Wednesday, June 19, 2024

15 Najboljih Filmova Steven Spielberga

Share

- Advertisement -

Najbolji Steven Spielberg Filmovi svih vremena

15 Best Steven Spielberg Movies Of All Time

15. War of the Worlds (2005)

Zanr: Avantura, Naucna Fantastika, Triler

Ocena: 6.5

Trajanje: 116 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Tom Cruise, Dakota Fanning, Tim Robbins

Kratka Radnja: U centru zbivanja je Ray Ferrier (Tom Cruise), pripadnik srednjeg staleža koji živi i radi u New Jerseyu. Otuđen od svoje obitelji i s mnoštvom vlastitih tema koje tek čekaju na proradu jedva hvata konce vlastita života dok se dogodi ono što je najmanje očekivao. Atmosfera malog grada narušena je brutalnom invazijom destruktivnih stranaca – izvanzemaljaca kojima je jedini cilj uništenje dragog nam planeta. Ray ubrzo uviđa da je vrijeme za francuska razmišljanja na temu ja i samo ja završilo, te daje sve od sebe ne bi li obranio svoju djecu.

14. A.I. Artificial Intelligence (2001)

Zanr: Avantura, Drama, Naucna Fantastika

Ocena: 7.1

Trajanje: 146 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge:

Kratka Radnja: Svojevrsna futuristička adaptacija nezaboravne priče o Pinokiju.”Umjetna inteligencija” je film kojim jeSteven Spielberg još jednom pokazao kako mu je malo tko ravan kada je riječ o snimanju filmova koji će nam o najvažnijim stvarima na svijetu, osjećajima, ispričati toliko mnogo i istinito. Spajajući obiteljsku dramu, avanturistički film te čak i filozofska pitanja o smislu života u znanstvenu fantastiku sa srcem i dušom.

13. War Horse (2011)

Zanr: Drama, Ratni

Ocena: 7.2

Trajanje: 146 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Jeremy Irvine, Emily Watson, David Thewlis

Kratka Radnja: Radnja se odvija u ruralnoj Engleskoj i Evropi za vreme Prvog Svetskog rata. Prica o mladicu Albertu i njegovom konju Dzoiju. Kada konj bude prodat vojsci i upucen negde na front u Prvom svetskom ratu. Tako pocinje izuzetno putovanje konja kroz rat i njegov kontakt sa britanskim oficirima, njihovim nemackim suparnicima i francuskim seljacima uhvacenim u sredinu. Albert krece u potragu za svojim prijateljem u daleku Francusku.

12. The Terminal (2004)

Zanr: Drama, Komedija

Ocena: 7.3

Trajanje: 128 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Chi McBride

Kratka Radnja: Viktor Navorski, stanovnik istocne Evrope, dolazi u New York u najnezgodnijem trenutku. Naime, nekoliko trenutaka pre nego mu je avion trebao poleteti u njegovoj je drzavi izbio rat koji je razbio njeno jedinstvo pa americke vlasti ne mogu prihvatiti Viktorovu vizu kao valjanu. On se iznenada nadje u nestvarnoj situaciji: nije mu dozvoljen ulazak u Ameriku, a nemoguce ga je deportovati. Navorski mora ostati na aerodromu dok se njegov status ne sredi, medjutim, do toga nece doci tako brzo pa on u jednoj od aerodromskih cekaonica uredjuje svoj novi dom.

11. Munich (2005)

Zanr: Drama, Istorijski, Triler

Ocena: 7.6

Trajanje: 164 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Eric Bana, Daniel Craig, Marie-Josée Croze

Kratka Radnja: Cijeli je svijet 1972. godine gledao kako je 11 izraelskih sportaša bilo mučki ubijeno za vrijeme Olimpijade u Münchenu. Slavni redatelj Steven Spielberg u ovome će nam filmu ispričati ono što se dogodilo poslije…

10. Close Encounters of the Third Kind (1977)

Zanr: Avantura, Drama, Naucna Fantastika

Ocena: 7.7

Trajanje: 137 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr

Kratka Radnja: Bliski susreti trece vrste (engleski Close Encounters of the Third Kind) je americka ZF drama iz 1977. godine koju je rezirao Steven Spielberg a glavne uloge tumace Richard Dreyfuss, François Truffaut, Melinda Dillon, Teri Garr i Bob Balaban. Radnja se odvija oko Royja Nearyja, elektricara u Indiani, ciji se zivot promijeni nakon bliskog susreta sa NLO-om.

9. Catch Me If You Can (2002)

Zanr: Biografija, Drama, Krimi
Ocena: 8.0

Trajanje: 141 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken

Kratka Radnja: Frenk Abagnejl junior je sesnaestogodisnjak kome nece biti svejedno kada njegova majka Pola, zbog prevelikih dugova koje je napravio, napusti njegovog oca. Jednog dana u skoli, Frenk uspeva u nameri da se predstavi kao nastavnik na zameni. Zahvaljujuci ovom pocetnom uspehu on dobija nove ideje i uskoro pronalazi bolje i profitabilnije nacine da prevari druge, predstavljajuci se kao pilot, doktor i advokat.

