Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAdventureTomorrowland - Sutrozemlja: Novi svijet 2015 Recenzije Filma

Tomorrowland – Sutrozemlja: Novi svijet 2015 Recenzije Filma

- Advertisement -
Sutrozemlja: Novi svijet (2015)
Tomorrowland

Žanr: Avantura, Misterija, SF
Godina 2015
Redatelj: Brad Bird
Glavne uloge: George Clooney, Britt Robertson, Judy Greer
Trajanje filma : 01:45:00
Datum izlaska :  22. Svibanj 2015.bPovezani zajedničkom sudbinom, mlada tinejdžerka u potrazi za naučnim otkrićima i dječak koji je sada odrastao a nekada je bio izumitelj, putuju na neko novo mjesto da otkriju mnoge tajne i spase ga od vremena i zaborava.

Već dugo ništa nisam pogledao i prinudnu pauzu prekidam jednim ‘dugoočekivanim’ filmom, koji je zapravo bio dugoočekivani dok nije zvanično izašao, kada je propao skoro u svakom segmentu, pa tako i u mojim očima. Ali želja da ga pogledam ostala je živa.

Radnja je pomalo kompleksna za jedan dječiji film, zbog mnogo putovanja kroz vrijeme i mnogo retrospekcije, ali svejedno ostajem pri mišljenju da je ovo čisto dječiji film ali je i upitno da će se i njima dopasti. Bez obzira na sve, mislim da film ima neke jako lijepe momente, lijepe pejzaže i scene, i neke baš maestralno odrađene stvari koje su ipak zasjenjene činjenicom da gledate jedan prosječan američki film pun osrednjih likova i bez ikakvog napretka od filmova slične tematike. Čak štaviše, mislim da je ovo ‘Jupiter Ascending’ ovog ljeta, a poslije ću vam i otkriti sličnosti. Ono što je još jedna stvar koja itekako zapada za oko jesu nimalo dopadljivi likovi zbog kojih ćete još više stvoriti odbojni stav prema filmu i teško da ćete ikako stvoriti neke simpatije. Smatram da se kod ‘Tomorrowlanda’ više radilo na tome kako će biti predstavljen publici, na vizuelnim efektima i na tehničkim stvarima a zapostavljena je priča i njeno razvijanje, činjenice i stilska osobitost, pa mu sa slobodom mogu ja, kao što već mnogi, dodijeliti titulu filmova koji su propali i za koje ne postoji ni šansa da se u budućnosti proslave i izvuku i otarase svog statusa. Ono što sam naglasio da ima veliku sličnost sa ‘Jupiter Ascending’ jeste činjenica da iza oba naslova stoje veliki reditelji, dakle velika imena Holivuda, oba filma koštala su papreno a nisu zaradili ni upola toliko a same kritike i publika nisu bili nešto naročito puni hvale. Ljubitelji prave znanstvene fantasike i oni koji cijenej reditelja koji stoji iza ovoga, bit će i više nego razočarani ovim filmom koji više izgleda kao TV film za djecu.

Ocjena na IMDb.com mu je malih 6,6/10 a na Tomatoesima prosječnih 50%. Koštao je više od 190 miliona, još ubrojite li troškove marketinga i distribucije, a zaradio tek malo više od 208 miliona. Uglavnom, itekakav deficit. Reditelj kojeg konstantno spominjem a nikako mu ne spominjem ime je zapravo Brad Bird, čovjek koji stoji iza klasika poput ‘The Iron Giant’, ‘Incredibes’, ‘Juhu-hu”, ”Mission Impossible: Ghost Protocol” i sada evo ovaj.

Bez ičega novog, bez buđenja ikakvih osjećanja u nama osim možda razočarenja, tog gorkog osjećanja, ‘Sutrozemlja’ je sve, samo ne nešto što će te žuriti da pogledate ponovo ili nekome preporučite. Veliki promašaj, dakle.

Ocjena:5/10

- Advertisement -