Friday, July 19, 2024

Čarolija na mjesečini – Magic in the Moonlight 2014 Recenzija

Share

- Advertisement -

Čarolija na mjesečini (2014)
Magic in the Moonlight

Žanr: Komedija, Romantika
Godina 2014
Redatelj: Woody Allen
Glavne uloge: Colin Firth, Antonia Clarke, Natasha Andrews
Trajanje filma : 01:37:00
Datum izlaska : 15. Kolovoz 2014.Mađioničar i iluzionista Stanley, na poziv prijatelja, dolazi u mali gradić kako bi razotkrio moguću prevaru, tačnije, djevojku koja navodno može pročitati svakoga.

Odavno smo prestali očekivati od Woodya dobre filmove jer je skorašnjim projektima pokvario svoj ugled koji je dugo dugo držao i kultni status koji je imao. I zato sa strahom počnemo sa gledanjem filma. Ustvari oni koji znaju ko je Woody. Ovi ostali očekuju dobar film.

”Magic in the Moonlight” se opet bavi nekom paranormalnom i nadrealističnom tematikom, ali sličan je bio i ‘Midnight in Paris’ pa smo mnogi uživali u tom filmu. Ovaj film ima tu sreću da za glavnu ulogu ima ljupku i harizmatičnu Emmu Stone, koju ne možete ne voljeti pa je samim tim, ona dala i neku ljepotu čitavom filmu. A Colin Firth mi je drag glumac od ‘Kraljevog govora’, pa su njih dvoje, po mom mišljenju, razvili dovoljno dobru hermiju da film bude gledljiv i samo toliko. Film nije komedija i ne bi ste trebali očekivati od filma ništa humoristično i činjenica je da od čitavog filma ne trebate očekivati ništa specijalno, iako ima zanimljivu priču i neke će vjerovatno i zaintrigirati pa će ostati do kraja uz sam film. Ali film ima dosta predvidljiv kraj i jednu univerzalnu pouku, što je neobično za film koji nam dolazi od majstora kojeg sam spominjao u uvodu. Izgleda da je previše toga utrošeno na tome da film izgleda otresito, da nam na jedan atipičan pokaže i nauči nas neke važne lekcije ili jednostavno ispriča priču o djevojci koja se bavi ”vibracijama koje joj pomažu da pročita neku osobu” i čovjeka kojeg zbog toga ona nervira a na kraju je, očekivano, zavoli. Ako je već nastojao biti romantična, trebao se maksimalno držati klišea i ne raditi na originalnosti kako bi se barem dopao i onima koji padaju na te jeftine trikove.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,8/10 a na Tomatoesima 51%. Film je zaradio malo više od 32 miliona dolara širom svijeta a to je jasan pokazatelj da je Woody ”pojeftinio”. On je inače vlasnik 4 Oskarova kipića a iza njega stoje filmovi kao što su ”Annie Hall”, ”Vicky Christina Barcelona”, ”Manhatan”, ”You’ll Meet a Tall Dark Stanger”, ”When in Rome”, ”Jasmine French”, ”Whatever works”, ”Small Time Crooks” i još puno poznatih i nepoznatih naslova.

Ovo nije nužno loš film a niti nešto odlično i zato postoji savršen epitet a to je ”solidan”. Film se može odgledati radoznalosti radi, ali ne očekujte nešto što će vas oboriti s nogu. A Woody je to nekad i umio.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave