Thursday, July 25, 2024

Utroba / Womb (2011) Filmske Recenzije

Share

- Advertisement -

a

Utroba (2011)
Womb
Žanr  : Drama, Romansa, Naučna fantastika
Godina : 2011
Redatelj : Benedek Fliegauf
Glavne uloge : Eva Green, Matt Smith, Lesley Manville
Trajanje filma : 01:47:00
Datum izlaska : 20. Siječanj 2011Radnja ovog filma je prilično jednostavna, te se može ispričati u nekoliko rečenica (pa da, ovo je spoiler, ali vjerujte nije bitan): Rebecca je djevojčica koja se prilikom posjeta djedu na osamljenom priobalnom naselju sprijatelji s malim Thomasom. Otpočetka je jasno da je ta njihova veza iznimno jaka, pa je i za očekivati da će, kad se Rebecca nakon 12 godina vraća iz Japana natrag na obalu, ljubav neizbježno planuti. Međutim Thomas koji je u međuvremenu postao ekološki aktivist tragično pogiba, a Rebecca se odlučuje na očajnički korak – zahvaljujući modernoj tehnologiji ona će roditi kloniranu inačicu njene najveće ljubavi. Mali Thomas raste uz Rebeccu i poznaje je jedino kao svoju majku. Ali vrijeme prolazi, Thomas odrasta, a kod Rebecce se miješaju osjećaji majke i zaljubljene žene… Ovako ispričano, djeluje pomalo trivijalno. Međutim za potpuni doživljaj nedostaje nekoliko bitnih elemenata – nevjerojatni, gotovo pa nezemaljski pejzaži avetinjski puste obale, te zvukovi vjetra i mora koji su gotovo jedini znaci života. U filmu se pojavljuju i drugi likovi, međutim jedini bitni su Rebecca i Thomas. Film se poigrava s mnogim ovovremenskim tabuima – kloniranje i sve njegove moguće negativne posljedice, incestuozna veza majke i sina, ljubav i na što smo sve spremni zbog nje, rasizam (tj. netrpeljivost prema različitosti) itd.

Na prvu loptu učinilo mi se da je gluma Eve Green možda premalo intenzivna (kao da se sve odvija mimo nje), međutim s vremenom mi je postalo jasno da je jedino takva i bila moguća. A ono što radnju čini još , pa recimo šokantnijom ili provokativnijom je sam početak i Rebbecin monolog. Nepažljivi gledatelj će možda to i propustiti, ali preporučam da na kraju filma ponovo odvrtite i tu početnu scenu.

Scene su moćne i kao što rekoh gotovo nezemaljske. Naime imate osjećaj da je upravo taj krajolik maternica u kojoj rastu i Rebecca i Thomas (ili Thomasi?). Glazba je nenametljiva te služi kao dodatna potpora zvucima prirode. Sve u svemu sjajan uradak, koji će vjerojatno izazvati podijeljena mišljenja kod gledatelja. Ali to i jeste obilježje dobrih filmova, zar ne?

Ocjena: 7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave