Thursday, December 2, 2021
HomeAdventureWarcraft: Početak - Warcraft 2016 Recenzija Filma

Warcraft: Početak – Warcraft 2016 Recenzija Filma

-

Warcraft: Početak (2016)
Warcraft

Žanr Akcija, Avantura, Fantazija
Godina 2016
RedateljDuncan Jones
Glavne ulogeTravis Fimmel, Ben Foster, Paula Patton
Trajanje filma : 02:03:00
Datum izlaska : 25. Svibanj 2016.Mjesto radnje je zemlja Azeroth, a odvija se u vrijeme kad su se ljudi i orkovi prvi put sreli te prikazuje obje strane tijekom sukoba. U filmu će se pojaviti likovi poput Durotana, Anduina Lothara, Llanea Wrynna, Variana Wrynna, Medivha, Orgrima Doomhammera, Gul’dana, Grommasha Hellscreama i Khadgara – iskusnim obožavateljima poznata radnja i likovi. U borbi dva različita svijeta naći će se dva junaka koja će odlučiti o sudbini svojih ljudi, obitelji i svoga doma.

Ovo epsko ostvarenje sam pogledao još prije dva dana, ali ne znam šta mi je pa kasnim sa recenzijama. Inače mi je bila praksa da pišem ubrzo nakon što pogledam film, no vjerujem da će se situacija ubrzo promijeniti.

Imamo još jednu ekranizaciju video-igrice, megapopularne, megapoznate, grandiozne i skupocjene igrice koja je zaludila gejmere pa je bilo pitanje vremena kada možemo očekivati film. Zašto je bolja ideja uvijek ekranizirati ovakve igre, nego tipa ‘Angry Birds’, upravo leži u činjenici da ‘Warcraft’ za razliku od tog crtaća ima dušu, ima trodimenzionalne likove, ima početak i kraj, ima perspektivu i zbog toga se o njemu toliko piše i bruji i ne sumnjam da će doći, a možda i premašiti cifru od milijardu dolara. No nije poenta koliko će zaraditi jer znamo da zarada nije pokazatelj kvaliteta, ali ”Warcraft” je dokaz da je ova godina puna velikih, epskih filmova koji plijene pažnju i ostavljaju pečat. Ono u čemu je problem u odnosu mene i filma jeste činjenica da se moje ”gejmovanje” svodi na Super Maria, skoro sve verzije i obrade te igrice vezane za Nintendo, zatim Tekken, GTA zadnja dva, tri serijala, neku simpatičnu igricu na internetu ”Bježi zmijo” i to je to čega se mogu sjetiti. Nikad nisam bio neki zaluđenik i zaljubljenik u video-igre pa je moje uzbuđenje oko ”Warcrafta” bilo minimalno i gledao sam na ovaj film iz neke objektivne perspektive, pa ga u konačnici mogu prozvati solidnim i gledljivim, a za fanove – ma dosta je reći da će opravdati vaša očekivanja. Zanimljiva mi je bila priča, taj tok radnje, zapleti i akcioni momenti i vjerujem da bi drugačije iskustvo bilo u kinu, samo što ja nikad samoinicijativno ne bih otišao da pogledam ovaj film, nego bi me neko morao nagovoriti na to. Pošto se prvi put susrećem sa svim ovim likovima, iz svijeta ogara i svijeta ljudi, svi mi nekako djeluju odveć poznato i nikakav noviji, inovativniji kalup nije umiješan u ovaj film, ali na to se može zažmiriti kada krene akcija i to uzdizanje do vrhunca. Ovakvi filmovi fantazije često imaju tendeciju da dosegnu status klasika i taj put do toga im stvori armiju fanova, ali razlika između ovog ekraniziranja jedne epsko-fantastične priče i one iz ”Gospodara Prstenova”, uzmimo to za primjer, je činjenica da ovaj film više izgleda kao predjelo, kao dobar umak ili salata, a prstenovi su glavno jelo, janje sa ražnja, dobar komad bifteka i vino uz to. Ovom komparacijom ne umanjem kvalitet filma o kojem polemišem sam sa sobom, ali komercijalizovanost je očigledna, rediteljska ruka nemirna i to je stvorilo to što je stvorilo.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,7/10 a na Tomatoesima slabih 27%. Film već sada teži preko 287 miliona dolara a koštao je oko 160 miliona dolara. Duncan Jones je reditelj filma koji iza sebe ima dvije velike uspješnice, s potpuno drugačijim premisam ”Moon” i ”Source Code”.

Moja zaključnica će se svesti na to da toplo preporučim film fanovima, koji su ga vrlo vjerovatno i odgledali do sada i da se zaustavim tu jer oni koji su samo prolaznici, nijemi posmatrači, nemaju šta puno raditi s ”Warcraftom”.

Ocjena:6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts