Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeBiographyBlacKkKlansman 2018 Recenzija

BlacKkKlansman 2018 Recenzija

BlacKkKlansman 2018 Uz sve ovo, bio sam oduševljen. BlacKkKlansman je nevjerojatno moćan film koji je istodobno ozbiljan i smiješan, kao i sjajan film koji se temelji na istinitoj priči. Sad sam se više zainteresirao za stvarnog Ron Stallworth i ono što je doista prošao
- Advertisement -

BlacKkKlansman (2018)

Žanr: Biografski | Komedija | Drama
Godina: 2018
Redatelj: Spike Lee
Producent: Spike Lee, David Rabinowitz
Glavne uloge: Adam Driver, Topher Grace, Laura Harrier, Ryan Eggold, John David Washington, Robert John Burke, Jasper Pääkkönen. Corey Hawkins, Paul Walter Hauser, Michael Buscemi, Harry Belafonte, Ashlie Atkinson, Craig muMs Grant, Elise Hudson, Faron Salisbury
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 02:15:00
Datum izlaska: 14.05.2018 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H —
Hrvatska —
Srbija 27.09.2018.

- Advertisement -

 

BlacKkKlansman Filmske Recenzije

Kad sam prvi put čuo za film BLACKKKLANSMAN i saznao za njegovu pretpostavku o afroameričkom policajcu koji se uspješno infiltrira Ku Klux Klan dok je bio tajni agent, pretpostavio sam da je to bila zapleta neobične satirične komedije o rasizmu, a mislio sam da je to jak napor da čak napravite takav film. Ali onda sam odmah otkrio nešto drugo: također se temelji na istinskoj priči. Tada sam se doista osjećao iznenađenim. Kako je moguće da crnac ulazi u Ku Klux Klan? Naravno, tu je velika radoznalost s ovom vrstom postavljanja i to me je dovelo da to provjerim.

Istodobno me privukla i druga stvar. BlacKkKlansman je režirao, djelomično napisao Spike Lee. Ovo je redatelj koji ima puno filmskih kredita, ali njegovi najpoznatiji su oni koji se odnose na rasne odnose. Došli su mi na pamet filmovi The Right Thing iz 1989 i Malcolm X iz 1992. godine. Ako ste vidjeli jedan ili oba od tih filmova, možete reći da je Spike Lee redatelj koji ništa ne drži kada je prikazao rasne predrasude. Također nas podsjeća na “Uradi ispravnu stvar” da rasizam nije jednosmjerna ulica. Nije ga počinila samo jedna rasna skupina protiv jedne specifične ciljane rase. Svatko iz bilo koje rase može imati rasističke stavove bilo koga drugog u bilo kojoj rasi. Ako mislite da sve te stvari o Spike Leeu zvuče sjajno, samo pričekajte dok ne vidite kako obrađuje materijal u BlacKkKlansman -u.

Priča filma

Zaplet ovog filma usredotočuje se na crnca iz 1970-ih Colorado pod imenom Ron Stallworth (kojeg glumi John David Washington, koji je jedan od sinova glumca Denzela Washingtona). Pridružuje se Policijskoj postaji u Colorado Springsu, čak i kada je upozoren da će se afroamerikanci poput njega vjerojatno suočiti s rasnim predrasudama dok se nalaze na zadatku. U početku, Ron ne vidi puno akcije, jer je njegov prvi posao službenik u sali evidencije. Ali nakon nekoliko pomaka između podjela, on postaje detektiv. I vjerovali ili ne, veliki posao koji dobije ne dolazi od bilo kojeg nadređenog službenika. Naprotiv, to dolazi iz jedne od njegovih vlastitih postupaka, koji se prvo čini prilično malim.

Ron je u prostoriji ekipe kada otvori dnevne novine i neočekivano nailazi na oglas za pridruživanje u Ku Klux Klan. Nije sasvim jasno što on trenutno osjeća i razmišlja, osim znatiželje. Bez obzira na motivaciju, on podiže telefon, naziva broj i traži da se pridruži KKK-u. To je dovoljno iznenađujuće. Da bi muškarac na drugom kraju linije zapravo dogovorio sastanak licem u lice, ne znajući da razgovara s crnim čovjekom, još je iznenađujuće. Kao rezultat toga, Ron sada vodi prikrivenu istragu u lokalnom KKK poglavlju, održavajući telefonski kontakt s KKK-om i Flip Zimmermanom (kojeg je igrao Adam Driver), bijelog policajaca s dovoljno sličnim glasom, kao Ron Stallworth, koji se mora susresti s KKK-om i mora duboku da uđe u svoje aktivnosti.

Ku Klux Klan

Ovdje ću govoriti o tome kako se KKK ovdje prikazuje. Može se najbolje opisati kao zastrašujuće realistično. Bijeli super nacistički likovi ovdje su stvarno neuki, mrzovoljni i zastrašujući. Možda žele živjeti u miru i dobro se provesti, ali njihove ideje povezane s uklanjanjem ne-bijelih ljudi stavljaju ih na rubove društva. Nisu oni tipovi pojedinaca s kojima bi zdrava, racionalna i moralna osoba htjela biti u istoj sobi. Zbog toga kako su ti likovi živo prikazani, dajem veliku ulogu glumcima koji ih igraju, a siguran sam da nisu rasisti u stvarnom životu i koje smatram hrabrim da se bave takvim ulogama. Štoviše, Spike Lee je jednako hrabar u tome što je redatelj crnog filma koji je još uvijek u mogućnosti nositi se s ovim teškim materijalom i predstaviti ga na brutalno iskren način na koji je poznat.

Dakle, ono što ste ovdje u ovom filmu predstavlja prezentaciju dviju strana rasnog sukoba, svaka sa svojim žalbama protiv druge. Priča se vrlo dobro govori, jer postoji osjećaj sve veće napetosti kako napreduje prema neizvjesnom vrhuncu. Postoje dvije zabrinutosti koje će publika osjetiti: zabrinutost da će rasni rat izbiti i zabrinuti zbog toga što će prikrivena istraga KKK-a biti ugrožena. Zato ćete zasigurno voljeti kasnu scenu u filmu koja se prebacuje između sastanka KKK-a i sastanka BSU-a, jer su njihove sličnosti i razlike dobro istaknute, pogotovo jer su određeni dijelovi jednog sastanka vremenski usklađeni s određenim dijelovima od drugog.

Snimka od ranije

Ako ste ikad gledali Spike Leejev film Malcolm X, podsjetit ćete da se priča održala sredinom 20. stoljeća, ali film je još uključio snimke s policijskog premlaćivanja Rodne Kinga početkom 1990-ih. On je to učinio kako bi istakao relevantnost problema prošlih rasi do danas. Sada je to učinio ponovno u BlacKkKlansmanu, ovaj put pri kraju priče prijelaz na snimke bijelih super rasista koji marširaju u Charlottesvilleu u Virginiji u kolovozu 2017. godine, nakon čega slijedi neobuzdana snimka nasilja među bijelim super rasistima i protiv rasista. Nije iznenađujuće, film pokazuje najgori dio nasilja, s muškarcem koji vozi automobil ravno u gomilu protu rasista, nakon čega slijedi komentar predsjednika Donalda Trumpa koji izbjegava osudu bijele supremacije i podsjetnik da je u nasilju poginulo Heather Heyer.

Dok je BlacKkKlansman prvenstveno drama, još uvijek postoje trenuci dobronamjerne komedije kako bi malo olakšali stvari. Uglavnom se radi o scenama u kojima Ron stoji na telefonu s Klansmanom, bilo da je riječ o predsjedniku lokalne Kolumbija ili samom Velikom Čarobnjaku, Davidu Dukeu (igrao ga je Topher Grace). Čovjek ne može pomoći, ali se smije dok Ron uspijeva zadržati KKK misleći da je Ron Stallworth istinski bijeli super rasista. Neke scene su zabavne, jer je kolega policajac u istoj prostoriji i trudi se da teško zadrži njegov smijeh. Uglavnom, to je poput promatranja dobro izvršenog telefonskog poziva koji preobučava žrtve tijekom dugotrajnog razdoblja. Dakle, ispod ozbiljne drame, postoji i malo satire o apsurdnostima rasističkog razmišljanja.

Zaključak:

Uz sve ovo, bio sam oduševljen. BlacKkKlansman je nevjerojatno moćan film koji je istodobno ozbiljan i smiješan. Kao i sjajan film koji se temelji na istinitoj priči. Sad sam se više zainteresirao za stvarnog Ron Stallworth i ono što je doista prošao, pa ću možda provjeriti knjigu na kojoj se ovaj film temelji. Što se tiče Spike Lee, što mogu reći? Njegov smjer i pripovijedanje su toliko bitni da ovaj film radi tako dobro. Naravno, treba dati velike zasluge i glumcima. IMDB OCJENA: 7.8/10

 

Titlovan Trailer Filma:

- Advertisement -
BlacKkKlansman 2018 Uz sve ovo, bio sam oduševljen. BlacKkKlansman je nevjerojatno moćan film koji je istodobno ozbiljan i smiješan, kao i sjajan film koji se temelji na istinitoj priči. Sad sam se više zainteresirao za stvarnog Ron Stallworth i ono što je doista prošaoBlacKkKlansman 2018 Recenzija