Friday, April 19, 2024

Train to Busan (2016 Recenzija

Share

- Advertisement -

Train to Busan (2016)

Žanr:  Action, Drama, Horror
Godina 2016
Redatelj: Sang-ho Yeon
Glavne uloge:  Yoo Gong, Soo-an Kim, Yu-mi Jeong
Trajanje filma : 01:58:00
Datum izlaska :  20 July 2016 (South Korea)Nakon što se misteriozni virus proširi Južnom Korejom, grupa putnika nastoji preživiti u vozu od Seoual do Busana.

Nikad ne može naškoditi da malo promijenite kinematografiju. Uzmete npr. južnokorejsku i ne zažalite naravno. Za film nisam znao dok se nije pojavio online i više nego pozitivno sam iznenađen.

Riječ je o post-apokaliptičnom hororcu, a tema su virus i ”zombiji” te grupa preživjelih koja na brzom vozu od Seoula do Busana traži sigurno utočište. I tako dok oni traže to utočište te bježe od brzih, ljutih, opasnih inficiranih ljudi, vi ćete imati neviđenu količinu zabave, napetosti i nepredvidljive radnje koja vodi do usijanja. Ovo pod ”zabava”, ne mislim da ćete praviti neku gidu, nego da ćete jednostavno uživati uz ono po što ste došli. Pravo je osvježenje odmaći se od Amerike i američke kinematografije, te zagaziti u jednu poznatu, ali rijetko posjećenu; južnokorejsku. Oni su ubacili par poznatih sastojaka, ali su iskočili iz poznatih tračnica i utabanog puta jer uz odlične efekte i glumu, oni su sa nepredvidljivim trenucima sve do samog kraja držali pažnju, a to nije bio lak zadatak. U suštini, ovo je jedan od boljih zombi hororaca u zadnje vrijeme koji će vjerovatno osvojiti i domaću publiku ako mu da priliku, jer bez obzira na jezik i drugi teritorij svih događanja, rijetko možemo prisustvovati ostvarenjima poput ”Train to Busan”. Originalni naziv filma je ”Busanhaeng”, a sniman skoro čitav na velikim stanicama u gradovima Daegon i Daejon, ovo je njihova vrsta blockbustera koja je imala sreću da se probije na svjetsko tržište i eto, mislim da ga već polako i osvaja. Ono što filmu zamjeram i ponajviše, jeste nepotrebno dramatiziranje napetih i uzbudljivih scena; uz hičkokovsku muziku i specifične kadrove snimanja, meni je to djelovalo kao da je sve u režiji, malo Indije, malo Njemačke, odnosno onih koji stoje iza serije ”Uzbuna za kobru”. Sve je moglo i bez toga, ali šta je tu je, ”Train to Busan” je odličan u skoro svakom pogledu; emotivnom, akcijskom, dijaloškom i kao takav, zaslužuje da se i vi ukrcate.

Ocjena na IMDb.com mu je zavidnih 8/10, a na Tomatoesima odličnih 93%. U Americi je zaradio malo jače od milion dolara. Sang-ho Yeon je reditelj ovog filma i iza sebe ima animirane filmove tipa ”Seoul Station” i ”Saibi” iz 2013.

Ako ste zasjeli s društvom i neodlučni ste šta gledati, a ponuđeno vam je more filmova i svi izgledaju isto, ”Train to Busan” služi da se riješite dilema i da ga pogledate; jedna promjena neće naškoditi i čak štaviše, ova će vam dobro doći.

Ocjena:8/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave