Sunday, July 21, 2024

American Honey 2016 Recenzija filma

Share

- Advertisement -

American Honey 2016

Žanr:  Drama
Godina 2016
Redatelj: Andrea Arnold
Glavne uloge:  Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough
Trajanje filma : 02:43:00
Datum izlaska :  14 October 2016 (UK)American Honey je dobitnik treće najprestižnije nagrade na Kanskom Filmskom festivalu, Dobio je i mnoge druge nagrade narucito u konkurenciji nezavisnih filmova. Ovo je jedan po mnogima od najboljih filmova.

Prica je o osamnaestogodišnjakinji Star koja provodi svoje dane čuvajući sestru i mlađeg brata, lutajući s njima tražeći hranu i izbjegavajući svog oca i njegovo maltretiranje. Džejk je mladić koga upoznaje u supermarketu i on joj nudi posao da prodaje časopise idući od vrata do vrata, koji je već sutradan vodi daleko od kuće. Ekipa neuklopljeni čiji clan postaje i Star putuju svakog dana od grada do grada nagurani u bijelo kombiju, smišljajući tužne price prodaje časopise, muziku pretvara u svoje himne uz alkohol,drogu i cigare, spava u jeftinim hotelima,dok je predvodi Kristal, oštra, hladna i beskrupulozna i vjerovano jedina koja zapravo zarađuje pare od silnih pothvata.

Star ne zarađuje dovoljno novca ( jer se nije slagala s politikom smišljanja tužnih priča) sto je pretvara u metu. Naravno nije sve tako sjajno i bajno. Kristal počinje da sumnja da se izmedju nje(Star) i Dzejka nešto dešava, te joj otvoreno pokazuje svoje nezadovoljstvo.

Režiser Andrea Arnold je do krajnjih granica izvježbala svoj stil koji je istovremeno predivno poetičan i brutalno realan, dok prati svog glavnog lika u stopu pri čemu je nevjerojatno intiman. Kada se tome doda kinematografija Robbie Ryan-a, postaje jasno zašto se ovaj film nalazi u vrhu lista najljepših filmova godine. Kada joj je nudio posao Dzejk joj je rekao da oni istražuju Ameriku, zaista je tako. Ova grupa na svojim putovanjima je prošla kroz toliko gradova, društvenih klasa, motela, naseljenih i nenaseljenih područja, naftnih polja i klanaca, kanjona i šuma.

Andrea Arnold omogućava svom glavnom liku da se razvije tako što će istovremeno prihvatiti sebe i izazov odrastanja, mada ostalim likovima ne nudi mnogo izbora. Srećom, Sasha Lane nije jedina koja zaslužuje pohvale (iako ih najviše zaslužuje, naročito kada se uzme u obzir da je ovo njena prva uloga), jer su tu i Shia LaBeouf i Riley Keough. American Honey sa svoja 163 minuta može povremeno djelovati predugačak i zamoran, ali čak i to se uklapa u tematiku koju film obrađuje.

Ocjena 6.5/10

 American Honey (2016) on IMDb

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave