Sunday, March 7, 2021

Čudo s Hudsona – Sully (2016) Recenzija Filma

Čudo s Hudsona (2016)
Sully

Žanr Biografski, Drama
Godina 2016
Redatelj: Clint Eastwood
Glavne uloge: Tom Hanks, Anna Gunn, Laura Linney
Trajanje filma : 01:36:00
Datum izlaska :     8. Rujan 2016.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAPriča o Chelsey Sullenbergeru, američkom pilotu koji je postao heroj nakon što je oštećeni avion spustio sigurno u rijeku Hudson.

Danas je na redu došla biografska drama imena ”Sully”. Riječ je o ekranizaciji događaja za kojeg ste sigurno čuli, a to je slijetanje velikog putničkog aviona prije sedam godina u hladnu rijeku Hudson. Svi putnici i članovi posade su preživjeli, a ishod toga je da je kapetan broda proglašen herojem.

Američkim redateljima, scenaristima, producentima i glumcima nije trebalo puno da stanu ponovo na stranu svoje nacije, da je prikažu u sjajnom svjetlu čitavom svijetu i da usput zgrnu koji dinar. Clint Eastwood, veliki patroita, nije čekao dugo da prođe, a da veličina njegove nacije ne bude u prvom planu nekog njegovom filma. Prije dvije godine nam je plasirao priču o snajperu, sada o pilotu. Neko bi rekao da je s originalnim idejama ostao kratak, ali on očigledno zna šta radi jer iza njega je pedeset i više godina filma, pa je odabrao jedan uzbudljiv događaj i zanimljiv lik da bi to sve fino ispričao na sebi svojstven način. Film je izašao još početkom septembra, ali sad se pojavila dobra snimka i ja nisam dugo oklijevao jer me je još od trejlera, čitava halabuka oko filma zaista zanimala. Hanks koji tumači glavnu ulogu, tumači je itekako i njemu se u 99% slučajeva može vjerovati, pa je on bio još jedan od razloga: zašto ”Sully” gledati i izanalizirati po žurnom postupku. I sve to stoji; dobro odglumljena glavna rola, odlična slika događaja sa Hudsona i zatim zanimljiv razvoj događaja poslije herojskog čina, no opet do samog kraja borio sam se sam sa sobom kako film nazvati, da li ga mogu bezbolno progutati ili sam svoja očekivanja podigao previše visoko. Pošto tematikom i stilom malo podsjeća na ”Flight”, film sa Denzel Washingtonom te na ”United 93”, film o 9/11, iskreno sam se ponadao da će i ”Sully” donijeti sličan osjećaj nakon što ga pogledam ali kroz čitavo trajanje filma, uvidio sam da je nekako mlak, previše sažet i da je šturo pripovjedanje jednog čudesnog herojskog čina. Portret pilota koji je spasio sve putnike i članove posade je odrađen solidno i lik nam je predstavljen na takav način da razumijemo da je taj pilot prije svega čovjek sa svim svojim sumnjama, manama i vrlinama, a zatim sve ostalo, no Clint je ostao previše odan prosječnom uzorku jednog biografskog filma i nikakvu novinu nije donio u žanr. Retrospektivna naracija pomoći će samo da se bolje uživite u prirodnost događaja, ali nikakvi heroji, junaci ni Tom Hanksovi ne mogu pomoći ovom filmu da bude najsjajnija zvijezda na nebu biografskih drama ove godine, a kamoli za širi vremenski raspon.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 7,8/10, a na Tomatoesima 83%. Na 60 miliona dolara budžeta, film je zaradio preko 187. Kao što sam već rekao, Eastwood je reditelj filma, a neki od njegovih najpoznatijih rediteljskih uradaka su ”Sudden Impact”, ”Mostovi okruga Madison”, ”Heartbreak Ridge”, ”Unforgiven”, ”Mistična rijeka”, ”Changelling”, ”Svemirski kauboji”, ”Djevojka od milijuna dolara”, ”Zastave naših očeva”, ”Pisma s Iwo Jime”, ”Gran Torino”, ”J. Edgar” ,”Invictus”…

”Sully” je, nažalost(jako iskreno rečeno) samo solidno ostvarenje koje previše liči na primjerak filma koji se istinski želi takmičiti za Oskara i nažalost, više je ”J.Edgar”, a manje je ”Djevojka od milijun dolara”.

Ocjena:6/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU