Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeCrimeDroga - Dope 2015 Recenzija Filma

Droga – Dope 2015 Recenzija Filma

- Advertisement -

Droga (2015)
Dope

Žanr: Drama, Komedija, Krimi
Godina 2015
Redatelj: Rick Famuyiwa
Glavne uloge: Rakim Mayers, Blake Anderson, Bruce Beatty
Trajanje filma : 01:43:00
Datum izlaska : 19. Lipanj 2015.Život se iznenada mijenja za štrebera Malkolma koji jedva preživljava u opasnom susjedstvu kada bude pozvan na jednu rođendansku žurku odakle kreće avantura za njega i njegove prijatelje.

Može li se napraviti pauza od loših filmova? Možeš ako hoćeš bi bio racionalan odgovor, ali nikad ne znaš na kakav ćeš film nabasati, osim ako se ne odlučiš na nešto što si već gledao pa da utvrdiš lekciju. Sinoć sam imao priliku gledati upravo tu pauzu od loših filmova mada sam, iskreno, ispočetka imao neku sumnju bez obzira na dobar prijem ovog filma.

Nekima će se možda učinit da je u pitanju klasična tinejdžerska priča, ono tipa ‘budi drugačiji, sijedi svoj put i vjeruj u sebe’, i neće biti toliko u krivu ako pomisle to, ali ovaj film uz snažnu pouku, koja se usput tiče i rasizma i klasičnih predrasuda, dobro kombinuje uz sve to krimi atmosferu, odlične soundtracke i performanse vrijedne hvale. Radnja prati, kao što ste već pročitali, srednjoškolca na završnoj godini koji ima dva najbolja prijatelja, bend, sve troje uče i vrijedno rade kako bi upali na neke prestižne fakultete ali ih maltretiraju bande i grupa odvažnijih ali manje inteligentnih. Pomalo tipična postavka priče za jedan film, ali vjerujem da ćete biti svejedno pozitivno iznenađeni nakon odgledanog jer, uz par propusta, i za nijansu slabiju drugu polovinu filma, nego prvu, ‘Dope’ je pravo osviježenje koje zaslužuje svaku preporuku. Kad kažem slabiju drugu polovinu filma nego prvu, mislim na odvijanje radnje, jer u prvom imamo zanimljiv uvod u život svakog lika, odličnu kombinaciju retro stila sa svime iz 21. stoljeća i humorističnih sekvenci, dok je drugi dio apsurdniji i predvidljiviji ali sam kraj se iskupio za sve to. Ove godine, u slučaju da film bude u trci za Oskara, bit će konačno jedan film o rasmizmu i afroamerikancima odrađen na zabavan način bez puno težine u sebi i smrtne ozbiljnosti. Pored svih likova čije su karakterizacije odrađene jako dobro i nimalo površno, smatram da su trebali dati vremena i prostora majci glavnog lika koja je prikazana jedva u dvije, tri scene. Ostatak filma, pored svega što ste pročitali, manje-više je nepogriješiv i poslužit će vam kao kvalitetnih sat i po vremena koji vam neće proći uzalud. Savršen je za crnu rasu, za većinu bijelaca ali rasisti će ga itekako prezirati.

Ocjena na IMDb.com mu je zavidnih 7,4/10 a na Tomatoesima odličnih 87%. Rick Famuyiwa je reditelj filma, relativno nepoznat, jer iza sebe ima slabu komediju ‘Our Family Wedding’ i filmove kao što su ‘Brown Sugar’ i ‘The Wood’. Na skromni budžet od 700 hiljada dolara film je zaradio preko 17 miliona Americi.

Pošto je izašao netom prije početka ljeta, da sam ga tada gledao nazvao bih ga pravom ljetnom poslasticom. Ovako ne mogu reći da je jesenja, ali kad god ga se odlučite pogledati, leći će vam. Računam da niste rasist ni sitničava osoba.

Ocjena:8/10

- Advertisement -