Saturday, December 4, 2021
HomeBiographyDankinja - The Danish Girl 2015 Recenzija Filma

Dankinja – The Danish Girl 2015 Recenzija Filma

-

Dankinja (2015)
The Danish Girl

Žanr: Biografski, Drama
Godina 2015
Redatelj: Tom Hooper
Glavne uloge: Alicia Vikander, Eddie Redmayne, Amber Heard
Trajanje filma : 02:00:00
Datum izlaska : 27. Studeni 2015.Ljubavna priča o Gerdi Wegener i njenom suprugu Einaru koji otkrije žensku stranu u sebi i razvije sasvim novu osobu, Lili koja želi da živi.

Provokativni filmovi rijetko se kada probiju do zvijezdanog neba, a kada nađu svoj put i svoje nebo onda tamo gore i ostanu. Ovim filmom je zaintrigirana mašta mnogih, religioznim predstavnicima je bio nešto kao ”WTF?” a i na nas ravnodušne vjerovatno je ostavio barem nekakav utisak.

Riječ je o biografskoj drami gdje se jedan lik sukobljava sa samim sobom kada se u njemu, iz bezazlene igre njega i njegove supruge, razvije jedna poptuno nova osoba, ženska osoba Lili Elbe koja počne da preovladava. Malo radnjom podsjeća na kultni Burtonov film ‘Ed Wood’, ali radnja ovog filma smještena je početkom 1900te godine u Danskoj i njeni glavni likovi nisu vezani za filmsku umjetnost nego za slikarsku umjetnost. Ono što mi je zasmetalo kod filma, pored njegove stilske bezgrešnosti i nevjerovatnih performansa kojih ću se dotaći kasnije, jeste čudan i neprirodan zaplet. Čuj ovo, lik Lili Elbe se razvije kada Gerda zamoli svog supruga Einara da krene s njom na jednu dosadnu zabavu obučen u žensko. Kakva je to igra? Pomalo nepromišljeno, ali što se tiče psihološkog studija jedne osobe, film se savršeno snašao u tom polju te vidimo portret jednog normalnog, zdravog odraslog muškarca koji sasvim iznenada prerasta u ženu. Eddie Redmayne je prošle godine dobio Oskara za maestralan portret kojeg nije bilo teško izvesti a riječ je o Stephenu Hawkingu a sada ništa ne prepušta slučaju te ozbiljno kreće u lov na još jedan kipić, ali ove godine će vjerovatno pasti samo nominacija jer je konkurencija prežestoka(Johnny Depp, Leonardo di Caprio). I njegova kolegica Alicia Vikander je također fenomenalna u ulozi supruge na čiju je inicijativu zapravio i nastao lik Lili Elbe koji je kasnije počeo da preovladava. Poruka ovog filma je univerzalna te se jasno oslikava i stanje današnjeg društva i pogled na sve to kada je riječ o transseksualnim osobama odnosno transvestitima i homoseksualcima ali inače film ne odskače toliko od neke tipičnosti da bi obuhvatio sve što je potrebno kroz priču o preobrazbi muškarca i žene pa će ostati da je riječ o solidnoj, emotivnoj i gledljivoj dramici.

Ocjena na IMDb.com mu je poniskih 6,1/10 a na Tomatoesima solidnih 71%. Reditelj filma je Tom Hooper iza kojeg stoji odlični ‘Kraljev govor’ te filmovi tipa ‘Jadnici’, ‘Red Dust’, ‘Prokleti United’ itd. Film ima nominacije za 3 Zlatna Globusa. Film je u Americi zaradio malo jače od 3 miliona a podaci o zaradi u svjetskim kinima nisu dostupni.

‘The Danish Girl’ je tip filma gdje performansi ‘steal the thunder’ i preuzimaju sve na sebe te održavaju film na životu. Pored toga, uspijeva kao biografska priča te psihološki studij ali to možda nekima i neće biti toliki doživljaj zato ću biti pažljiv s ocjenom.

Ocjena:7/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts