Monday, July 1, 2024

Carol 2015 Recenzija filma

Share

- Advertisement -
Carol (2015)
Carol

Žanr: Drama, Romantika
Godina 2015
Redatelj: Todd Haynes
Glavne uloge: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler
Trajanje filma : 01:58:00
Datum izlaska :   20. Studeni 2015.

Mlada zaposlenica u trgovini igračaka koja se bavi fotografijom ulazi u tajnu vezu sa starijom ženom koja ima dijete i supruga.

Još jedna zanimljiva konkurencija za Oskara ove godine koja pojačava gej-lobi ali je svejedno strastvena, zanimljiva i lako preporučljiva.

Starija žena koja ima porodicu i mlada fotografkinja razvijaju, isprva tajnu vezu koja onda prerasta u nešto mnogo više i bolnije. Ali i pored toga što se film bavi jednom lezbijskom vezom, odnosu između dvije žene, film nije dinamičan ali je zanimljiv od početka do kraja i lijep a performansi od glavne dvije uloge su nevjerovatni začini za ovu romantičnu dramu. Cate Blanchett mi je jedna od dražih glumica koja je u ovom filmu ponovo potvrdila svoj talent, a Rooney Mara, proslavljena u ulogom u ‘Socijalnoj mreži’, već je jednom bila nominovana za Oskara i ove godine opet jer je maestralna u svojoj izvedbi. Kod ovog filma mi se sviđa njegova suptilnost i krupni kadrovi, također i aluzija koja proizlazi iz stilskog izričaja ovog filma i mislim da ga ovo čini itekako unikatnim i lijepim, pored toga što se na emitovan i drljiv način dotiče jedne ovako ”tabuu” teme, ali takva je ja mislim samo na našim prostorima. Pored nedamičnosti koja može zasmetati i iskusnom i neiskusnom gledaocu, film je produkt jake rediteljske palice i mislim da, ukoliko ste u potrazi za jednom melodramatičnim filmom, ‘Carol’ je prava film za vas. Film ima šest nominacija za Oskara te pored onih za najbolji adaptirani scenarij, kostimografiju i kinematografiju, film je nominiran za najbolju glavnu žensku i sporednu, mada je i Rooney zapravo igrala glavnu ulogu. Oni koji su pročitali knjigu prema kojoj se film zasniva mislim da neće imati zamjerke i da će jednako pozdraviti, kako knjigu, tako i filmsku inačicu popularne i atraktivne tematike.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,5/10 a na Tomatoesima zavidnih 93%. Todd Haynes je reditelj filma koji je poznat po naslovima tipa ‘I’m not here’, ‘Far from Heaven’, ‘Poison’, ‘Safe’ itd. Film je zaradio preko 26 miliona dolara širom svijeta.

Ovakvi filmovi se rijetko dešavaju i baš zbog toga im se daje šansa bez obzira sviđala se vama ovakva tematika ili ne. Vi sami, jedna tiha noć, možda kokice i neki sokić i dva sata lijepe, tihe, suptilne priče.

Ocjena:8/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave