Saturday, July 6, 2024

45 godina – 45 Years 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

45 godina (2015)
45 Years

Žanr: Drama, Romantika
Godina 2015
Redatelj: Andrew Haigh
Glavne uloge: Charlotte Rampling, Geraldine James, Tom Courtenay
Trajanje filma : 01:35:00
Datum izlaska :  28. Kolovoz 2015..U sedmici kada trebaju dočekati četrdeset petu godišnjicu braka, Kate i Geoff zaprimit će misteriozno pismo koje budi neke stvari iz prošlosti.

Upustio sam se u ovu sporu dramu o vremešnom bračnom paru koji su ostarili u ljubavi iz razloga jer me radnja relativno zaintrigirala a i vjerujem da će film konkurisati na Oskarima koji su za par sedmica i ja ništa ne prepuštam slučaju, pa je sinoć izbor pao na ovaj film. Vratio sam se u Beč, čeka me mnoštvo obaveza tako da vjerujem da ću reducirati broj odgledanih filmova.

Radnja filma se vrti oko bračnog para koji želi proslaviti četrdeset petu godišnjicu braka nakon što su četrdesetu propustili jer je suprug Geoff bio bolestan, no sudeći po njegovom ponašanju i ophođenju njegove supruge prema njemu, on još nije potpuno ozdravio. Niti će ikada biti kao prije. U sedmici kada trebaju dočekati goste i još jednom obilježiti jubilej braka oni će dobiti jedno pismo iz prošlosti koje će uzburkati strasti. Eh da vas ne varam, ”45 Years” nije film za vas. Nije ni za mene. Silno sam se trudio da ga zavolim, da razumijem melodičnost, statičnost, da se prepustim dijalozima i da me odnesu kuda već treba da me odnesu ali što je previše, previše je. Jednostavno sam se valjda odvikao ili zasitio sporih filmova koji nemaju neku konkretnu radnju i koji ne vode nekom specijalnom vrhuncu nego za cilj stavljaju studij ličnosti, institucije braka kao u ovom slučaju i na emotivan način se poigravaju sa našim strpljenjem i živcima. Ovo zadnje je zapravo pozitivna stvar – film je emotivan i dirljiv i s velikom posvećenosti i s pažnjom na detalje oslikava jedan dugovječni brak, jednu ženu u tom braku i jednog čovjeka, ali teško da to donosi imalo empatije i osjećaja zadovoljstva dok ga gledate. Atmosfera ovog filma i rezultat čitave priče neodoljivo me podsjećao na francuski film iz 2012te, ‘Amour’ koji također testira važu izdržljivost i za kojeg tvrdim da je ‘piece of art’, ali to jednostavno nije moj fah. Možda je problem u meni što ne doživljavam tu količinu ljubavi koju ovi filmovi žele oslikati. Ono što će iz ovog filma proizaći kao fenomenalna stvar, kao nešto vrijedno pomena a i hvale, jesu performansi, a naročito nastup Charlotte Rampling koja će dobiti nominaciju za glavnu žensku ulogu. To mogu sa sigurnošću da garantujem jer, osim što postoji hemija, itekako vidljiva na ekranu, između glavnih likova, osjeti se doprinos glavne glumice da što bolje dočara ženu u braku.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 7,4/10 a na Tomatoesima skoro perfektnih 98%. Andrew Haigh je reditej filma poznat po ‘Weekenedu’, jednoj gej romantičnoj priči i iza sebe ima još jedan film naziva ‘Greek Pete’. Film je u Americi zaradio malo jače od 141 hiljadu dolara.

”45 Years” jeste senzualan, jeste dirljiv, jeste fin i nemam toliko zamjerki osim da je spor i slab intezitetom a ja sam neko ko traži mnogo više. Nažalost.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave