Tuesday, April 13, 2021

Čovjek iz sjene – Vice (2018) Recenzija Filma

Čovjek iz sjene (2018)
Vice

Žanr: Biografski | Komedija | Drama
Godina: 2018
Redatelj: Adam McKay
Producent: Adam McKay
Glavne uloge: Christian Bale, Amy Adams, Sam Rockwell, Alison Pill
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 02:12:00
Datum izlaska: 25.12.2018 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H –
Hrvatska 31.01.2019.
Srbija –

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Čovjek iz sjene se fokusira na lik američkog potpredsjednika Dicka Cheneya . Njegova politička karijera, kao i osobni život, i kako je završio na poziciji moći neusporediv s pozicijom bilo kojeg potpredsjednika u povijesti . Nije pretjerano reći da je taj nepoznati političar kojeg je malo tko znao čak i kada je izabran za njegov mandat na iznenađujući način oblikovao suvremeni svijet u kojem Sjedinjene Države preživljavaju ; iako je to da: da je film sam po sebi pretjerivanje ili ne, to je druga priča.

S druge strane, čini se da se svi slažu: u ovom su filmu izvrsni nastupi kojima zapovijeda neprepoznatljivi Christian Bale koji uspijeva voditi film kao divlji i neokrnjeni film. Uz njega su Steve Carrell i Sam Rockwell s dvije predstave koje uspijevaju zasijati u svakoj sekundi kako su obje na ekranu. S druge strane novčića nalazi se drugo veliko ime plakata. Amy Adams igra vrlo sličnu ulogu kao što smo je vidjeli u prošlosti, a ovaj put se osjeća kao više razvodnjena kopija iste. Velika glumica čija je interpretacija žrtva ponavljajućeg kastinga s krivnjama koje su distribuirane i za nju i za produkciju.

Čovjek iz sjene Filmske Recenzije

Vratimo se na pitanje filma: kako na ekranu kina prikazati profil i povijest političara ličnosti tako teško i da nije bitno biti popularan? Doduše, Adam McKay mogao je biti vrlo negativan suradnik potpredsjednika – i vjerojatno će morati proći kroz težak proces.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ono što me je pozitivno pogodilo u Viceu, bila je formula koju je redatelj upotrijebio za razbijanje sekvenci koje spadaju u područje političke teorije s istom jednostavnošću kao Big Short . Bilo je nekoliko dopuna koje su samo pojačale završno iskustvo. Vjerujem da će se ova oznaka koristiti tijekom cijele redateljske karijere, jer nema razloga protiv.

U narativnom dijelu, očito najdelikatnijem, neki problemi postaju očiti: život Dicka Cheneya (Christian Bale) ispričan je od početka njegova braka s Lynne (Amy Adams) – vrijeme stalnog pijenja i života bez smjera. Prijateljstvo s Donaldom Rumsfeldom (Steve Carell) bilo bi ulaz u život u Washingtonu, iza kulisa moći.

Malo vremena za istraživanje tako velikog broja događaja u Cheneyevom životu stvara neke poremećaje: za primjer srčanog udara potrebno je više vremena da se pokaže nego lovački događaj iz 2006. kada je potpredsjednik pucao. I, u isto vrijeme kada film naglašava Cheneyevo držanje 11. rujna, razvoj ovog dana u Viceovom životu malo je istražen.

Kako bi moglo biti drukčije, McKay nije zabrinut zbog pokušaja da napravi neutralan film: zauzima jasnu poziciju strukturirajući svoju radnju u dva trenutka: u početku, on prikazuje Cheneyevu karijeru do 1999. – svojim usponom u Washingtonu i sudjelovanjem u vladi Forda sve do razdoblja kongresmena Wyominga. U ovom trenutku, redatelj i pisac bave se samo činjenicama koje su široko istraživale historiografije, s malim baletima humora o pitanjima koja uključuju Nixona i Kissingera, na primjer.

Irak

Prijelaz na tvrdovitu poziciju – i njezina karakterizacija kao političkog filma. Odvija se na spektakularan način, kada McKay simulira sretan kraj priče, prevrće konačne zasluge i prekida ih povezivanjem Georgea W. Busha – koji je htio Cheneyja kao njegovg zamjenika na izborima 2000. godine, ovdje je političar izdvojio priliku da se povuče i ostatak svog života provede diskretno kako bi ga mrzili republikanci i demokrati i učinili povijest vicepredsjednikom.

McKay, u tom smislu, stavlja iza Cheneya i Rumsfelda neuspjeh Iraka i naknadnu destabilizaciju regije. Sve je to učinjeno brzo i bez obavještajnih izvješća koja bi potvrdila vezu između Al Kaide i Sadama Huseina. Na posredan način, McKay također stavlja sukob u Iraku kao rat interesa. Posebno velikih američkih naftnih tvrtki koje su godinama financirale Republikansku stranku. George W. Bush, u tom smislu, bio je klasificiran tijekom filma kao osoba “vrlo zelena” i “bez ikakvog iskustva”.

Slažem se s dobrim dijelom McKayove analize. Ali jedan dojam koji može uzrokovati probleme filmu jest taj da pokušava promovirati tipičnu značajku dokumentarnog filma. U okviru dugometražnog filma, usmjeravajući samo redateljsku golu, sirovu istinu. Već sam vidio kolege iz Sjedinjenih Američkih Država koji uzimaju ovaj preokret u recenzijama o ovom filmu. Što je sramota, jer previđa intelektualni i tehnički rad prve razine.

Zaključak:

Vice ima nezaboravan posao šminke i iznimne izvedbe, osobito Adams i Carell. Kako bi moglo biti drukčije. To je film koji izaziva mnogo kontroverzi time što predlaže nastavak razgovora o zlostavljanju od strane Busheve administracije, ranu koja još nije zatvorena. IMDB Ocjena Filma: 7.1/10

Titlovan Trailer Filma Čovjek iz sjene :

PRVI DOJAM

Čovjek iz sjene - Vice (2018) Vice ima nezaboravan posao šminke i iznimne izvedbe, osobito Adams i Carell. Film se fokusira na lik američkog potpredsjednika Dicka Cheneya . Prijelaz na tvrdovitu poziciju - i njezina karakterizacija kao političkog filma, odvija se na spektakularan način.

Godzilla vs Kong (2021) RECENZIJA Filma

Monsterverse koji je prvi put osnovan 2014. godine na Godzilli, od tada se proširio...

Deadly Illusions (2021) RECENZIJA Filma

Tijekom ovog vikenda nije bilo toliko filmova / serija kojima sam se zaista radovao...

Dan za DA – Yes Day (2021) RECENZIJA Filma

Allison (Jennifer Garner - Peppermint, 13 Going on 30 itd.) I njezin suprug Carlos...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU