Tuesday, December 7, 2021
HomeDramaAko ostanem - If I Stay Recenzija Filma

Ako ostanem – If I Stay Recenzija Filma

-

Ako ostanem (2014)
If I Stay

Žanr: Drama
Godina 2014
Redatelj: R.J. Cutler
Glavne uloge: Chloë Grace Moretz, Mireille Enos, Liana Liberato
Trajanje filma : 01:47:00
Datum izlaska : 22. Kolovoz 2014.Nakon tragične saobraćajne nesreće, život za mladu Miu sada postaje izazov. U vantjelesnom iskustvu, ona se mora odlučiti da li će se boriti da ostane živa ili ne.

Kada ste prinuđeni da gledate romantični film, ne trudite se puno da to zaobiđete. Ili pristanete, ili odete. Ali kao ljubitelj filmova, nisam mogao odbiti ovo novo ostvarenje jer mi je izgledalo kao zanimljivo. I nisam se pokajao, iako nije realističan film i djeluje i suviše prefinjeno.

Romantični filmovi nužno i ne moraju biti loši. Ustvari, nisam eskpert za njih, ali većina filmova upravo iz tog žanra su kultni filmovi, dok današnji pokušaji tih filmova su svi isti i ne prestaju ličiti jedni na druge. Dobro, iskrade se ono, tu i tamo, dobar pokušaj. ‘If I Stay’ je izgledao zanimljivo zbog činjenice da se radi, prije svega, o nekom filmu sa muzičkom tematikom ali i zbog toga što se radi o nekom vrstu filma fatazije. Ustvari, te stvari nekoga mogu privući kod filma a nekoga odbiti, ali ne treba suditi knjigu po koricama, niti film po posteru. Nigdje veze. Bacimo se mi sad na sam film. Da je nešto originalan, i da je nešto specijalno u pitanju, i nije baš, ali da će mnogima leći, to se slažem. U pitanju je film o djevojci koja preisptuju jednu važnu odluku, da li ostati živa ili ne, a ono što će prevagnuti jeste ljubav. Dakle ljubav sve pobjeđuje i pokreće i to je savšrena tematika i pouka filma da vas privuče ali film u namjeri da to prikaže i uspjeva. Performansi su sasvim solidni i mislim da ćete moći film pogledati bez ikakvih problema, s tim da nećete sad biti nešto naročito oduševljeni jer ipak ovo je jedno prolazno ostvarenje koje služi tu da razbije moguću monotoniju i dosadu.

Ocjena na IMDb.com na 7/10 a na Tomatoesima niskih 36%. R.J. Cutler je reditelj filma kojem je ovo prvi igrani film. Film je zaradio preko 78 miliona dolara na budžet od 11 miliona dolara, što je solidna zarada za ovakav tip filma.

Nisam toliko bio pričljiv oko ovog filma, što ste možda primjetili, ali to je zato što sam u žurbi pa sam napisao neke osnovne i najbitnije stvari. Ali poenta je da je film gledljiv, da je u pitanju nešto što možete pogledati, sa djevojkom, ako ovo čita muška osoba a ako je u pitanju ženska osoba, može pogledati film sa prijateljicama. Ili sami.

Ocjena:6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts