Saturday, June 15, 2024

Crvena kornjača – The Red Turtle 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -
Crvena kornjača – The Red Turtle 2016
 Opis Filma

Crvena kornjača 2016
The Red Turtle

Žanr: Animation, Fantasy
Godina 2016
Redatelj: Michael Dudok de Wit
Glavne uloge: Emmanuel Garijo, Tom Hudson, Baptiste Goy
Trajanje filma: 01:20:00
Datum izlaska:    18 May 2016
U kinima od :  
                    B i H   08.06.2017.
                    Hrvatska 08.06.2017.

Nakon najava da Ghiblija 2014. godine zatvara svoja vrata i prestaje s radom, mnogi fanovi u svijetu su pomislili da tu dolazi kraj nezaboravnim animacijama s Istoka. U 2016. godini ovaj studio predstavlja svoj “zadnji” rad pod nazivom “The Red Turtle” na filmskom festivalu u Cannesu. Nakon ovih najava fanovi su odlučili da istraže šta se dogadja s ovim studijom. Tako su našli neke izjave iz 2014.te godine gdje Toshio Suzuki (jedan od osnivača) kaže da pripremaju velike promjene u svom radu, i da odlaze na kratku pauzu kako bi odabrali neki novi pravac u kojem bi poslovali u budućnosti.

Promjenom pravca tu se pojavljuje holandski režiser kratkih animiranih filmova Michael Dudok de Wit. Njega su prije medijskih najava kontaktirali Toshio Suzuki i Isao Takahata (treći osnivač studia) i zamolili da li može da snimi film koji bi bio sličan po osjećajima koje nudi u svom kratkom radu Father and Daughter. Kada su dobili prve skice od redatelja filma, u priču za film su odlučili da uključe i francusku studio Wild Bunch, koji je do tada bio Ghiblijev internacionalni distributer. Nakon hrabre odluke da izbace dijaloge i da naprave animirani rad koji će govoriti svima, bez obzira na geografski položaj i dob.

Redatelj Michael de Wit nam priča priču o čovjeku koji nakon brodoloma završava na pustom otoku, jako daleko od ostatka svijeta. Tu na otoku, osim njega borave i razne druge životinje, rakovi, kornjače, ptice. Naš protagonista očito željan ljudskog društva odlučuje napraviti splat kojim namjerava da otplovi s otoka. Nakon prvog pokušaja splav mu se raspada i on se vraća ponovo na otok gdje pokušava da napravi novi splav. Drugim pokušajem gdje je napravio i veći splat u nadi da će uspjeti osvojiti more, splav mu se ponovo raspada, ali ovaj put je primijetio da mu crvena kornjača uništava splavove…..

Holandski redatelj inspiraciju za ovaj animirani otočni film dobiva iz knjige kratkih priča Kwaidan autora Lafcadio Hearna koji je redatelj čitao po preporukama studija Ghibli, dok neke posebne motive sigurno uzima iz romana Robinson Crousoe. Ovu jaku bazu de Wait onda oplemenjuje istočnim filozofskim mislima Taoista iz kojih probire spiralnu konekciju prirode i čovjeka. Stil animacije na prvu izgleda više francuski, i samo detaljnom analizom razvija se svijest o tome da u odabiru boja i kadriranju prevladava utjecaj Japana. Priča, slagana iz različitih kultura, zaista funkcionira i bez problema nosi gledatelje valovima emocija svega 80 minuta, a potom ih izbacuje na obale stvarnosti spokojne i sretne.

Ocjena: 7/10

 The Red Turtle (2016) on IMDb

Trailer:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave