Tuesday, December 7, 2021
HomeDramaDon't Think Twice (2016) Recenzije Filmova

Don’t Think Twice (2016) Recenzije Filmova

-

Don’t Think Twice (2016)

Žanr Komedija, Drama
Godina 2016
Redatelj: Mike Birbiglia
Glavne uloge:   Keegan-Michael Key, Gillian Jacobs, Mike Birbiglia
Trajanje filma : 01:31:00
Datum izlaska :  22 July 2016 (USA)Kada se jedan član glumačke improvizacijske grupe – Džek – probije na veću scenu, ostatak njegovog društva počinje shvaćati da oni možda nikada neće uspjeti.

Iako je u pitanju ona čistokrvna dramedija što je u definiciji zapravo jedna humorna, feel-good drama, ovaj film sam ipak smjestio u kategoriju komedije jer smo ove godine ostali uskraćeni za kvalitetne naslove baš iz ovog popularnog žanra. Naravno da nije sve tako sivo jer očekujem još par dobih humorističnih filmčića u decembru ali sada ćemo težnju staviti na ovaj.

Riječ je o projektu koji nije baš spoznao termine poput slave i popularnosti ali sudeći po ocjenama, oni koji su ga pogledali smatraju ga i više nego dobrim filmom, čak štaviše neki kritičaru su ga proglasili ”iznenađujućom, gorko iskrenom dramom isprepletenom krvlju, znojem i vicevima”. Eh sad, vi sebi odvadite koliko vam je taman. Ja sam povjerovao da je film odličan i išao sam s tom mišlju da ga gledam s tim da sam to maaalo, al’ samo malo s rezervom uzeo. U par situacija smještena je pokoja humoristična rečenica i simpatična dosjetka i to je to što se tiče komičnosti ovog djela. Ne govorim ovo da vam unesem nemir ili osjećaj razočaranja jer ovaj manjak humora te riječ dramediju potenciram od početka no to se sve fino uklopilo u posebnost ovog filma koji obrađuje jednu neobičnu priču, događaje i situaciju i za rezultat nas ostavlja da se prijatno osjećamo bez obzira što se nismo ”odvaljivali” od smijeha. Pomenuo sam posebnost a sad ću se obrazložiti; naime radnja filma prati članove improvizacijske glumačke ekipe koji i prave svoje predstave improvizirajući i smišljajući nešto na licu mjesta što je itekako neobična pojava za nas koji smo navikli na konvencionalna pozorišta no ovo je haman velika stvar u Americi što potvrđuje i posljednja epizoda Modern Family gdje je isto tako u jednom segmentu prikazano baš ovo pozorište. Pored jednostavnosti filma, njegove univerzalne poruke, odličnog kastinga i veoma korektne režije, moram izdvojiti nastup Gillian Jacobs koju vjerovatno znate iz serije ”Community”. Sjela mi je valjda zbog imitacija i zbog samog karaktera mada je i ostatak ekipe zaista bezgrešan. Ono što zamjeram filmu koji me kupio od samog početka je taj neki nedostatak preokreta, nekog vrhunca koji nas maksimalno zaintrigira i emotivnog kolapsa koji bi nas razbudio pa imate osjećaj da je film nekako sav ravan i bez impulsa ali nije situacija tako loša i beznadežna

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,3/10, a na Tomatoesima odličnih 99%. Mike Birbiglia je reditelj filma, a iza sebe ima još jednu komediju pod nazivom ”Sleepwalk with Me”. U Americi je zaradio skromnih 4 miliona dolara.

Nije ovo otkriće godine ali jedno prijatno, iznenađujuće dobro otkriće puno topline i dobrih momenata svakako jeste pa vam ga stoga preporučujem ako ste istinski fan ovakvog miksa dva žanra koje ispadne daleko bolje od onog što bi neko očekivao.

Ocjena:8/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts