Friday, May 14, 2021

A United Kingdom 2016 Recenzija Filma

A United Kingdom (2016) filmske recenzije
A United Kingdom (2016)

A United Kingdom (2016)

Žanr:   Biography, Drama, Romance
Godina: 2016
Redatelj: Amma Asante
Glavne uloge:  David Oyelowo, Rosamund Pike, Jack Davenport
Trajanje filma: 01:51:00
Datum izlaska:    9 September 2016
U kinima od :    10 February 2017 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nema ništa lose u lijepom filmu s vremena na vrijeme. Philomena je lijep film. The Theory of Everything je lijep film. Kao sto je to slučaj s A United Kingdom, prava-priča drama koja prepričava brak između Seretse Hama(David Oyelowo), knez Bechuanaland, i bijelom London office radnicom imena Ruth Williams (Rosamund Pike) koji je šokirao svijet i izazvao aparthejd u afričkoj zemlji. Film je pojednostavljena priča, naravno, i zaista je malo blag za materijal pri ruci, ali režiserka Amma Asante sigurno zna kako prilagodi se dobro, sto je rezultiralo u filmu koji je uvijek zanimljiv i zabavan cak i ako se ne izdiže iznad jednostavnog “dobar osjećaj” filma.

Seretse i Ruth sastali su se u Londonu neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, prelazak staze za ples Misionarskog društva. U filmu u najmanju ruku, to je slučaj ljubavi na prvi pogled, a oni će vrlo brzo postati zaljubljeni jedno u drugo i kako je Seretse zadivljuje svojom strašču i znanjem o afričkom društvu i politici. Zaista, nakon prve noći zajedno Seretse govori vijest Ruth da je on nasljednik trona Bechuanaland i studira u Londonu . Sa završenom studijom, on je na pragu povratka u Afriku, sto znaci da će ova romantika biti kratka. Nakon sto su proveli vise vremena zajedno, njih dvoje se brzo zaljubljuju i Seretse traži ruku Ruth za brak.

Assante se daleko vise zanima rezultatima braka Ruth i Seretse nego njihovim odnosom na dohvat ruke, i zaista njihova udvaranja su prekrivena samo u montažnom obliku, zbog čega je publika jednostavno prihvatila da se ovo dvoje vole puno. Radi jedva dinamične predstave i hemije Pike i Oyelowo, u kojoj imaju jednostavan odnos i napravili su fantastičan tim kada su zajedno na ekranu.

Nažalost, njihovo vrijeme provedeno zajedno je kratkog daha. Velika Britanija želi da koristi svaki trik u knjizi da ukloni Seretse s trona i tako napraviti Južnu Afriku sretnom, idu toliko daleko da ga namame nazad u London (bez Ruth) i prognaju ga iz njegove vlastite zemlje. Odatle, film nastavlja s Ruth koja uporno ostaje u Betchuanaland i Seretse radi na tome da osigura njegov povratak iz Londona, pozivajući se na saveznike u britanskoj vladi da pomognu.

Zaista, političke situacije su moćno fascinantne, i dok je dalje fokus na odnos između Seretse i Ruth može se postići veće emocionalno ulaganje, Assante zna kako osmisliti uvjerljivu priču bez obzira. Rada na scenariju Guy Hibbert, priča je stalno uvjerljiva, s Assante hronikom zamršenih vladinih politika na zabavan način i dobrim mjestom za humor u cijeloj prići. Osim toga, kada Assante ne provede vise mirnog vremena s njenim likovima, ona ima čvrstu tačku na nastupima.

Bez obzira na to, iz predstave Pike i Olyelowo su sjajni. Pike radi solidan posao već godinama, ali s njom zapanjujući zaokret je u Iscezla, to izgledao kao da je dobila glavne uloge koje ona zaslužuje. Ona donosi uzdržanu snagu Ruth dok istovremeno omogućava ranjivost, i ona i Oyelowo su napravili dobar tim. Kao sto se vidi po njegovom ogromnom učinku kao Martin Luther King Jr. in Selma, Oyelowo zna kako da kaže inspirativan govor. Ali u Seretse je tisi, Oyelowo nosi težinu koju ovaj lider nosi na ramenima, a istovremeno je osjetljiv i dalje brine za svoju zenu.

Dok A United Kingdom ne može biti sasvim sjajna hronika predrasuda prema mješovitim rasnim parovima ili britanskog imperijalizma ili prljave politike, ona se bavi ovim temama dovoljno spretno. Assante još jednom dokazuje da je ona moćan telentovan reditelj sa smislom za voznju price.

Ocjena 6.5/10

 A United Kingdom (2016) on IMDb

Mortal Kombat (2021) Recenzija Filma

Prvo izdanje Midway Games 1992. godine, Mortal Kombat je odmah stekao popularnost među ljubiteljima...

Godzilla vs Kong (2021) RECENZIJA Filma

Monsterverse koji je prvi put osnovan 2014. godine na Godzilli, od tada se proširio...

Deadly Illusions (2021) RECENZIJA Filma

Tijekom ovog vikenda nije bilo toliko filmova / serija kojima sam se zaista radovao...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU