Saturday, June 15, 2024

Triple 9 (2016) Recenzije Filmova

Share

- Advertisement -

Triple 9 (2016)

Žanr: Akcija, Krimi, Drama
Godina 2016
Redatelj: John Hillcoat
Glavne uloge: Casey Affleck, Chiwetel Ejiofor, Anthony Mackie
Trajanje filma : 01:55:00
Datum izlaska : 26 February 2016 (USA)Jedna banda sačinjena od pravih kriminalaca i prljavih policajca planiraju izvesti najveću pljačku do sada koja na cijenu stavlja živote sviju njih i njihovih bližnjih.

Nakon kratke stanke, krećemo ponovo u akciju sa novim filmovima koji nestrpljivo čekaju da budu pogledani. Da se ne zezamo, ja sam taj koji je nestrpljiv, ali u strpljenju je spas tako da ćemo ih svi polako čekati. Pošto okolišavam bespotrebno, odmah ću preći na stvar…

Film je izašao još prije tri mjeseca, ali drži ne daj, povuci potegni, dobra snimka, loš kvalitet zvuka, loša snimka i dobar kvalitet zvuka, naveli su me da odugovlačim s njim. Nisam bio ni nešto pretjerano zagrijan oko njega, iako je prvobitni trejler naslućivao neviđeni spektakl. Dosta akcije, napetosti, glumci sa holivudske A-liste i žanrovska priča, trebali su biti dovoljna reklama i dobar marketing za film, ali ne da se nije nešto proslavio, nego je prošao i relativno mlako kod publike i kritičara. Iako mislim da nisu trebali možda biti prestrogi s njim, dakle s filmom, jer nije loš, ”Triple 9” isto tako ni ne zaslužuje zvijezdu na nebu slavnih. Zašto? Pa dobro poznatu priču, već viđenu premisu, film nije mogao ukombinovati s nečim novim i drugačijim. Na svakom koraku prepoznat ćete elemente filmova kao što su ”Vrućina”, ”Privedite osumnjičene”, ”The Town” ali i serije ”True Detective” ili nekog drugog filma sa tematikom pljačke banke. Dakle, nije zaobišao klišeje i igrao je po dobro poznatoj nam formuli, ali pored toga, ono što je prevagnulo da sagledam film u cijelini i kažem da je riječ o jednom solidnom i zanimljivom filmčiću, jesu performansi itekako dobro potkovanih glumaca, a i akcione sekvence odrađene na zavidnom nivou. Kad već pominjem performanse, moram izdvojiti nastupe Afflecka, Ejiofora, Aarona Paula i Normana Reedusa. Njihove pojave su me se najviše dojmile i oni su otprilike i zaslušni što ova akciona krimi dramica ikako funkcioniše. Prva polovina filma je toliko snažna, napeta i eksplozivna, da je druga za nju mala maca, skoro u svakom smislu. Sve nekako djeluje kao mlako i plitko, pa zbog toga vam ovo vjerovatno neće biti omiljeni akcioni krimić godine i brzo ćete otvoriti srce i spremiti se za nešto drugo. Ja sam tako bio naivan i u samom početku mislio: evo nečeg kvalitetnog. Evo konačno dobrog krimića koji će me razdrmati i jeste me nekako razbudio u početku, s obzirom da sam ga počeo gledati onako spavećiv i nikakav, pa me brzo digao, ali, ali… do samo kraja se sve nekako raspalo.

Ocjena na IMDb.com mu je osrednjih 6,4/10 a na Tomatoesima prosječnih 53%. U Americi je zaradio mršavih 12 miliona dolara i nešto. John Hillcoat je reditelj filma koji iza sebe ima zvučne naslove tipa ”Lawless”, ”The Road”, ”The Proposition”, film koji ga je i proslavio te nešto manje poznat ”To Have and to Hold”.

Mogli smo dobiti još jedan ”Sicario”, ali ovaj film se sveo na tipičnu priču o lošem i dobrom policajcu i u trenucima je bio preslab i nekako isuviše mlak da dostigne, a kamoli premaši nivo kojeg su postavili ranije slične policijske priče, tako da, nek vam ovo bude zakuska, a zna se za šta ona služi. Nju možete, a i ne morate pojesti, dok čekate dugo najavljivanu večeru vaše punice.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave