Saturday, February 27, 2021

Camp X-Ray (2014) Recenzija Filma

Camp X-Ray (2014)

Žanr Drama, ratni
Godina 2014
Redatelj: Peter Sattler
Glavne uloge:   Kristen Stewart, Peyman Moaadi, Lane Garrison
Trajanje filma : 01:57:00
Datum izlaska :  17 October 2014 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAMlada amerikanka Cole, dobrotvorno odlazi kao vojnik u Guantanamo bazu kako bi sa ostalim kolegama pazila na zatvorenike. Ona stvara prijateljstvo s čovjekom koji je tu proveo već 8 godina.

Mislite da ste izgledali sve dobre filmove i da se svi noviteti većinom svode na isto, ili na bezsmislene priče ili na velik budžet koji bi osigurao popularnost filma. Nije nužno, jer s obzirom na sve, pojave se izrodi, a mislim u pozitivnom smislu i jedan od njih je definitivno ovaj film.

Da je stekao neku veću popularnost i osigurao sebi možda veći markentiški prostor, film bi možda vidjeli sledeće godine u utrci za prestižnu nagradu Oskar. Ovako sumnjam da će proći imalo opaženo s obzirom da ga je većina raje vidjela ovako online i to je to. Šteta, u svakom smislu, jer je u pitanju dosta kvalitetan, gledljiv i poučan film koji u skoro svakom segmentu ispunjava očekivano i ”dostavlja”, ko što bi rekli Amerikanci. Prije svega, karakterizacija likova, što se mnogo cijeni danas, a i inače, je na nivou. Priča sasvim solidno ispričana i vjerovatno će vam i držati pažnju ako se sentimentalno budete vezali za likove koji su btw. odlično predstavljeni. Kapa dole Stewartovoj i kolegi joj Moaadi, koji su odlično portretirali ”sukobljene strane” ali na jedan jednostavan nam način ispričali priču o ljudskosti i još nekim aktuelnim temama, nevezanim za moral, etiku i samu dušu i lik čovjeka. Film nije toliko možda dinamičan i nekima možda zasmeta ta neka uspavana atmosfera, ali ja mislim da ”Camp X-Ray” zaslužuje svačiju pažnju jer je rijetkost sresti ovako dobru dramu. Prava rijetkost.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,3/10 a na Tomatoesima solidnih 71%. Reditelj filma je Peter Sattler, kojem je ovo rediteljski dugometražni debi. Film je na milion dolara budžeta zaradio nešto više od hiljadu dolara, što je dakako malo i baš ono o čemu sam vam pisao u početku.

Dokaz da su uz malo novca može puno toga napraviti, svakako je film ‘Camp X-Ray’. Ukoliko ste spremni na jednu toplu dramu, koja prije svega priča priču o međuljudskim odnosima, a onda kasnije o politici, nepravdi, predrasudama, opustite se i uživajte uz ovaj film. Ustvari, ne možete toliko uživati, jer nije komedija.

Ocjena:8/10

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU