Thursday, December 2, 2021
HomeAdventureTrash (2014) Recenzija Filma

Trash (2014) Recenzija Filma

-

Trash (2014)

Žanr:  Adventure, Crime, Drama
Godina 2014
Redatelj: Stephen Daldry, Christian Duurvoort
Glavne uloge:   Rickson Tevez, Eduardo Luis, Gabriel Weinstein
Trajanje filma : 01:54:00
Datum izlaska :   9 October 2015 (USA)Trojica dječaka u Brazilu, prekopavajući ogromne gomile smeća, naiđu na novčanik neprocjenjive vrijednosti koji će im zauvijek promijeniti živote.

NIsam imao u planu pogledati ovaj film uopšte, ali nekako sam poster mi je privukao pažnju, pa pogledavši trejler, shvatio sam da bi se zapravo ova solidna stvar i mogla pogledati. I ne kajem se što sam tako odlučio.

Radnja filma vrti se oko tri dječaka koji imaju oko po četrnaest godina i koji preživljavaju razvrstavajući smeće na velikoj deponiji u jednom od većih gradova u Brazilu(ili je Brazilija ili Rio de Ženero). Jedan od njih pronalazi novčanik koji će ubrzo utjecati na to da se njihovi životi zauvijek promjene. Sama najava nije previše otkrila, što je itekako dobra stvar, mada mi je zasmetalo kada sam na zvaničnoj stranici filma na IMDb.com vidio da u žanru stoji još i ”komedija”. Dvije, tri šaljive dosjetke ne čine film humorističnim, i, naprotiv, mislim da se radi o odličnoj avanturističkoj drami sa elementima krimića koja isuviše dobro prikazuje sve ono što već znamo o Brazilu i sklonosti te zemlje prema kriminalu i svemu ilegalnom. Sam početak nagovještava da će se raditi o dinamičnom i u djelovima, napetom filmu i doista dobar nagovještaj, jer je tip filma koji će vas prikovati uz sebe i koji će proći kod vas, vjerujem, bez obzira na neke apsurdnosti i na neke propuste koje olako pravi. Mislim da je suviše lako propustio kroz prste ženski dio likova i nekako se sasvim malo dotakao tog karaktera, u pravi plan stavljajući i previše djecu i njihovu potenciju koja je za mrvicu preuveličana, ali sumnjam da će to kome zasmetati već mislim da će bezuslovno uživati u ovoj, neočekivano dobroj realističnoj i avanturističkoj krimi drami. Od uloga i glumaca, nama najpoznatiji su svakako Martin Sheen, koji se odlično snašao u ulozi lokalnog svećenika, i Rooney Mara, kojoj je premalo vremena posvećeno a koja je također svoj posao odradila i više nego dobro.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,1/10 a na Tomatoesima dobrih 70%. Reditelj filma je Stepehen Daldry, nominovan već za 3 Oskara, poznat po filmovima kao što su ”Billy Elliot”, ”Sati”, ”The Reader”, ”Jako glasno i nevjerovatno blizu” i ”Fussbalfieber”. Za sada nema podataka o zaradi ovog filma a ni o budžetu, i sumnjam da će biti.

‘Trash’ je fina inovacija u svijetu filma, jedno pravo prijatno iznenađenje i film kojeg vam iskreno preporučujem, jer iako nije najbolja slika Brazila, jeste pristojna slika koju možete pogledati baš kad poželite.

Ocjena:8/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts