Saturday, February 27, 2021

Trash (2014) Recenzija Filma

Trash (2014)

Žanr:  Adventure, Crime, Drama
Godina 2014
Redatelj: Stephen Daldry, Christian Duurvoort
Glavne uloge:   Rickson Tevez, Eduardo Luis, Gabriel Weinstein
Trajanje filma : 01:54:00
Datum izlaska :   9 October 2015 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASATrojica dječaka u Brazilu, prekopavajući ogromne gomile smeća, naiđu na novčanik neprocjenjive vrijednosti koji će im zauvijek promijeniti živote.

NIsam imao u planu pogledati ovaj film uopšte, ali nekako sam poster mi je privukao pažnju, pa pogledavši trejler, shvatio sam da bi se zapravo ova solidna stvar i mogla pogledati. I ne kajem se što sam tako odlučio.

Radnja filma vrti se oko tri dječaka koji imaju oko po četrnaest godina i koji preživljavaju razvrstavajući smeće na velikoj deponiji u jednom od većih gradova u Brazilu(ili je Brazilija ili Rio de Ženero). Jedan od njih pronalazi novčanik koji će ubrzo utjecati na to da se njihovi životi zauvijek promjene. Sama najava nije previše otkrila, što je itekako dobra stvar, mada mi je zasmetalo kada sam na zvaničnoj stranici filma na IMDb.com vidio da u žanru stoji još i ”komedija”. Dvije, tri šaljive dosjetke ne čine film humorističnim, i, naprotiv, mislim da se radi o odličnoj avanturističkoj drami sa elementima krimića koja isuviše dobro prikazuje sve ono što već znamo o Brazilu i sklonosti te zemlje prema kriminalu i svemu ilegalnom. Sam početak nagovještava da će se raditi o dinamičnom i u djelovima, napetom filmu i doista dobar nagovještaj, jer je tip filma koji će vas prikovati uz sebe i koji će proći kod vas, vjerujem, bez obzira na neke apsurdnosti i na neke propuste koje olako pravi. Mislim da je suviše lako propustio kroz prste ženski dio likova i nekako se sasvim malo dotakao tog karaktera, u pravi plan stavljajući i previše djecu i njihovu potenciju koja je za mrvicu preuveličana, ali sumnjam da će to kome zasmetati već mislim da će bezuslovno uživati u ovoj, neočekivano dobroj realističnoj i avanturističkoj krimi drami. Od uloga i glumaca, nama najpoznatiji su svakako Martin Sheen, koji se odlično snašao u ulozi lokalnog svećenika, i Rooney Mara, kojoj je premalo vremena posvećeno a koja je također svoj posao odradila i više nego dobro.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,1/10 a na Tomatoesima dobrih 70%. Reditelj filma je Stepehen Daldry, nominovan već za 3 Oskara, poznat po filmovima kao što su ”Billy Elliot”, ”Sati”, ”The Reader”, ”Jako glasno i nevjerovatno blizu” i ”Fussbalfieber”. Za sada nema podataka o zaradi ovog filma a ni o budžetu, i sumnjam da će biti.

‘Trash’ je fina inovacija u svijetu filma, jedno pravo prijatno iznenađenje i film kojeg vam iskreno preporučujem, jer iako nije najbolja slika Brazila, jeste pristojna slika koju možete pogledati baš kad poželite.

Ocjena:8/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU