Saturday, December 4, 2021
HomeCrimeWho Am I 2014 Recenzija Filma

Who Am I 2014 Recenzija Filma

-

 

Who Am I 2014

 

Žanr: Crime, Drama, Sci-Fi
Godina 2014
Redatelj: Baran bo Odar
Glavne uloge:  Tom Schilling, Elyas M’Barek, Wotan Wilke Möhring
Trajanje filma : 01:42:00
Datum izlaska :  25 September 2014 (Germany)Benjamin, haker amater koji se dokazao u nekim ekstremnim slučajevima, pozvan je da se pridruži hakerskoj grupi CLAY kako bi zadivili čitav svijet svojim umijećem.

Pošto usavršavam znanje njemačkog jezika, a ovaj film mi se činio kao savršen materijal za to, nudeći dobar trejler i zanimljivu priču, sve se činilo kao pun njemački pogodak. Još je imao i pohvale od publike, pa rekoh, da vidimo.

U biti, u filmu se radnja vrti oko ‘cyber stručnjaka’ koji je usput ‘outsider’ i koji igrom slučaja, dokazujući koliki je stručnjak u svom ‘zanatu’, završava u skupini sa još tri kriminalca, osnivajući misterioznu hakersku grupu CLAY, koja svojim postupcima i aktivnostima želi osvojiti svijet. Dosta ambiciozna tematika i atraktivna, ali s obzirom da smo skoro imali jedan veliki cyber propalitet ‘Blackhat’, onda morate malo biti skeptični. Sam početak ovog filma pomalo je univerzalan, posdsjećajući na slične američke filmove, ali dopadljiv i intrigantan da nastavite dalje. I tako nastavite dalje i idete sa vjerom da će se isplatiti vaše gledanje ovog njemačkog filma, ali shvatete koliko malo originalnosti i prave akcije zapravo nudi, a koliko je u suštini film germanizirana verzija svega iz Sjedinjenih Američkih Država. Okej, imena su unikatna, likove možete tolerisati, ali pitanje je koliko ćete imati strpljenja sa predvidljivom radnjom i klišee trenucima kada shvatite da šansu možete dati nekim drugim novitetima. Benjamin, glavnik lik, kojeg igra Tom Schilling, nekako je i najviše dao od sebe za ovaj film, no u suštini, bez timskog rada, ‘Kein System ist sicher’ pada i na polju performansa i glumaca. Da ne budem posve siv; film ima zanimljivih i zabavnih momenata a i ‘cool’ maske, a sve ostalo je već viđeno, sto puta obrađeno i ispričano, samo što je sada radnja smještena u Njemačkoj. Ali opet, ko voli nek izvolli.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,5/10 a na Tomatoesima ima samo jednu pozitivnu i jednu negativnu kritiku, a podataka o zaradi filma za sada još nema. Baran bo Odar je reditelj filma koji iza sebe ima dva dugometražna filma ‘Unter der Sonne’ i ‘Das letzte Schweigen’ i jedan kratki film.

Sa manjkom kreativnosti, sumnjam da će se ‘Who Am I?” probiti van evropskog tržišta ali i da će na evropskm tržištu napraviti snažan uticaj, no svejedno, ako se nekom učinila zanimljiva ova ideja o hakiranju i Njemačkoj i ako mu pružite šansu, ko zna, možda mu se i svidi ako zažmiri na sve nedostatke. Uglavnom, ja sam svoje rekao.

Ocjena:6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts