Wednesday, July 24, 2024

Eye in the sky – Pogled s neba 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Pogled s neba (2016)
Eye in the sky

Žanr: Drama, Ratni, Triler
Godina 2016
Redatelj: Gavin Hood
Glavne uloge: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman
Trajanje filma : 01:42:00
Datum izlaska : 11. Ožujak 2016.Pukovnica, Katherine Powell vodi tajnu misiju hvatanja terorističke skupine koja živi u sigurnoj kući u Nairobiju, u Keniji. Kad Powell sazna da teroristička skupina planira provesti samoubilački napad, njezina misija je sada njihovo ubojstvo. Steve Watts pronalazi sigurnu kuću i priprema sve za njezino uništenje, ali tada shvati da se devetogodišnja djevojčica pored nje. Powell kontaktira političare i odvjetnike kako bi se odlučila što poduzeti.

Konačno se neko sjetio da i ovaj film postoji i da ga treba ”wide release” na internetu, a ovaj sam stav stvorio zbog toga što je film od izlaska pa do dan danas primao samo pozitivne kritike i pohvale. Eh pošto nismo imali dugo jedan ovakav ratni film, sad je bilo pravo vrijeme.

Mislim, nikad nije pravo vrijeme za rat ili konflikt, bilo kakav, ali na filmu u jednoj fino upakovanoj priči sa odličnim performansima, onda zašto da ne? Jedan od posljednjih filmova legendarnog Alana Rickmana, ali i odličan način na koji se oprostio od filma, kamere i sedme umjetnosti. U timu sa kolegama kao što su Helen Mirren i Aaron Paul, dostavljajući bitan i snažan performans, oni su učini da ova jedna, naizgled akciona ratna priča, bez puno akcije i jurnjave, bude napeta, zanimljiva i uzbudljiva skoro od samog početka pa do kraja. Priznajem kako je ”Eye in the Sky” jedno od pozitivnijih iznenađenja ove godine i svakako ću ga toplo preporučiti, bez obzira što se činio kao propagadna reklama američke vojske i Amerike uopšte, te velikih sila čiji su integritet, moral i etika dovedeni u pitanje kada život jedne nevine djevojčice koja se nađe blizu neprijateljske mete bude također doveden u pitanje. Ostavimo li po strani tu političku poruku, ”Eye in the Sky” je pametan jer uspijeva zanimljivim dijalozima i scenama držati pažnju te odudara od tipičnih filmova ovog žanra tako što sa sobom ne nosi puno dinamike i scena koje bi iziskivale kaskadere, vatru i krv i zahvaljujući tome, dobili smo jedan energičan film, kvalitetan i vrijedan vašeg vremena, svakako. Ovaj film je neka suptilnija verzija ukrštanja filmova kao što su ”Good Kill” sa Ethan Hawk-om u glavnoj ulozi, koji je sa sobom nosio doduše više akcije, te filma ‘American Sniper” gdje su se na kocku stavljale ljudske odluke i sve posljedice što one nose sa sobom.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 7,6/10 a na Tomatoesima zavidnih 95%. U Americi film je zaradio 18 miliona dolara. Reditelj filma je Gavin Hood koji iza sebe ima naslove tipa ”Enderova igra”, ”Tsotsi”, ”Nestali zarobljenik”, ”A Reasonable Man” i sl.

Topla preporuka kakvu dugo nisam dao. Možda jeste propaganda, možda je radnja filma iscenirana do te tačke da stvorimo empatiju prema američkoj vojsci i njima nadređenima, ali film kao film, jako je dobar, pa ću sve drugo ostaviti po strani.

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave