Tuesday, December 7, 2021
HomeDramaBaka - Grandma 2015 Recenzija Filma

Baka – Grandma 2015 Recenzija Filma

-

Baka (2015)
Grandma

Žanr Komedija, Drama
Godina 2015
Redatelj: Paul Weitz
Glavne uloge: Lily Tomlin, Julia Garner, Marcia Gay Harden
Trajanje filma : 01:19:00
Datum izlaska :   18. Rujan 2015.Tinejdžerka koja se susreće sa neplaniranom trudnoćom, traži pomoć od svoje bake buntovnice koja se trudi pomoći joj na bilo koji način.

Pošto u zadnje vrijeme ne iskače ništa novo i zanimljivo, ova dramedija se činila kao savršenim izborom za ubit’ vrijeme, a pošto me zaintrigirala najavom i glavnim ulogama, odnosno glavnom ulogom, dao sam joj šansu iako joj nisam u potpunosti vjerovao…

Radnja filma se odvija u predgrađu Los Angelesa kada u burni život bake Elle dođe unuka Sage koja je obavještava da je trudna. Ne želi reći majci jer je ova previše stroga, zato utjehu pronalazi u baki s kojom kreće na put u potrazi za novcem za abortus. Film je izašao još nekad na Sundance film festivalu i doživio je većinom pozitivan prijem, što kod publike što kod kritičara iako se nije maksimalno proslavio u kinima ili na dodjelama nagrada. Jedino što je vrijedno pomena jeste nominacija za Zlatni Globus za Lily Tomlin, koja je inače svoj posao odradila fenomenalno. ”Grandma” savršeno funkcioniše kao dramedija, dakle spoj melodrame i komedije, s tim da je akcenat na humorističnom izračaju koji i čitav film čini zanimljivim, pa tako ovaj koncept liči na ”Juno” koja je postala serija, pa pošto ovaj film traje kraće od sat i po, ovo izgleda kao neka specijalna epizoda jedne zanimljive serije koju svejedno ne bih pratio s obzirom da mi ne odskače od nekih standarda niti nudi išta inovativno tipa ”Better Call Saul” ili ”OITNB”, serija koje trenutno pratim. A da, i ”Game of Thrones”. Svejedno, simpatični ton ovog filma čini ga gledljivim, solidnim i neodoljivim sa pametnom poukom, a ne mogu a da ne pomenem i performans odlične Marcie Gay Harden koja nije ni mogla pronaći svoju minutažu u ovom relativno kratkom filmu, ali se odlično snašla u ulozi majke trudne tinejdžerke te je itekako opravdala Oskar koji ima. Jedna naizgled ozbiljna tema, centralna tema ovog filma – abortus i prihvaćanje istog, te buntovništvo u svima nama, pomalo su neuravnoteženo predstavljeni ali bih vam svejedno rekao da pogledate film, da se opustite i na kratko uz ove dirljive performanse i komične trenutke zaboravite svoje muke.

Ocjena na IMDb.com mu je 7/10 a na Tomatesima zavidnih 92%. .Paul Weitz je reditelj filma, poznat po nekim velikim naslovima ali i promašajima. Ono što stoji u opusu njegovog rada su filmovi: ‘Američka pita’, ‘Little Fockers’, ”Being Flynn”, ”Admission”, ”Down to Earth”, ”Sve zbog jednog dječaka” itd. Širom svjetskih kina film je zaradio više od 6 miliona dolara na sitan budžet od 600 hiljada.

”Baka” je jedan mali i naizgled nevažan film koji je, kako je došao tako i otišao, ali mislim da bi svejedno trebali pokloniti i vi malo svoje pažnje jer nekad se sreća nalazi i u malim stvarima.

Ocjena:7/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts