Wednesday, July 24, 2024

Fantomska nit – Phantom Thread (2017) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Fantomska nit (2017)
Phantom Thread

Žanr: Romansa, Drama
Godina: 2017
Redatelj: Paul Thomas Anderson
Producent:  Paul Thomas Anderson
Glavni Uloge: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Camilla Rutherford, Vicky Krieps, Richard Graham, Jane Perry, Bern Collaco. Pip Phillips, Ingrid Sophie Schram, Sarah Lamesch, Dave Simon. Cedric Tylleman, Lujza Richter, Kelly Schembri, Neil Broome
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 02:10:00
Datum izlaska: 24.11.2017 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H –
Hrvatska 08.03.2018
Srbija 02.03.2018

 

Paul Thomas Anderson , je po prvi put u svijetu američke i svjetske kinematografije, potaknuo je dugu, spektakularnu vožnju kamere, otkrivajući svoj drugi film, Boogie Nights (1997). Nije bila samo tehnički savršeno savladana autorska izložba, već kratki uvod i gusti rezime svih simptomatskih karakteristika narednog režisera u jednom.

Građanska Camera obuhvaća cijeli kvadrat prema klasičnom djelu američkog filma Touch of Evil (1958) Orsona Wellesa , dok istodobno vodi našu pozornost u svijetu novog, impresivnog, ornamentalnog i prepoznatljivog stila. Anderson je radio kao izravni sljedbenik vizionarne grane američke kinematografije devedesetih godina, s redateljima kao što su Welles , Alfred Hitchcock ili Stanley Kubrick .

U sljedećim filmovima, Magnolia (1999), Punch Drunk Love (2002), a posebice Will There Be Blood (2007), redatelj je potvrdio ulogu autora kao nastavak redatelja velikih i modernih hrabrih američkih filmaša njegovi suvremenici, Coenians ili Quentin Tarantino , među kojima je uvijek igrao solitaire ulogu. Istovremeno, bio je u stanju nositi se s ovom baštinom, a da ne prevlada svoje sposobnosti.

Anderson je tvorac zadnjih 10 godina. Zahvaljujući filmovima The Black Blood , The Master (2012) i Inherent Vice (2014), koji je izgledao kao slobodna trilogija umirućeg američkog društva u svojim povijesnim fazama (bilo da je to stogodišnja, 50-ta ili kasna 60 godina). Slike se karakterišu povećanjem poteškoća i veličanstvene složenosti, što je kulminiralo prilagodbom naizgled neodgovarajuće, pripovjedno izuzetno upletene, ironične proze ( Inherent Vice ) Thomasa Pynchona .

S porastom složenosti i intenzitetom produkcije publike, bilo je sasvim logično iz strateškog gledišta pružiti gledatelju relativno dobro izgrađeni rad kao što je Thread of Wrath . Ipak, bijes postupno postaje samo prvi dojam ili očaj na obmanjujućim pravilima izloženosti njegove nove igre.

Od Andersona iz već istražene Amerike ulazimo u post-London okoliš. U priči o modnom dizajneru Reynoldu Woodstocku i njegovom odnosu s pomoćnikom ili pomoćnicom (naizgled podređenom) Alme, reditelj nas stavlja u svijet čiji stil je elegantniji i sofisticiraniji od Rooco krova Hidden Buga.

Zbunjenost lijekova zamijenila je eleganciju mizanscena i tehnika izrade filmova. Ljubavna priča se odvija u spektakularnoj, snobastoj sličnoj atmosferi visokih društvenih slojeva i modnog dizajna, gdje su oblik i površina sve, elegancija i glamur igraju ulogu elitnog društvenog podizanja. Anderson, na temelju svog prethodnog rada, radi u takvom okruženju kao lutalica. I to se odražava u njegovim stavovima izraženim smjerom slike. U svijetu, sačuvan u spektaklu i staromodnosti, bio je uznemiren i poremećen njegovim dosljedno planiranim, oblikovanim savršeno savladanim i čvrstim šavovima.

Poremećaj je ljubavna veza dvaju karaktera. U dosljednom “Andersonskom” stilu, na prvi pogled, mehanizmi koji mogu biti psihološki nepredvidivi i nepredvidivi kao priča i stil prethodnih filmova, pojavljuju se u čistom i stalno skladnom, prekrasnom svijetu. Alma, kao lik iz različitih društvenih slojeva, nerado prihvaća podložnu ulogu sluškinje od strane glasnogovornika i pomoćnika koji vodi redateljske ciljeve. Odbija podrediti mali ritual i par šavova koji su joj predstavljeni za ugodnije rezove za Almu.

U narativnom stilu, stilskog i tematski zaustavljenog i gledateljskog filma, nalazimo svijet koji sa složenošću svojih odnosa se natječe s prethodnicima bez ikakvih problema. Ghost Mind je doživljaj publike na prvi pogled koji sjedi u senzibilnoj igri svjetlosnih izvora, glatkim kamerama i elegantnim protokom slika. Srž filma zamotanog u ovu starinsku eleganciju, međutim, najbliži je sirovim GoPro kamerama postavljenim na stražnjoj strani automobila. Prolazimo kroz neravnu i oštru psihologiju neprirodno ružnog svijeta. Anderson razbija njegov ukus i koristi svoje izražaje s gorčinom ironije.

Fantomska Nit jedno od najobuhvatnijih djela redatelja.

U novom Andersonovom filmu možemo vidjeti jedno od najobuhvatnijih djela redatelja. Vrlo organski i precizno se bave pojmovima “elegancije” i “preciznosti” oko kojih svijet filma vrti i kombinira ih sa svojom složenošću i sposobnošću da prodre, iskrivljuje i razgoni.

Blistava koncesija hrabrosti i dvojbe koju su činili glumci, promotivnim materijalom, bilješkama i prvih par minuta stilova je samo furnir. A ključna tema filma je samo opipljiva pozadina i demaskiranje, grebanje, distrakcija i uništenje. Ljubavna veza modnog dizajnera i njegovog asistenta postaje novo poglavlje. Istodobno i ekvivalent naftnog ludila i potonuća američkog sna u crnom ulju, sektaštvu ili dekadenciji hipijskog pokreta i zamućenje u gustom dimu marihuane koji je bio predmet prethodnih Andersonovih filmova.

Čini se da Fantomska Nit ulazi u novi dio redateljske karijere. Istodobno se vraća svojim ljubavnim filmovima od probitaka Milenijuma, Magnolije i Opití láske . Amerika je u očima publike ostavljena kao mračna, cinična, paranoična mjesto, gdje su osobne priče jednog naftnog tajkuna, pornografske zvijezde, voditelja sekte ili privatnog detektiva erudirali i stajali u ogledalu historijskih faza. London, naprotiv, posmatra se kao čisto lični optičar, otkrivajući subliminalne patološke mehanizme intimnog života. Povezane s pravilima jedne društvene klase i tvorca njezina vizualnog identiteta.

Stil je divan, posebno zbog svoje pogubne zlobe. Od idilične “ljubavne priče”, gdje istaknuti modni dizajner gleda u redovnu konobaricu, postaje prelijanska priča. Koja se obmanjuje naročito u njegovoj sobi i klasi. Rukovanje stilom, referencijom i posebno publikom impresivno je. Fantomska Nit u konačnici zanemaruje samo akupunkturu koja postupno prodire u gledatelja. U igle na osjetljivim mjestima, ali osobito otrov, koji se širi gledatelju i obavlja svoj posao neko vrijeme nakon konzumacije.

Ocjena Filma: 3,5/5

IMDB Ocjena Filma: 8/10

Titlovan Trailer:

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave