Monday, July 8, 2024

Dječak – Little Boy 2015 Recenzija filma

Share

- Advertisement -

Dječak (2015)
Little Boy

Žanr : Drama, Komedija, Ratni
Godina 2015
Redatelj : Alejandro Monteverde
Glavne uloge : Brian Hatch, Kaiser Johnson, Emily Watson
Trajanje filma : 01:42:00
Datum izlaska :  24. Travanj 2015.Osmogodišnji dječak spreman je učiniti sve kako bi vratio svog oca iz Drugog svjetskog rata kojem je jedino ostala volja da preživi i vrati se svojoj porodici.

Kada je izašao nekad u aprilu ove godine, nisam obraćao puno pažnje na njega jer sam ga posmatrao kao jednu prosječnu obiteljsku dramicu koju će očigledno zasjeniti nadolazeći ljetni blockbusteri pa sam ga ostavio po strani, kao rezervu. Sinoć mi se ukazala prilika da odgledam nakon što su me privukli pozitivni komentari gledaoca na jednom od online-sajtova za gledanje filmova. Iskreno, opet sam bio pomalo skeptičan jer se drama najviše bojim.

Radnja se vrti oko ‘Malenog dječaka’ Peppera koji stvara neopisivu vezu sa svojim ocem odrastajući u malom obalnom gradu u Americi. Kada njegov stariji brat, zbog ravnih stopala, ne ode u vojsku, njega će morati zamjeniti dječakov otac. Pepper će učiniti sve samo da zaustavi rat i vrati svog oca nazad. Nikako atipična priča, čak štaviše, ne djeluje ni toliko zanimljivo, ali krajnji rezultat je taj da sam ostao oduševljen i dirnut ovim filmom koji na jeftine ali dobre načine privukao svoju publiku. Naime, u nekomo religijskom tonu, film dočarava i prenosi neke važne univerzalne pouke o različitosti i o snazi volje i bez obzira što se oslanja na emotivne i sentimentalne trenutke koji su ipak dovoljno jaki da zbog njih zavolite i sam film. Ali ne samo zbog toga, nego i zbog karizmatičnih i dobrih nastupa i tople atmosfere koja bi trebala okupiti čitavu porodicu ispred malog ekrana. Na mnogim mjestima možete pročitati da se radi čak i o komediji vjerovatno zbog ne suviše ozbiljnog pristupa filmu osjetljivim temama i periodu, ili ne da je neozbiljan, nego je ispričan na lagan način, razumljiv i maloj djeci pa su ga olako prihvatili kao i komediju, međutim prije da će vas proći trnci i da ćete biti dirnuti nego da ćete se nasmijati. Preporučujem vam ga od srca jer iskreno, jedan je od jačih i boljih filmova koji se pojavio u zadnje vrijeme i kojeg ćete, iskreno mislim, stvarno zavoljeti.

Ocjena na IMDb.com mu je zavidnih 7,3/10 ali kritičari nisu bili impresionirani čitavom pričom jer je na Tomatoesima dobio samo 18%. Nije zaradio tako puno, nešto više od 6 miliona dolara samo u Americi, a razlog njegove nepopularnosti i kratke slave je što filmovi ovakvog tipa inače slabo prolaze kod publike(prošle godine – Heaven is for Real)Reditelj ove drame je Alejandro Monteverde poznat po drami ‘Bella’ iz 2006. godine.

Nemam više šta ni dodati ni oduzeti, izuzev da vas čeka topla i prijatna priča s jasnom porukom prikazana na gledljiv i simpatičan način zbog koje ćete preispitati svoje postupke i razmišljati više o tome koliko nešto zaista želite i da li je vam je to nešto uopšte stvar prioriteta.

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave