i pokušaja kontrole nekonformističkog tijela.

Prvo odvajanje od roditelja i prijem na sveučilište često se nalazi u okruženju pogodnom za samoidentifikaciju i naknadno otkrivanje vlastite ne-većinske seksualne orijentacije. U Thelmi , junak je ekvivalent ovog standardnog razvoja. Već na početku studija, Anja, učenica, zna kako stvoriti krug prijatelja. Njezini duboko vjerujući i praktični kršćanski roditelji, u međuvremenu, pozivaju je svaku večer, provjeravaju školski raspored i nadgledaju njezin život na internetu. Thelma se zaljubljuje u Anju i počinje dobivati ​​posebne napadaje koji nisu epileptični. Osim toga, čini se da ovi napadaji daju Thelmi telekinetičke sposobnosti i uzrokuju natprirodne pojave u njezinoj okolini. Nakon prvih znakova intimnog susreta s Anjom, postoje brojne sumnje, poricanje, pomicanje, roditeljski bijeg.

Thelma Filmske Recenzije

Povećanje učestalosti i intenziteta napadaja strukturira sliku u dva osnovna odjeljka. Odvaja povratak Thelme roditeljima, nakon čega slijedi čaroban ritual, a kada je to poetika i filozofija, slike su u potpunosti uklesane. Izlazak ispred roditelja odvijat će se u kontekstu koji se ne može očekivati.

Vjerodostojnost umjetnika koji artikulira seksualnost kao problem koji imaju roditelji s Thelma i njezinog prijenosa na područje zdravstvenog problema i spontanih manifestacija nadnaravnih sposobnosti ima dublje značenje. Ako insistiramo na tome da Thelma govori o prepoznavanju nepoželjnih seksualnih sklonosti, način razumijevanja ove teme nesumnjivo je neuobičajen u Trierovoj slici. Thelma film, međutim, služi ovo neprimjetno, unatoč svojoj individualnosti, nikada nije bizaran ili dvodimenzionalno šokantan. Thelma u konačnici nije o pronalaženju netačnosti koja nije obična i originalna. Naprotiv, riječ je o pronalaženju izvornosti, no može se razlikovati od uobičajenog pojma. Tako slika postaje provokativna blizanka.

-Iako je pomalo suptilna, na neki način, vizualnost filma je subverzivna u smislu da su romantične slike tradicionalne žene ili djevojke (ono što je opisano kao djevojčica u teoriji gendroida) pripisuju seksualnoj sklonosti nekonformističkog tijela: u jednom od Thelmaovih ključnih prizora njezin otac na brodu od drveta na obali u kratkoj bijeloj spavaćici. Sam film i počinje s ocem i Thelmom u lovu. Važnost očinskog lika za Thelmino samopoštovanje također je prikazano, na primjer, na naizgled beznačajnom razgovoru s Anjom, tijekom kojeg Thelma prizna da joj je otac pravio pakao u djetinjstvu i ilustrirao prijetnju držeći svoju ruku nad vatrom od svijeće.

Odnos između Oca i Thelme je vrlo složen

Odnos između Oca i Thelme je vrlo složen, a mi to prepoznajemo kao pregovaranje o položaju neovisnosti s heroinom u patrijarhalnoj obiteljskoj hijerarhiji. Otac, s prijetnjom pakla, predstavlja apsolutni poredak koji Thelma interferira ne samo s njegovim ponašanjem (npr. Pijenje alkohola, kojeg priznaje tokom jednog od večernjih kontrolnih poziva) i seksualne orijentacije, već sa svojim tijelom: čudni napadaji i sposobnost da uzrokuje kretanje objekata, nestanak ljudi vrlo je nepoželjni element u instituciji obitelji s patrijarhalnim autoritetom. Očev odgovor je ugnjetavanje: utopi svoju kćer drogom (uvijek provjerava da li kći proguta lijek da ga ne ostavlja ispod njenog jezika), izolira je na selu, uvjerava je da je Anja ne voli.

Thelma je film koji će poremetiti žanr horora

Kako bih izbjegao spoiler, napisat ću samo da je Thelma film koji će poremetiti žanr horora. Kao i trikove lezbijskih fikcija – poznata tropija koja pokopava vaše homoseksualce, koji diktira “izbacivanje” seksualno neugodnih likova i odnosa. U kontekstu tropika lezbijskih pripovijesti možemo pomalo pratiti psiho lezbijsku tropu, ili “ići ravno ili poludjeti” , gdje se lezbijstvo percipira kao dio ili uzrok mentalne patologije. 1 Manjinska seksualnost u Thelme je potencijalno problematična povezana s destruktivnim natprirodnim fenomenima, s druge strane, ta je veza nedvosmislena. Potrebno je pitati je li Thelma stvarno prokleta ili samo pati od ugnjetavanja od strane roditelja, i to je pravi problem. Kraj filma izrezat će pitanje u potpuno nedvosmisleni odgovor.

Za pojašnjenje, film Thelma izričito se ne bavi gay identitetima. Umjesto toga, film ga potiskuje u sferu nadnaravnog: neusklađenost između želja mladih heroina i njezinih jako vjerskih roditelja. Ima čudno, tajanstveno podrijetlo koje se proteže u daleku prošlost i rano djetinjstvo Thelme. Možda izgleda kao slučajni dogovor sa subjektom. U stvarnosti, međutim, taj element dokazuje delikatnost priče koja slijedi tradicionalnu ili čak folklornu maštu seksualnog buđenja. Ali nije samo za nju i kombinira ga s društveno manje prihvaćenim pojavama. Kao što su homoseksualnost i napadaji neepileptičkog porijekla.

Ocjena Filma: 3/5

IMDB Ocjena Filma:  Thelma (2017) on IMDb

Trailer Filma:

 

Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts