Monday, July 22, 2024

Elle (2016) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Elle (2016)

Žanr:  Triler, Drama
Godina 2016
Redatelj: Paul Verhoeven
Glavne uloge:  Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny
Trajanje filma : 02:10:00
Datum izlaska : 11 November 2016 (USA)Sta zapravo gledamo? Gledamo osobu koja ispituje sebe da vidi za sta je sposobna i koliko daleko može ići. Ne shvatite ovo kao da smo imali totalno zatvorenu osobu koja je radila sve po propisima. Oh ne, ovaj lik je mnogo zanimljiviji od toga. Ovdje mi zapravo vidimo neku nadogradnju, eki korak dalje u svemu u čemu je otišla. Ona polako zalazi u starost, zbog čega sve polako dobija granice? Zašto ne probati nešto više? Zašto ne igrati malo rizično? Zašto ne testirati svoje granice?

Možda je ovaj film stvori negativan stav zbog načina kako su prikazani muškarci. Nema ni jedan, da tako kažem, normalan muškarac.. Lista je opasna: silovatelj, kukavica od sina, mrljavi bivši muž, suradnici koji nisu vrlo prijateljski, ljubavnik koji ne daje jeb. zbog činjenice da je bila silovana itd. Imao bih odbojan stav da je ovo generički prikazano, kao npr. rasisti u idiotskom Remember the Titans ili oni seljani iz Bartonovog Edvarda Makazorukog. Gledam ovo i prepoznajem muškarce. Ovo je napravljao odlično i ni malo bez ukusa.

Na prvo gledanje, moglo bi se reći da je to film o obitelji u kojoj nisu dobri odnosi. Naravno, ima i toga. Sve kreće od jednog strašnog incidenta u prošlosti i prenosi se i na sljedeće generacije porodice. Realno, kad vas nešto obilježi, teško da ćete pobjeći od toga. Ali, ovo je film koji prikazuje lose odnose na svim stranama. Možda najbolji odnos možemo vidjeti tamo gdje se najmanje nadamo. Odnose koje vidimo, zadovoljna je samo jedna ili nijedna strana. U onom najneočekivanijem vidimo neko obostrano zadovoljstvo što i jeste intrigantno. Ovo je, naravno i film o seksu.Ovo nisu nijanse sive i slična hrana za plitke. Ovde imamo prave ljude a ne proizvode.

Ako pogledamo sve odnose, kao što sam rekao, svi su problematični. Svako ima neko ludilo, opasnosti, tajne, sukobe, neizvjesnu budućnost.Ako ispletemo mrežu od osobe do osobe, Michelle će biti u središtu te mreže. I dolazimo do te mjere da je ona bila uključena manje, više u svaki od problema koje vidimo. Prirodno je da pomisliš da je ona ili uzrok, ili možda meta u tim sukobima. Dok se situacija oko nje komplikuje, ovaj lik sija. Ako kažem da je Isabelle Huppert odlična u svojoj ulozi, potcijenicu ono što ona pruža.

Vratimo se na ovo da je u središtu sukoba i odnosa. Sada zamislite sve likove, kao orkestar. Michel u sredini dolazi kao kompozitor. Ona vuče konce i diktira note. Hoćete li slušati umiljatu melodiju ili bijesne tonove – to je na njoj. U principu, ti odnosi su nešto što smo vidjeli u mnogim filmovima, ali lik Michelle ovdje donosi novu dimenziju. Ona možda jeste uzrok nekih problema, ali je i (potencijalno) rješenje. Kao režiser onoga što vidimo i kao kompozitor melodija koje nam se daju, ona je sastavila priču u savršenom ludilu koje mora da se svidi gledaocu.

Sada se vraćamo na činjenicu da je ona žrtva. To bi u filmovima obično značilo da ona zavisi od onih koji mogu da je zaštite. Da li je to slučaj? Ne. Svi izgleda utječu na njen život, ali niko ne može da je dodirne. Konkretno, niko ne može da je dodirne koliko ona može da vrati na ovaj ili onaj način. Uvijek je ona ta koja napada na neki način , čak i kada se čini suprotno. Uvijek se igra koju gledamo ispostavi njenom. Vratimo se još jednom na činjenicu da je bila žrtva. I sad vam kažem da ona vodi igru. Toliko je dobar ovaj lik.

Znate sigurno izreku “Istina oslobađa.” Elle se fino i poigravao i s tim. Kada pogledamo da likovi diktiraju igru, da obmanjuju, skrivaju, pokušavajući da utiču na nekoga da se predomisli, obično lažu. Pogledajte na samom kraju filma šta Michel radi istinom. Čisto savršenstvo. Istina je priznanje i priznanjem obično pronalazimo sebe ako smo radili nešto sto nije u redu. Ipak, Michelle raste i njen karakter postaje toliko velik da želite ponovo pogledati cijeli film.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,3/10, a na Tomatesima opasnih 92%. Paul VerHoeven je reditelj filma i iza sebe ima dosta naslova na francuskom, a i američkom govornom području i neki od najpoznatijih su ”Hollow Man”, ”Total Recall”, ”Basic Instict”, ”Spaceship Troopers” itd. Nema podataka o zaradi ni o budžetu filma, ali kad su ovakvi filmovi u pitanju, rijetko se tu radi o višemilionskim iznosima.

Nije mi još ostalo puno riječi za zaključnicu osim da vama ostavim na razmišljanje da li će vam ovaj film leći ili ne jer mislim da kad bih vam ga preporučio, neke bih okinuo za osjećaj zadovoljstva, a kada bih rekao da ovo nije film za svakoga, onda bi i oni što su bili u nedoumici da li ga pogledati ili ne – definitivno odustali. ”Elle” se bavi jednom neprevaziđenom problematikom na specifičan način; ne znam koliko zaslužuje Oskara za najbolji strani film, ali da se dijeli Oskar za najsmjeliji film sa najboljim performansom, onda bi taj možda i dobio.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave