Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeDramaZ kao Zachariah - Z for Zachariah 2015 Recenzija Filma

Z kao Zachariah – Z for Zachariah 2015 Recenzija Filma

- Advertisement -

Z kao Zachariah (2015)
Z for Zachariah

Žanr: SF, Drama
Godina 2015
Redatelj: Craig Zobel
Glavne uloge: Margot Robbie, Chris Pine, Chiwetel Ejiofor
Trajanje filma : 01:34:00
Datum izlaska :   21. Kolovoz 2015.

- Advertisement -Nakon katastrofe koja je izbrisala skoro čitavu populaciju sa Zemlje, mlada Ann bude uvjerena da je ostala sama sve dok se ne pojavi čovjek kojem ona pomogne i koji upadaju u jednu novu romansu. Sve to prekida izgubljeni farmer Caleb čija pojava stvara novi ljubavni trougao.

Pošto još ništa novo dugoočekivano ne iskače, bilo mi je zanimljivo sve vezano uz ovaj film, mada se nisam posebno mučio čitanjem kritika i gledanjem najava, iz razloga što sam htio da mi sam sinopsis filma bude dovoljan i da se iznenadim svemu što dođe.

Prije nego što nastavim dalje sa recenzijom, želim ovdje izvdojiti jednu tužnu vijest, pošto na svom ovom amaterskom sajtu nemam poseban odjeljak za novosti, a to je da je jučer, odnosno sinoć, preminuo velikan u svijetu horor filmova, reditelj filmova poput ‘Scream’, ‘Nightmare on Elm Street’, ‘The Hills Have Eyes’, ‘Red Eye’ i sl, Wes Craven, koji je redefinirao moderni horor a njegovi su likovi oni koji se i dan danas pamte, poput Freddy Kruegera i Ghostface pa nek mu je laka zemlja i vječna slava jer to je zaista zaslužio, barem iz perspektive njegovih fanova i onih koji su ga poštovali. Pa da nastavimo dalje…. Radnja filma se odvija na malom selu, u nekoj nedođiji, gdje se upoznajemo sa glavnom junjakinjom Ann i njenom psom koji ubrzo otkrivaju da nisu sami. Sam početak djeluje sasvim solidno mada ostavlja utisak da će većina filma teći sporo i statično. Na IMDb.com pisat će da je riječ o trileru, no ne zalijećite se previše, jer je u pitanju postapokaliptična romantična drama u kojoj se sve vrti u krug i koja se ni po čemu ne izdvaja od obične romantične drame. Dakle, zaobilazak. Ono što u filmu može biti impresionirajuće jesu sami performansi i kraj, no ovo ostalo je melodramično razvijanje jedne naizgled važne priče i preispitavanje pojedinca o svom postojanju, o ljubavi i Bogu koje rezultira solidnim finalom odnosno teškim i nepristupačnim filmom. Margot Robbie se proslavila ulogom u ‘Vuku s Wall Streeta’ i od tada dobija značajnije i teže uloge, pa smo je gledali u ‘Focusu’, sada u ovom filmu, pa je možemo očekivati u još mnogim ozbiljniji projektima gdje će dokazati da umije raditi ispred kamere. Razumijem je da je ‘Z for Zachariah’ jedna kompleksna priča koja baca u razmišljanje i koja nije onakva kakvom se čini, s više dimenzija i podnivoa, ali ćete i sami biti istog mišljenja kao i ja, vjerujem, nakon što pogledate film, ako vas uopšte zaintrigira, jer mi ništa nije donio ni iz svijeta znastvene fantastike niti trilera, kako mi je obećano, ostavljajući na cijedilu, ne samo mene nego sve potencijalne gledaoce i fanove.

Ocjena na IMDbcom mu je solidnih 6,4/10 a na Tomatoesima zavidnih 81%. Reditelj filma je Craig Zobel, koji iza sebe ima kvalitetnu i uznemirujuću priču pod nazivom ‘Compliance’.Film je zaradio tek 58 hiljada dolara u Americi.

Ne donosi ništa novo u žanr i nepotrebno pravi od sebe težak i nedostupan film koji ne ispada ništa od toga i koji je dokaz da realizacija svega dobro osmišljenog često ode u krivom smjeru. ‘Z for Zachariah’ ostavlja na cijedilu.

Ocjena:6/10

- Advertisement -