8. Lincoln (2012)

Zanr: Biografija, Drama, Istorijski

Ocena: 7.5

Trajanje: 150 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn

Kratka Radnja: Steven Spielberg režirao je Lincoln, dramu koja se fokusira na poslednjih nekoliko meseci u životu 16. predsednika Amerike. U naciji koja je razdorena ratom i kroz koju prolazi snažan vetar promene, Lincoln daje sve od sebe da bi okončao rat, ujedinio zemlju i ukinuo ropstvo. Izbori koje je načinio u ovim kritičnim momentima promeniće sudbinu svih generacija koje dolaze.

7. Bridge of Spies (2015)

Zanr: Biografija, Drama, Istorijski

Ocena: 7.9

Trajanje: 2h 21min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda

Kratka Radnja: Americki advokat je regrutiran od strane CIA-e za vrijeme Hladnog rata, da pomogne spasiti pilota zatočenog u Sovjetskom Savezu…

6. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Zanr: Avantura, Fantazija, Naucna Fantastika, Porodicni

Ocena: 7.9

Trajanje: 115 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote

Kratka Radnja: Za vreme posete Zemlji, skupina vanzemaljaca biva slucajno otkrivena od skupine ljudi. U toj panici, pridoslice na Zemlju pobegnu u svoj brod i napuste Zemlju, no zaboravili su na malenog vanzemaljca, koji se tada nadje posve sam, ostavljen, na njemu nepoznatoj planeti, daleko od doma. Na svu srecu, on ubrzo nadje svog prijatelja i srodnu dusu u 10-ogodisnjem Elliotu (Henry Thomas), koji ga je slucajno otkrio trazeci hranu. Elliot se nakon pocetnog straha priblizi vanzemaljcu te ostvari prvi kontakt.

5. Jaws (1975)

Zanr: Avantura, Drama, Horor, Triler

Ocena: 8.0

Trajanje: 124 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

Kratka Radnja: Kada velika bela ajkula pocne da terorise malo ostrvo Amiti, sef policije, okeanolog i dzangrizavi ribar pokusavaju da je zaustave.

4. Jurassic Park (1993)

Zanr: Avantura, Naucna Fantastika, Triler
Ocena: 8.0

Trajanje: 127 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum

Kratka Radnja: Radnja se odvija na izmisljenom ostrvu na kome Dzon Hamond, bogati filantrop uz pomoc tima naucnika uspeva da stvori zabavni park nastanjen dinosaurusima. Klonirajući DNK komarca fosilizovanog u cilibaru on uspeva da ozivi davno izumrle zivotinje. Nakon incidenta u parku, advokat savetuje Hamonda da bi trebalo poboljsati negu i bezbednost zivotinja. Dzon zbog toga na ostrvo poziva paleontologa Alana Granta i jos nekoliko strucnjaka. Nakon sto jedan radnik, pokusavajuci da ukrade embrione dinosaursa, inficira bezbednosni sistem parka virusom, vecina dinosaursa biva pusteno da se slobodno krece ostrvom.

3. Raiders of the Lost Ark (1981)

Zanr: Akcija, Avantura

Ocena: 8.6

Trajanje: 115 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman

Kratka Radnja:Ovo je prvi film iz cuvenog serijala Stivena Spilberga u kojem se upoznajemo sa Indijanom Dzonsom. On je profesor univerziteta, doktor arheologije, pametan, zgodan i pre svega zeljan da odigra glavnu ulogu u razresavanju vekovnih misterija.

2. Saving Private Ryan (1998)

Zanr: Akcija, Drama, Ratni

Ocena: 8.6

Trajanje: 169 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore

Kratka Radnja:Posle napada na Normandiju, u Drugom svetskom ratu, dva brata su mrtva. U medjuvremenu, na Novoj Gvineji treci brat je ubijen boreci se sa Japancima. Kada armija Generala Stafa sazna da je cetvrti brat nestao u Francuskoj provinciji, formira sa spasilacki tim koji treba da ga pronadje i vrati kuci.

1. Schindler’s List (1993)

Zanr: Biografski, Drama, Historiski

Ocena: 8.9

Trajanje: 195 min

Rezija: Steven Spielberg

Uloge: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley

Kratka Radnja: Ženskar i ratni profiter Oskar Schindler (Liam Neeson), sa svojom suprugom Emilie (Caroline Goodall) živi spokojnim životom, na visokoj nozi, sve dok se ne uvjeri kakvo zlo donosi nacizam. Tijekom svog boravka u getu u Krakovu svjedoči okrutnoj likvidaciji Židova. Oskar koristi poljske Židove kao jeftinu radnu snagu u proizvodnji hrane za zemlje Trećeg Reicha, a njegovi su zaposlenici poslani na posao na kojemu dolaze pod teror sadističkog naciste Amona Goetha (Ralph Fiennes).

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave