Tuesday, June 22, 2021

Tragovi u snijegu – Wind River 2017 Recenzija Filma

Tragovi u snijegu - Wind River 2017 Sinopsis Filma
Tragovi u snijegu – Wind River 2017
Radnja Filma

Tragovi u snijegu (2017)
Wind River

Žanr: Akcija, Krimi, Misterija
Godina: 2017
Redatelj: Taylor Sheridan
Producent: Taylor Sheridan
Glavne Uloge: Elizabeth Olsen, Jeremy Renner, Jon Bernthal, Martin Sensmeier, Gil Birmingham, Julia Jones, Graham Greene, Kelsey Asbille
Trajanje filma: 01:47:00
Datum izlaska:    21.01.2017 (svjetska premijera)
U kinima od :   18 August 2017 (USA)
                    B i H   21.09.2017.
                    Hrvatska 21.09.2017.  
                    Srbija    /

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Wind River prati Cory Lambert (Jeremy Renner), lovca koji živi u blizini Američkog rezervata Wind River, koji je pozvan ubiti planinskog lava koji je ubijao stoku. Kako stiže oluja, Lambert ne nalazi lava, nego leš Natalie koja je bila prijatelj njegove mrtve kćeri. Agent iz FBI-a Jane Banner (Elizabeth Olsen) pozvana je iz Los Vegasa kako bi pomogla lokalnim vlastima u tom slučaju. Relativno neiskusni agent, Banner se odmah obrati Lambertu, a tu je Ben koji želi pomoći da se pronađu odgovorni za Natalievu smrt.

Iako priča nije nešto izvanredna, mogu reći da su likovi u filmu jako dobri. Prije svega, Lambert je potpuno ostvaren lik koje je prikazao Jeremy Renner u dobitnoj izvedbi koja bi čak mogla misliti o Oscaru. Ovo je vjerojatno najbolja gluma u njegovoj karijeri. Također je dobra bila i Elizabeth Olsen kao agent i lijepo je vidjeti dva MCU glumca koji su dobili olakšice i surađuju na ovoj drami. Također dobar posao je uradio i Graham Greene kao Ben, kojeg je uvije užitak gledati na ekranu. Čak i Jon Bernthal, koji dobiva samo jednu scenu, čini lijep posao u uspostavi lika. Gil Birmingham kao Martin, čija je uloga u Hell ili High Water kao dugogodišnji partner Jeff Bridgea, dobiva manju ulogu u filmu kao Natalieov otac, ali daje jednako impresivnu izvedbu. Opet je samo nekoliko scena sve što on dobiva, ali on ih najviše iskorištava. Bez sumnje, dvije velike snage filma, na koje sam aludirao su tekst i napetost.

Sheridan ima oštar pogled na snimke i scenarije koji nas upućuju na pitanje šta će se dogoditi sljedeće, bilo da je to samo scenarijsko snimanje krajolika ili vrata spremna za otvaranje, dobivamo napetost da ono što će se dogoditi sljedeće može biti katastrofa za naše likove. Moram reći, ako ste zainteresirani za gledanje ovog filma, učiniti to dok ste u kinu. Nemojte čekati na DVD ili nešto drugo. Zvučni efekti koji ispunjavaju kino pomažu filmu, bez toga mali zvuk ekrana vam neće dati isti doživljaj.

Ovaj će film moći podsjećati sve da je svaka situacija u životu samo borba između dobra i zla i njenog rezultata. I nema čistog zla, čak i ako se čini da je to tako, uvijek je dobro, čak i ako nije vidljivo. To je ono što svi kažu ovdje, oni koji su izgubili nešto, oni koji naizgled ne mogu ništa reći, i oni koji su se zauvijek promijenili nakon tih događaja.

Wind River je snažan, neizvjestan film koji tokom cijelog svog trajanja privlači našu pozornost. Međutim, nije mnogo prepušteno našoj mašti, a tajnovitost se otkriva u svojevrsnom povratku koji završava pretjeranom vrstom nasilja. Iako film ima svoje nedostatke, svojom je zaslugom podsjetio da su žene Indijanaca puno više podložne seksualnom zlostavljanju od žena drugih etničkih podrijetla te da njihova silovanja i ubojstva u velikoj mjeri nisu prijavljeni.

U konačnici, “Wind River” je možda jedan od najboljih filmova 2017. godine. Na prvi pogled on je veoma sličan drugim Sheridanovim filmovima, no brutalnost Sjevera dobrodošla je promjena u odnosu na pustinje iz prošlih filmova. Veoma malo ljudi može se pohvaliti tako kvalitetnom konzistentnošću koju posjeduje Sheridan, te tako jednostavnim, no istovremeno intrigantnim pričama punih odličnih likova. “Wind River” zasigurno je najbolji Sheridanov uradak, te pravi šampion trilera i napetosti.

Ocjena: 4,5/5

 Wind River (2017) on IMDb

Titlovan Trailer Filma:

Mortal Kombat (2021) Recenzija Filma

Prvo izdanje Midway Games 1992. godine, Mortal Kombat je odmah stekao popularnost među ljubiteljima...

Godzilla vs Kong (2021) RECENZIJA Filma

Monsterverse koji je prvi put osnovan 2014. godine na Godzilli, od tada se proširio...

Deadly Illusions (2021) RECENZIJA Filma

Tijekom ovog vikenda nije bilo toliko filmova / serija kojima sam se zaista radovao...