Tuesday, June 18, 2024

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

Naravno, osim Fennellova scenarija i režije, duša i život prezentacije Djevojka koja obećava počiva u izvedbi koju je pružila Mulligan. Čak i ako brojni elementi priče ne mogu biti bolje razvijeni, teško je ne zahvaliti se Fennellovoj predanosti u stvaranju linije priče s tako snažnom razinom empatije prema pitanjima koja on iznosi.
- Advertisement -

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell odnosi se na lik glavne junakinje Cassandre Thomas (Carey Mulligan). Kad je studirala medicinu, bila je poznata kao pametna žena s više znanja od svojih vršnjaka.

Nažalost, tragedija je natjerala da više ne bude zainteresovana za nastavak školovanja i odlučla je napustiti fakultet. Nekoliko godina nakon incidenta, u dobi od danas 30 godina, Cassandra Thomas i dalje odlučuje živjeti onakav život kakav želi: danju radeći u kafiću u vlasništvu njezine prijateljice Gail (Laverne Cox) i izlazi da se zabavlja u brojnim klubovima noću. Životni odabir zabrinuo je njezine roditelje (Clancy Brown i Jennifer Coolidge). Međutim, njezin susret s liječnikom Ryanom Cooperom (Bo Burnham) odmah mijenja život Cassandre Thomas i onih oko nje.

Lako je vidjeti i analizirati kako je Fennell inspiraciju u svom filmskom pripovijedanju crpila iz ustrajnog maltretiranja žena iz okoline (čitaj: muškaraca) s obzirom na seksualnost – posebno iz pokreta #MeToo o kojem se posljednjih godina naširoko govori. Međutim, Fennell ne želi samo da od Djevojka koja obećava napravi glasni glasnik o feminističkom pokretu. Kroz boju crne komične priče, Fennell ima ambiciju otvoriti mračni veo i postati žrtvom seksualnog uznemiravanja, ne samo zbog zlih djela koja su počinjena s njezinim tijelom, već i zbog tretmana i reakcija drugih kada žena pokušava pronaći zaštitu nakon što prođe kroz ovaj mračni incident. Upoznata je s pokretima poput: “Odjeća koju nosite tako je minimalna. Zato, “ili” Zbog toga se žene moraju skromno odijevati “ili” Da, pogrešno je što se žene vraćaju kući noću? “, Ili” Njegovo ime je također dječak. Njegovo je ponašanje uvijek takvo “? Čin optuživanja žrtve seksualnog uznemiravanja o kojem Fennell također pokušava razgovarati kroz scenarij svoje priče. Gorčina se, još uvijek često nalazi u svakodnevnom životu.

Upravljanje samom pričom u filmu ne vrti se samo oko jedne teme pripovijedanja o kulturi silovanja. Kroz 113 minuta svoje pripovijesti, Fennell je dala dašak slatke ljubavne drame o odnosu likova Cassandre Thomas i Ryana Coopera. Istodobno se održavaju i triler boje koje se pojavljuju u radnji lika Cassandre Thomas kako bi pružile lekcije muškim likovima koji nastavljaju iskorištavati ženske slabosti. Tri radnje u tri različite boje priče – s jednom crvenom niti koja zadržava njihov izgled – daju Obećavajućoj mladoj ženi brojne praznine u strukturi priče. Promjena boje jedne priče u drugu boju ne ide uvijek glatko. I dalje mogu istovremeno snažno govoriti, još je uvijek zanimljivo, ali ove se slabosti ne mogu sakriti.

Perspektivna struktura za izgradnju priče u filmu također se može osjetiti u trećem dijelu, kao i kraj koji je Fennell odabrala za film. Impresionirani … ummm … otupili su nakon različitih sukoba i izazova s kojima se glavni lik mora suočiti – uključujući i zavrtanje priče koja je klasificirana kao prelaka za predviđanje njenog postojanja. Čak i ako brojni elementi priče ne mogu biti bolje razvijeni, teško je ne zahvaliti se Fennellovoj predanosti u stvaranju linije priče s tako snažnom razinom empatije prema pitanjima koja on iznosi. Djevojka koja obećava nikada se ne ustručava izraziti svoje pametne ideje kako bi proizvele prezentaciju koja će ostaviti dubok dojam, kao i niz razmišljanja o položaju žena u njihovom svakodnevnom okruženju. Postignuće koje nekima možda neće puno značiti, ali je definitivno bolje postignuće nego uopće ne raditi ništa.

Naravno, osim Fennellova scenarija i režije, duša i život prezentacije Djevojka koja obećava počiva u izvedbi koju je pružila Mulligan. Kao žena koja pokušava izliječiti svoje duboke ožiljke iz prošlosti, Mulligan izgleda tako uvjerljivo u oživljavanju svake scene. Čvrsta, jaka, iako još uvijek može izgledati krhko. Pojava koja je hipnotična i moći će učiniti da svako oko osjeća emocionalna previranja lika koji glumi. Osim Mulligana, glumački odjel Djevojka koja obećava podržale su i dobre izvedbe od Burnhama, Coolidgea, Coxa, Alison Brie, Connie Britton do Alfreda Moline. Većina likova koje glume ne dobivaju dio priče koji je previše uhodan. Unatoč tome, solidna glumačka izvedba glumačke ekipe čini da se glumački odjel filma nikad ne osjeća slabo. IMDB Ocjena Filma: 7.5/10

Djevojka koja obećava (2020)
Promising Young Woman

Žanr: Krimi, Drama, Triler
Godina: 2020
Redatelj: Emerald Fennell
Producent: Emerald Fennell
Glavne Uloge Glumci: Carey Mulligan, Laverne Cox, Bo Burnham, Alison Brie, Connie Britton, Jennifer Coolidge, Max Greenfield, Christopher Mintz-Plasse, Chris Lowell, Sam Richardson, Molly Shannon, Clancy Brown
Zemlja: UK | USA
Trajanje filma: 113 min
Datum izlaska: 25.12.2020 (svjetska premijera)
U kinima od : 04.03.2021. Hrvatska, 08.04.2021. Srbija

Trailer Filma Djevojka koja obećava:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Naravno, osim Fennellova scenarija i režije, duša i život prezentacije Djevojka koja obećava počiva u izvedbi koju je pružila Mulligan. Čak i ako brojni elementi priče ne mogu biti bolje razvijeni, teško je ne zahvaliti se Fennellovoj predanosti u stvaranju linije priče s tako snažnom razinom empatije prema pitanjima koja on iznosi. Djevojka koja obećava - Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma