Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAkcioni FilmoviTremors 5: Bloodlines (2015) Recenzija Filma

Tremors 5: Bloodlines (2015) Recenzija Filma

- Advertisement -

Tremors 5: Bloodlines (2015)

Žanr: Akcioni, horor , SC FI
Godina 2015
Redatelj:  Don Michael Paul
Glavne uloge: Brandon Auret, Natalie Becker, Emmanuel Castis
Trajanje filma : 01:39:00
Datum izlaska :  Video 6 October 2015Ogromni Graboidi koji su u potrazi za ljudskim mesom, ponovo se vraćaju, čak smrtonosniji nego prije i terorizirat će stanovnike Južnoafričkog rezervata iz zemlje i sa površine.

Samo oni novopečeni filmofili i obični gledaoci ne znaju za ove ljudoždere i sam naslov im ništa ne predstavlja, ali ima oni koji se dobro sjećaju kada je ovaj film prvi put izašao i kako su tada u to vrijeme, dakle sredinom i krajem devedesetih i početkom novog vijeka ovi Graboidi i lovci na njih bili popularni. Doduše, ništa nije bilo kao original sa Kevinom Baconom, ali uvijek je bilo gušt zabaviti se uz ovu akcionu horor-komediju punu uzbudljivosti

Prvi dio izašao je još prije dvadeset i pet godina, bio itekako popularan ali bruka nastavaka koja je uslijedila nekako je ublažila tu pomamu za tim filmom i odbacila njegov kultni status čineći da sve više i više liči na jednu parodiju i na neki B-film, što zapravo sam original nije nastojao biti. Svejedno, meni je još kao malom djetetu sve to bilo zanimljivo jer su se godinama ti filmovi vrtili na tv-u i tada su se u tom periodu dizale video kasete pa mi sveukupna priča bila itekako zanimljiva i baš zbog toga sam odlučio jučer uzeti predah i posvetiti se petom nastavku ove relativno popularne frašnize kako bi odao počast svemu što smo ranijih godina imali priliku gledati. Draž ove franšize, odnosno samog naslova i svih ovih Graboida je to što se uspješno miksa akcija sa hororom i komedijom i što glumci uspješno iznose svoje zadatke a radnja u kojoj se odvija čitava priča čini film još više primamljivijim. Barem je to bio slučaj sa dosadašnjim filmovima, kada je i uz malo pretjerivanja opet sve bilo solidno i gledljivo. Što se tiče petog nastavka, koji je, kao i ostala četiri, izašao direktno na DVD, ovdje imamo i previše pretjerivanja. Pretjeruje sa sa manjom one prave dobro poznate akcije iz ranijih dijelova, neki glumci su preglumili svoje uloge, pretjeruje sa sa karakterizacijom zlikovaca, odnosno ovih ljudoždera čudovišta a uskraćeni smo za neka objašnjenja koja samim tim oduzimaju ovom filmu ljepotu i kvalitet i ne dozivaju nostalgiju kod gledatelja. Otkud sve odjednom u Južnoj Africi? To i još na neka slična pitanja, odgovori će vam biti uskraćeni. S obzirom da je riječ o niskobudžetnom B-filmu, efekti su itekako na nivou, što je za svaku pohvalu, a i za pohvalu jer par dinamično odrađenih onih napetih i krvavih momenata što će vjerovatno biti pun pogodak za ljubitelje ove franšize, a inače za ostale će ovo biti vjerovatno dosadan i tupav film i neće se truditi čak ni pogledati ga do kraja.

Ocjena na IMDb.com mu je niskih 5,9/10 a na Tomatoesima nema još nikakve kritike. Don Michael Paul je reditelj filma i poznat je po manje poznatim i manje kvalitetnim naslovima poput ‘Who’s Your Caddy”, ”Half Past Dead”, ”Jarhead 2” itd. Koliko će zaraditi, nije neka misterija, vjerovatno hiljadu dvije a koliko je koštao, po mojoj slobodnoj pretpostavci, možda pola miliona dolara.

Pokušaj da se makar malo oživi prošlost čak i vraćanjem dobro poznatog glumca Michaela Grossa koji ne izlazi iz svog lika uzaludna je i ovo je još jedan šamar svim idejama da se nastavci konstantno prave i prave dok original ne ode u zaborav ili ne dobije lošu reputaciju.

Ocjena:3/10

- Advertisement -