Wednesday, May 22, 2024

Do dna – Submergence 2017 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Do dna (2017)
Submergence

Žanr: Triler, Drama, Romansa
Godina: 2017
Redatelj: Wim Wenders
Producent: Erin Dignam, J.M. Ledgard
Glavne uloge: James McAvoy, Alicia Vikander, Alexander Siddig, Celyn Jones, Reda Kateb, mohamed Hakeemshady. Clémentine Baert, Adama Barry, Julien Bouanich, Loïc Corbery, Thibaut Evrard. Harvey Friedman, Matthew Gallagher, Godehard Giese, Andrea Guasch
Zemlja: Francuska, Njemačka, Španjolska, SAD
Trajanje filma: 01:52:00
Datum izlaska: 01.03.2018 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 14.06.2018.
Hrvatska 14.06.2018.
Srbija –

 

Kada govorimo o redateljima koji su obilježili stranice povijesti, Wim Wenders se pojavljuje kao jedno od velikih imena 20. stoljeća. Zapanjujuće spretan u izgradnji zgodnih priča i nemogućih romantika, Wenders je nestao tijekom godina projicirajući golemu sjenu iza sebe. Ova sjena nestaje s premijerom “Immersion”, filmom koji predlaže povratak komercijalnoj kinematici nakon što je redatelj eksperimentirao s video-dance i 3D te pokušava ponovno postaviti Wendersa u suvremenoj panorami.

Istorija nas upoznaje s dvije polovice naranče. S jedne strane, James More (James McAvoy) je hidraulični inženjer koji putuje u Somaliju, as druge, Danny Flinders (Alicia Vikander), biomatematičarka koja postavlja ambicioznu teoriju o podrijetlu života. Oboje se zaljube u trenutku kada se upoznaju i žive s intenzivnom romantikom koja označava njihove živote. Kasnije, Danny ulazi u dubine oceana kako bi ratificirala svoju tezu, dok je James uzet kao talac muslimanskih fundamentalista koji vjeruju da je špijun. Čak i u odvojenosti, oboje osjećaju duboku vezu koja će im pomoći da prežive budućnost.

“DO DNA” predstavlja zanimljiv univerzum, u kojem intelektualci i znanstvenici trljaju ramena licem u lice s opasnošću. Plemeniti pojedinci koji svoj život ugrožavaju u potrazi za čovječanstvom. Nažalost, ovaj univerzum brzo se sruši dok priča napreduje, a likovi, najprije atraktivni i svijetli, postaju ravni i nedostatni u dimenzijama, ograničavajući svoje sukobe na zajedničke prostore koji neizbježno padaju u klišeje romantičnih filmova. Napredak scenarija, premda je začinjen s točnim narativnim obmanama, dekantira se u otpad i kad započinje priča, pa u sat i po snimka, prekasno je pažnja gledatelja razbijena.

Vizualno, “DO DNA” ne izlazi od onoga što se očekuje od prosječnog filma. Iako fotografiranje i uređivanje zadovoljavaju minimalne zahtjeve koji se zahtijevaju u filmu te veličine, oni su isporučeni kao funkcionalni alati priče bez mnogo svjetala. S druge strane, dizajn zvuka ističe se s ograničenjima u odnosu na ostale elemente tako što se u ograničenim trenucima postiže da bude uronjen u unutrašnji svijet likova.

Alicia Vikander

Alicia Vikander sjajno glasi za svoju glumačku izvedbu. Izvođač ne samo da utjelovljuje blesav i nezanimljiv karakter, ali njen napor pred kamerom je lagan i nezaboravan u najmanju ruku. S druge strane, ogroman James McAvoy postiže svojom izvedbom da podiže neke tačke za film, dajući vjerodostojnu i visceralnu interpretaciju ravnog karaktera koji je nesumnjivo znao stisnuti zahvaljujući svom urođenom talentu.

Ukratko, “DO DNA” je manji film koji se, izvan tematike, malo nasljeđuje iz obimne filmografije Wendersa, i možda neće biti film od istaknutog njemačkog redatelja. Zaboravan i lagan, proći će kroz gledateljsku mrežnicu bespomoćnom mekoćom.

Ocjena Filma: 2/5

IMDB Ocjena Filma: Submergence
(2017) on IMDb

Titlovan Trailer Filma:

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave