Tuesday, May 17, 2022
HomeBiographyAll Eyez on Me: Legenda o Tupacu Shakuru 2017 Recenzija Filma

All Eyez on Me: Legenda o Tupacu Shakuru 2017 Recenzija Filma

-

All Eyez on Me:
 Legenda o Tupacu Shakuru 2017 Opis Filma

All Eyez on Me: Legenda o Tupacu Shakuru (2017)
All Eyez on Me

Žanr: Biografski, Drama, Glazbeni
Godina: 2017
Redatelj: Benny Boom
Glavne uloge: Demetrius Shipp Jr., Danai Gurira, Kat Graham
Trajanje filma: 02:19:00
Datum izlaska:    14 June 2017

Od sredine 2017. godine došlo je do nedavnog porasta biografskih filmova koji prikazuju glavne afroameričke figure, čak i one najznačajnije. Postoje filmovi koji prikazuju Dr. Martin Lither King, Kackie Robinson (42) i James Brown (Get On Up). Postoji i nadolazeći film o Vrhovnom sudu pravde Thurgood Marshall (Marshall). Možda zbog sve većeg zanimanja i znatiželje o crnoj zajednici (a možda i zbog sve većeg broja izvještaja u novina koji sugeriraju rasizam prema Afroamerikancima), možete očekivati barem jednu kinematografsku biografiju Afroamerikanaca da svake godine dođe u kina. Čak i biografije o crnim Hip Hop umjetnicima doživljavaju ovaj trend, što je ilustrirano filmom Straight Outta Compton iz 2015. o rap grupi NWA.

Zato i nije baš iznenađujuće imati još jedan film koji prikazuje poznatog repera. All Eyez On Me, o umrlom Tupac Shakuru. Naslov filma je isti kao i naslov glavnog albuma kojeg je napravio reper. Naravno, ovo traži usporedbu ovog filma o Tupacu i drugog filma o NWA-i. Mogu vam reći da su oba filma sjajna, iako je All Eyez on Me korak ispod Straight Outta Compton. Možda neću biti hip hop fan, ali mogu zamisliti da bi obožavatelji tih umjetnika mogli reći da većina filmskih verzija njihovih životnih priča čini pravdu.

Vrijedno je istaknuti zvijezdu ovog filma, prije svega Demetrius Shipp Jr. ne samo da izgleda kao Tupac Shakur, nego je i on uhvatio osobinu mladog čovjeka koji je potaknut potrebom za izražavanjem. Ovdje je izbor definitivno dobar. Druga zvijezda koji volim je Danai Gurira kao Afeni Shakur Tupacova majka. Glumica prikazuje lik koji pokazuje mješavinu vatrene ljutnje, snažnog očaja i beskrajne majčinske ljubavi. Želio bi još dodati Kat Graham kao Jada Pinkett, plus Dominic L. Santana kao producent Suge Knight i drugi glumci u ovom velikom filmu.

Priča je podijeljena na dva dijela. Oko prve trećine filma govori se o Tupacovoj pre-rap pozadini, od djetinjstva u New Yorku i Baltimoreu do dolaska u Oaklandu. Preostale dvoje trećine filma usredotočuje se na Tupacovu karijeru, sve do svoje tragične smrti 1996. godine. Vjerojatno bih filmu malo više valjalo da su oba dijela jednaka, jer mi se čini da se prvi dio kreće brže od drugog dijela. Ipak, moguće je da ima više informacija o njegovoj karijeri nego o njegovoj pozadini. Zanimljivo je da ova dva dijela čine da ilustruju uzorak mnogih hip-hop umjetnika općenito. U početku, namjera muzike je pokazati kako je užasan život u crnim getovima, na kako muzika generira masivni prihod, fokus se mijenja za održavanje tog bogatstva i statusa, čak i ako se umjetnički materijal zapravo ne mijenja. Ovo je najbolje sažeto s jednim redom u filmu koji kaže da postoji jaz između generacije građanskih prava i hip-hop generacije.

Možete vidjeti ovaj generacijski jaz sa scene koja sadrži Tupaca i njegovo majku. U početku, Afeni je bila član Crnog Pantera, a Tupacov je očuh također bio crni revolucionar. Mislite da će Tupacova muzika rano biti slična naporima njegove majke prema društvenoj pravdi. Jednom kada je potpredsjednik SAD-a Dan Quayle kritikovao Tupacovu muziku za poticanje ubojstava, Afeni postaje prestrašena i zabrinuta što joj je sin zaboravio na put prikupljanja potpore građanskim pravima. Još jedna značajna scena prikazuje Tupaca u zatvoru u New Yorku, gdje dobijao oštre savjete od starijih crnih zatvorenika koji za razliku od Tupaca će biti u zatvoru cijeli život.

I kada je jasno da je duboku u hip-hopovom životnom stilu, nema nade za povratak dobijate osjećaj znatiželje o tome kako će se stvari igrati. Kao što Knight kaže u jednom trenutku “Death Row je više nego samo etiketa. To je način života”.Death Row Records ima stvarno mutnu liniju između muzičkog biznisa i ulične bande ili bogate zločinačke organizacije, ako postoji takva crta. Mislite da bi Tupac pokušao pronaći izlaz, zašto što osjeća snažne vee s oznakom, on je prilično ostao na mjestu. Kako vrijeme prolazi, mnogo je manje šanse da se stvari mijenjaju.

Dakle, ono što imamo ovdje je biopic koji ima čvrste izvedbe i uvjerljivu priču, plus puno sirove emocije. Svakako sam uživao u životu i karijeri Tupac Shakur i bolje razumio ko je on, čak i ako nisam Tupacov fan. Pustit ću Tupacove obožavatelje da se odlučuju je li ta bioptika uistinu najbolja filmska reprezentacija umjetnika.All Eyez on Me (2017)

Ocjena 3/5

 All Eyez on Me (2017) on IMDb

Titlovan Trailer:

Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts