Tuesday, July 2, 2024

Transcendence – Uzvišenost 2014 Recenzije filmova

Share

- Advertisement -

Uzvišenost (2014)
Transcendence

Žanr: Akcija, Drama, SF
Godina 2014
Redatelj: Wally Pfister
Glavne uloge: Kate Mara, Johnny Depp, Morgan Freeman
Trajanje filma : 01:59:00
Datum izlaska : 17. Travanj 2014.Dr. Will Caster pokreće program umjetne inteligencije sa svojom suprugom i prijateljem, međutim, nakon što Will biva ranjen te umre, njegova supruga Evelyn se odlučuje da sačuva njegovu svjest i prebaci je na kompjuter.

Za vrijeme ramazana, ono vrijeme dok postite i dok vam se ne da ništa raditi, kako bi ste protraćili što brže period do iftara, možete pogledati neki film ili seriju. Tako ja barem praktikujem. Danas, odnosno jučer, odlučio sam se za ovaj film jer su mi ga već ranije preporučili, a nisam ga htio pogledati dok nije došla dobra snimka. I eto, došla je.

Uvijek, prije nego što pogledam film, obično dobijem informacije o tome kako je primljen, što kod publike, što kod kritičara. Pozitivne kritike me još primoraju i obavezuju da gledam film, a negativne ga, na neki način i ogade. Ovaj film je srušen i bombardovan negativnošću, ali zbog filmske ekipe ispred kamere, svejedno se odlučim ga pogledati. Depp, Hall, Freeman i ostatak ekipe su fenomenalni, i film je vizuelno skoro savršen, čitava ideja solidna i pomalo liči na horor filma sa ‘White Noise’ saMichaelom Keatonom, no jedini problem kod ovog filma je što ima previše potencijala ali ga ne zna iskoristiti, jedva dinamičan pa se bojim da će možda neke uspavati. Iako izgleda spektaklurano, vidjet će te da ovaj skupi film nema ponuditi ništa novo i da je tip filma koji se onako usput gleda, baš kao sam rekao u uvodu, da skratite vrijeme. Ali vjerujem, da je bio za nijansu bolji i da ga je publika više nagradila novcem, ne bi ostalo na prvom dijelu, jer izgleda kao da je ostalo još materijala za obraditi. Zbog čega je odjednom propala zainteresovanost za filmove megapopularnog Johnny Deppa (Transcendence, The Lone Range, The Rum Diary r) nisam siguran, ali možda mu jednostavno treba malo odmora ili nešto drugačije od onog što stalno snima.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,4/10 a na Tomatoesima malih 19%. Film nije nadomjestio budžet od 100 miliona dolara jer je zaradio malo više od 90. Wally Pfister je reditelj filma i ovo mu je debi, ali radio je na filmovima Christophera Nolana, no izgleda da nije stekao dovoljno iskustva da sa ovakvim zvjezdama napravi pravi film.

‘Transcendence’ je film sa velikomm potencijalnom pričom koji nije ispoštovao publiku, ni u kom smislu, ali se meni učinio kao finim zanimljivim filmom gdje je Johnny Depp opet neobično drugačiji u neobično drugačijem filmu.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave